Samo registrovani članovi mogu pisati porukice.
[Zatvori]

  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Lepota i Zdravlje » Zdravlje » Uvrnute cinjenice o trudnoci ((10 cinjenica koje vam niko neće reći!))
Uvrnute cinjenice o trudnoci






978
poruka na forumu
107 1318



post # 1 | 13.09.2011 , 11:47 AM

Surfajuci netom naletjeo sam na jedan zanimljiv tekst pa uzivajte.
Bez obzira da li ste žena koja uskoro planira trudnoću, ili brižni muškarac koji želi da razume šta se u tim trenucima dešava sa ženom, za „drugo stanje“ vezuju se i neke čudne i pomalo uznemirujuće činjenice, koje će svi „zaboraviti“ da vam kažu.

1.Možete da budete trudni i godinu dana! Mada svi lekari tvrde da trudnoća traje od 38 do 42 nedelje, ima slučajeva da žene čekaju na porođaj i celih godinu dana Iako lekari najčešće indukuju (izazivaju) porođaj ukoliko se i dve nedelje posle termina beba ne rodi, najduža zabeležena trudnoća trajala je celih 375 dana!



2.Vaša muška beba može da ima erekciju dok je još u stomaku. Ma koliko nam bilo neprijatno da mislimo o tome da će naša deca postati seksualna bića, činjenica je da oni to već jesu, i to pre rođenja



3.Porođaj se može završiti sa mnoooogo kopči po vašem telu – Nećemo vas plašiti izrazima kao epiziotomija, rascep međice i slično, ali je činjenica da mnoge žene moraju „hermetički“ da zatvore grlić materice još tokom trudnoće (medicinski, to se zove serklaž). Takođe, tokom porođaja može da dođe do raznih vrsta rascepa „tamo dole“, koji moraju da se ušiju, povrede bešike, inkotinencije i slično. I mada će vam svaka majka reći da se „sve to brzo zaboravi“, nekada carski rez dođe kao lakša i „manje krvava“ opcija. Ali, i on ima svojih mana – i to mnogo .



4.Može vam se dogoditi „ups“ na porođajnom stolu. Zbog toga što pri istiskivanju bebe koristite iste mišići kao i pri pražnjenju creva, medicinskom osoblju nije ništa neobično kada se ženama desi takva „nezgoda“ tokom porođaja. Dok na Zapadu odavno stvari posmatraju kao prirodne i normalne, kod nas u porodilištima još važi stara škola – pa mnoge žene klistiranje dožive kao veću neprijatnost od samog porođaja.



5.Stvarno ćete sijati. Mada mnogi misle da je izraz „sija kao trudnica“ više figurativan i opisuje ženino uzbuđenje što će postati majka, ali koža trudnih žena zaista sija i prepoznatljivo se rumeni. „Krivci“ za to su pojačana aktivnost hormona i povećana cirkulacija krvi, kao i količina ukupne krvi (trudnice imaju 50 odsto više krvi u krvotoku tokom tih devet meseci)



6.Čulo mirisa će vam biti kao kod „lovačkog psa“. Intezitet osećaja mirisa i ukusa u trudnoći drastično raste. Naučnici smatraju da je verovatni razlog za to, obezbeđivanje da trudnica ne uzme ni male količine potencijalnih otrova, koji za nju nisu štetni, ali za fetus mogu da budu. S obzirom na to da su trudnice najosetljivije na dim od cigareta, alkohol i kafu (kao i na meso, morske plodove i drugu lako kvarljivu hranu) biće da je ova teorija realna.



7.Bolne kontrakcije ne prestaju čim se porodite. Mada majke često navode da ih u momentu kada uzmu bebu u ruke ništa više ne boli, to nije sasvim tačno. Nekoliko dana posle porođaja, žene i dalje osećaju kontrakcije, kojima se materica ( taj čudesni organ tokom trudnoće 25 puta uveća svoju veličinu) skuplja i vraća na veličinu pre trudnoće. Te kontrakcije su posle svakog porođaja intezivnije, a izaziva ih i dojenje bebe, jer se tim činom luče hormoni koji potpomažu skupljanje materice.



8.Ne morate zaista da jedete za dvoje. Ova je priča, izgleda, zaostala iz vremena kada su debele trudnice i debela deca bili sinonim za zdravlje. Današnje preporuke kažu da je ženi u trudnoći potrebno samo oko 300 kalorija više dnevno – a to je samo jedan jogurt i đevrek dnevno. Preporuke su da trudnice dodaju od 10 do 15 kilograma za devet meseci. Na kraju, mnogo je bitnije šta, a ne koliko jedete, mada povremeno možete sebi da date oduška i uživate u klopi, trudnici to niko neće zameriti.



