Samo registrovani članovi mogu pisati porukice.
[Zatvori]

  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: MarijanaBK1  
Forum » Obrazovanje » Istorija » Drugi svetski rat
Drugi svetski rat






70
poruka na forumu
27 456



post # 1 | 13.11.2011 , 2:01 AM

Drugi svjetski rat je naziv za oružani sukob, odnosno seriju međusobno povezanih oružanih sukoba koji se između godine 1939. [3]. do 1945. vodio između dva bloka država - tzv. Sila Osovine na čelu s Njemačkom i tzv. Savezničkih sila na čelu s SAD, SSSR i Velikom Britanijom, a u kome su pobijdili Saveznici. Po broju država, odnosno ljudi koji su u njemu sudjelovali, te broju ljudskih žrtava i stepenu materijalnog razaranja, drugi svjetski rat predstavlja najveći oružani sukob u historiji čovječanstva. Po svojim posljedicama drugi svjetski rat predstavlja jedan od najvažnijih događaja u povijesti, te izvor bezbrojnih kontroverzi koje traju dan-danas.

Glavnim uzrocima Drugog svjetskog rata smatraju se Njemačka invazija Poljske, te Japanski napadi na Kinu, SAD i britanske i nizozemske kolonije.

Hitlerov NSDAP na vlast u njemačkoj stigao je demokratskim putem, iako je prije toga eliminirao mnoge pobornike Weimarske Republike. Popularnost stranke porasla je zbog njezinih odluka o prekidu poštovanja Versajskog ugovora koji je ograničio njemačke moći, o poticanju anti-komunizma, te zbog Dolchstoßlegende i na kraju obećanja o stabilizaciji i ekonomskoj obnovi. Sve to poticalo je na narod da razmisli o njemačkom identitetu i superiornosti, što je bio jedan od glavnih motiva za početak rata, jer su nacisti tražili priključenje zemalja za koje su tvrdili da pripadaju Njemačkoj.

Japansko Carstvo za vrijeme 1930-ih bilo je pod većinskim utjecajem militarizma japanskih vojnih i mornaričkih zapovjednika koji su željeli da Japan postane svjetska kolonijalna sila. Japanske invazije počele su 1931., kada su ušli u Mandžuriju, a nastavile su se 1937. njihovim ulaskom u Kinu. Za vrijeme invazije pomoć Kini slale su SAD i Velika Britanija, što je na kraju prisililo Japan ili na odustajanje od osvajanja Kine ili na pronalaženje novih resursa. Japan se tada suočio sa problemima povlačenja iz Kine, razvijanja vlastitih resursa, potpisivanja sporazuma, kupovanja resursa negdje drugdje ili ulaska u rat da bi dobio ono što mu je potrebno. Japan se od svega toga odlučio za rat, pod velikim utjecajem Hitlerove Njemačke, i počeo planove za rat. Budući da se tada vjerovalo da SAD neće ući u rat, Japan je imao prostora za osvajanja na Pacifiku. No nakon napada na Pearl Harbor 7. prosinca 1941. i njemačkog objavljivanja rata SAD-u 11. prosinca 1941., Amerikanci su ušli u rat.Novoizabrani njemački kancelar Adolf Hitler bio je velik protivnik Versajskog ugovora. Nije želio da se tako velika nacija kao Njemačka ograničuje u bilo kojem pogledu.

Idući potez bio je 1937. ugovor koji se zvao Antikominternski pakt koji su uz Njemačku potpisali Italija i Japan. Godine 1938. Hitler anektira Austriju. Taj događaj poznat je pod imenom "Anschluss".

Hitler je isti plan imao i za čehoslovačko područje Sudeta čije su većinsko stanovništvo također sačinjavali Nijemci. Čehoslovačka je bila spremna na oružani otpor (uz francusku pomoć). Međutim, britanska vlada nije bila u potpunosti spremna za rat pa je nagovorila Francusku da se s Njemačkom 30. rujna 1938. sklopi Münchenski sporazum kojim je Njemačkoj priznato pravo na Sudete. Većina svjetske javnosti zgrozila se ovim potezom, ali Zapad je ovo smatrao ispravljanjem versajske nepravde i pokušajem uspostavljanja svjetskog mira.

No o miru nije bilo ni govora jer su, kao i Hitler, Mađarska i Poljska vlada tražile pravo na teritorij Čehoslovačke. Vlada u Pragu bila je uzdrmana, a na Hitlerov poticaj osnovan je i separatistički pokret. U proljeće 1939., pod izgovorom zaustavljanja pokreta, Njemačke trupe okupiraju Češku, a Slovačku uspostavljaju kao satelitsku državu.

To komadanje Čehoslovačke predstavljalo je poniženje za Zapadne sile. Oni su zbog nekršenja sporazuma iz Münchena osigurali samostalnost Poljskoj i Rumunjskoj - koje su trebale biti iduće mete širenja. No, širenje države nije bio samo njemački plan. Benito Mussolini na isti je način (bez borbe) Italiji pripojio Albaniju, a nešto prije i Etiopiju.