9.Stopala će vam zaista porasti! Možda se pitate zašto morate da nosite veći broj cipela čak i ako niste dobili previše kilograma. Tajna je u – oslabljenim ligamentima. Naime, telo ženu priprema za porođaj, između ostalog i tako što svi ligamenti oslabe, da bi olakšali rođenje deteta. To znači i da će stopala poćeti da gube svoj luk i krenuti da se šire, pa će vam zaista trebati veći broj obuće. Ne brinite, ako ne dobijete previše kilograma, stopala će se vremenom vratiti na staru veličinu. Ako se pak nagojite previše, rizikujete ne samo da ostanete gojazni, već i da vam dugoročno treba veći broj obuće.



10.I vaši muževi će se žaliti na simptome trudnoće. I dok se vi borite s mučninom, dobijanjem na težini, pa čak i sa bolnim kontrakcijama, vaš partner može da oseća – isto! Ovakvo osećanje se najčešće javlja kod muškaraca koji se veoma brinu i uživljavaju u trudnoće svojih lepših polovina, a poznato je i kao Kuvad sindrom



Ovaj tekst sam preuzeo i prevo sa http://www.oddee.com/item_97595.aspx
PS: ako sam negdje napravio gresku ispravite me...


Poruku je menjao/la igortehno - Utorak, 13.09.2011, 10:11 PM

Na vlastitu incijativu sam banovan ali vratio sam se...
Ako vas nesto zanima, obratite mi se putem privatnih poruka.
Ako mi planirate ostvati reputaciju, bilo pozitivnu ili negativnu sa pitanjem ili negodovanjem, uradite to ali me obavjestite putem poruke jer u 99% slucajeva to ne vidim...










882
poruka na forumu
27 382



post # 2 | 13.09.2011 , 1:22 PM

nisi nigde napravio gresku i tekst je extra biggrin













2315
poruka na forumu
731 4208



post # 3 | 13.09.2011 , 2:42 PM

Zanimljvo

Upornost je osobina upornih.

IM BACK BITCH !










245
poruka na forumu
9 56



post # 4 | 13.09.2011 , 2:51 PM

Ok super je znati ponesto, cak i za muskarce biggrin

Mk4









1830
poruka na forumu
280 1781



post # 5 | 13.09.2011 , 4:23 PM

Quote (CSpRo)
nisi nigde napravio gresku i tekst je extra biggrin
xax copy paste

zanimljivo











978
poruka na forumu
107 1318



post # 6 | 13.09.2011 , 9:20 PM

Quote (impi)
xax copy paste zanimljivo


Evo ti copy paste

Whether you're a woman who hasn't yet been pregnant or a man who wants to better understand what an expectant mother really goes through, these 10 things that occur while a woman is pregnant are all strange and often disturbing. These are the weird things that happen during pregnancy that people probably won't tell you about.

You Could Be Pregnant For Over A Year

Most pregnancies last for about 9 months and doctors are likely to induce labor if pregnancy goes on too long. That being said, it is possible to be pregnant for a whole year. The world's longest pregnancy lasted 375 days, strangely, the baby was only a little under seven pounds.
It certainly puts a whole new perspective on being a few weeks late, doesn't it?
(Link | Photo)

A Male Fetus Can Get Erections In The Womb

Most mothers don't like to think about their baby boys getting erections, even when they are teenagers, but the fact is that many baby boys get boners while they're still in the womb. In fact, babies of both sexes are known to masturbate in utero, but boys are the only ones who can be caught while aroused on the sonogram.

If having sex while pregnant seemed a little creepy before now, just imagine what your baby is doing while you make love. (Link | Photo)

Your Entire Undercarriage Might Need Stitches

The last place any woman wants stitches is in her taint, but many mothers have to get that area closed up surgically. Nine out of ten women have some type of vaginal tearing after birth, but there are many degrees of tearing. Some tears only require a little care or a few stitches, but the really bad cases go from the vagina all the way to the anus. Some can even affect the muscles beyond your anus. On the upside, tearing that reaches the anus is somewhat rare and only affects one in one hundred mothers.
Massaging the area prior to child birth can reduce tearing, but even then, it won't completely stop tearing in most people.
Suddenly, getting a C-section started sounding a whole lot more appealing, huh? (Link | Photo)

You May Just Poop Yourself

During childbirth, it is extremely common for a woman to accidentally expel the contents of her bowels. There is a good reason for this –the muscles you use to push the baby out are the same ones you ordinarily use during a bowel movement. As if that weren't enough to get your sphincter ready to go, the baby directly pushes on the rectum as it makes its exit, helping to squeeze out anything near the exit.

In olden times, it was common for nurses to give enemas prior to labor, but this practice didn't end up stopping the mess from happening and often caused dehydration. These days, your doctors and nurses will be ready to help clean up the mess. In most cases, they won't even say anything about it so you won't know the difference.
It does make you think twice about filming the birth though, doesn't it? (Link | Photo)

You Really Will Glow

Saying a pregnant woman is glowing is a common expression, but most people chalk it up to the woman's excitement about becoming a mommy. As it turns out though, glowing skin is a very real thing for pregnant women. While you're pregnant, the amount of blood in your body will increase by 50%. The extra blood ends up showing through the skin in many areas, particularly the cheeks.

On top of this, hormones cause the oil glands to become more active, resulting in a softer, shinier appearance. When the increased blood flow combines with shine, the result is a noticeable glow. (Link | Photo)

Your Sense of Smell Gets Better

During pregnancy, your sense of smell increases drastically, as does your sense of taste. Scientists hypothesize that this is to help pregnant mothers avoid eating small levels of toxins that might not be dangerous to an adult, but could be deadly to a fetus. As smoke, alcohol and coffee are all particularly noticeable to pregnant women, this theory certainly seems to be on the right path. (Link | Photo)

Contractions Don't Stop After Birth

Most mothers will have contractions for the first few days after birth. The muscle cramps are the body's way of stopping excess blood loss. On the upside, if you give birth at the hospital, you'll still be pretty drugged up and will probably barely even notice. (Link | Photo)

You Don't Really Need To Eat For Two

Despite the widespread rumors that say pregnant women need to gain all the weight they can in order to birth a healthy baby, the truth is that most women will only need an extra 300 calories per day. That's equivalent to about one serving of yogurt and half a bagel. Most women only need to gain about 25 pounds throughout their entire pregnancy.

Of course, if you happen to be at the buffet and are having a tough time resisting the desserts section, go ahead and sneak a little extra. No one will give a pregnant woman a hard time if she pigs out. (Link | Photo)

Your Feet Can Grow Up To One Full Shoe Size

If you're wondering why your feet will get so big when you only gain 25 pounds, it has to do with the excess pressure on your feet paired with relaxed ligaments in your body. As your pregnancy wears on, your body starts to release the tightness of its ligaments to help with the birthing process. Unfortunately for your shoes, this also means your feet start to lose their arch and stretch out on the sides. The flatter, wider shape of your feet will probably be temporary, but if they grew too much, the change could end up being permanent. If your feet do stay a bit larger, it certainly will serve as a great excuse to buy more shoes. (Link | Photo)

The Father Might Show Symptoms of Pregnancy

It's surprisingly common for a father-to-be to start gaining weight, getting morning sickness and even feel cramps in his lower abdomen. The condition is known as a sympathetic pregnancy or the Couvade Syndrome, which comes from the french word couvee meaning "to hatch".

Na vlastitu incijativu sam banovan ali vratio sam se...
Ako vas nesto zanima, obratite mi se putem privatnih poruka.
Ako mi planirate ostvati reputaciju, bilo pozitivnu ili negativnu sa pitanjem ili negodovanjem, uradite to ali me obavjestite putem poruke jer u 99% slucajeva to ne vidim...








Acta NoN Verba / Djela ne riječi.
7673
poruka na forumu
1498 10468



post # 7 | 13.09.2011 , 9:55 PM

ni jedna ti slika neradi ! pa to popravi wink

http://www.extracafe.rs/avatar/22/679664.jpg
http://www.extracafe.rs/avatar/87/050459.jpg

My Father was always in a good spirits,
he loved Football. It makes me a bit
sad because if he could enjoy seeing
me now, what I have achivet, that
would be a hight in his life.

BUT I AM SURE THAT
HE WATCHES OVER ME
FROM ABOVE.

CRISTIANO RONALDO ➐










978
poruka na forumu
107 1318



post # 8 | 13.09.2011 , 10:13 PM

Quote (AMMIR95)
ni jedna ti slika neradi ! pa to popravi


Znam vidjeo sam da ne radi ni jedna slika, danas su bile tu, kad idem na izmeni url od slike stoji kako i treba u okviru img al ga ovdje ne prikazuje, nezz zasto???

Na vlastitu incijativu sam banovan ali vratio sam se...
Ako vas nesto zanima, obratite mi se putem privatnih poruka.
Ako mi planirate ostvati reputaciju, bilo pozitivnu ili negativnu sa pitanjem ili negodovanjem, uradite to ali me obavjestite putem poruke jer u 99% slucajeva to ne vidim...








Acta NoN Verba / Djela ne riječi.
7673
poruka na forumu
1498 10468



post # 9 | 13.09.2011 , 10:49 PM

pa skini pa probaj na drugi naci !

http://www.extracafe.rs/avatar/22/679664.jpg
http://www.extracafe.rs/avatar/87/050459.jpg

My Father was always in a good spirits,
he loved Football. It makes me a bit
sad because if he could enjoy seeing
me now, what I have achivet, that
would be a hight in his life.

BUT I AM SURE THAT
HE WATCHES OVER ME
FROM ABOVE.

CRISTIANO RONALDO ➐










422
poruka na forumu
15 125



post # 10 | 17.09.2011 , 10:17 PM

zanimljivo