Hitler je za idući potez širenja odabrao luku Danzig (polj. Gdansk) koja je bila pod upravom Lige naroda. No Poljaci su, za razliku od Čehoslovačke, bili spremni za oružani otpor. Hitler je tada primijenio već u proljeće isplaniranu invaziju koja će započeti rat.

Bio je uvjeren kako će zapadne sile na kraju Poljsku ipak ostaviti na cjedilu isto kao što su bile ostavile Čehoslovačku. Tome je u prilog išao debakl pregovora o eventualnoj vojnoj suradnji koji su se u to vrijeme vodili u Moskvi između anglo-francuskih i sovjetskih predstavnika.

Na kraju je Staljin odlučio kupiti vrijeme za pripreme za rat tako što je prihvatio Hitlerovu ponudu za sporazum. Pakt Ribbentrop-Molotov potpisan je 25. kolovoza 1939. Tim ugovorom Reich se osigurao od sovjetskih napada. Rat je službeno započeo 1. rujna 1939. tj. kad je Njemačka napala Poljsku zbog napada (koji su zapravo izveli Nijemci) na pograničnu postaju Gleiwitz (polj.
Gliwice) .






velikoStopaloobdukcija uma
1098
poruka na forumu
755 2949



post # 2 | 17.12.2011 , 5:54 PM

drugi svjetski rat nije postojao,to je samo fikcija izmisljene naracije napravlejan da holivud izadje iz crnog talasa u koji ga je zavial jugoslovenska kinematografija,sve ej odradjeno u studiju uz naratora nikolu simica oji ej tad apozajmljivao glas dusku dugousku

studirati filozofiju smotaliteta travologije u rizlogiji je smjesno jer ja se bavim velikoStopaloobdukcijom uma i zato vas molim da obratite paznju kako se ponasate,hvala









1176
poruka na forumu
102 1216



post # 3 | 17.12.2011 , 9:40 PM

-Drugi svetski rat je poceo tako sto su masoni nasli dobar nacin da zarade. Uniste svet i u takvom svetu do temelja razrusenom,zapocnu svoje temelje imperije koje danas poseduju. MMF, Mosanto, i ''ostali''.
Povukli su se na sigurno u SAD i odatle posmatrali dogadjaj(e) bezbedni.
Prodavajuci oruzije i naftu usput.''Potrazite fotku na netu'' Hitler i iznad njega zastava coca-cole.

-Inace, Hitler im je samo bio marioneta i zaludjenik,excentrik dovoljno sposoban da sprovede ''masonski'' plan u (ne)delo.
Toliko...

Dodatak: Germanski narodi su prilicno rasisticki orijentisani.Cak ni arapi koji u velikoj britaniji drze dobar deo ''materijalnih dobara'' su vodjeni kao gradjani drugog reda.

Added (17 Dec 2011, 8:40 PM)
---------------------------------------------
Ispravka: Mosanta su SAD spasili i odveli kod njih,kada je Rusija ''upala'' u nemacku.


Nije nase ono sto nam je sudjeno.Nego ono za sta se izborimo....









234
poruka na forumu
7 133



post # 4 | 15.01.2012 , 5:01 AM

intimenfrizuren odakle ti to ? Oo






Zajebavam sistem
4792
poruka na forumu
765 REP OFF



post # 5 | 15.01.2012 , 5:10 AM

intimenfrizuren, Ti decko nisi normalan.. Sta je sa zenama koje su pretrpele gubitak svojih muzeva, i decom koja su izgubila oceve ? Njima kazi da nije postojao i da je samo, kako ti kazes FIKCIJA :)

Kakav spid, kakav eks, bolje gandza onda seks









240
poruka na forumu
160 1322



post # 6 | 15.01.2012 , 10:32 AM

drugi svjetski kao isvaki drugi rat nije postigao bas nista, ostavio je iza sebe puno zrtvi, muka i patnje...
povijest su kao i uvijek ispisali pobjednici...
iz drugog svijetskog rata kao najunistenije zemlje su izisle njemacka i japan, kao sto svi znamo, 50 godina nakon toga najaca europska i azijska sila...
ratovi su jako profitabilni, i poticu rast cjelokupne industrije, a trpi narod... na mukama i jadu velike vecine bogati se nekoliko ljudi... zalosno je samo sto nakon rata ostane mrznja i zaludjenost...








1176
poruka na forumu
102 1216



post # 7 | 15.01.2012 , 12:57 PM

Intimen nije tako mislio.Decko je samo kreativan.

Nije nase ono sto nam je sudjeno.Nego ono za sta se izborimo....



Forum » Obrazovanje » Istorija » Drugi svetski rat
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: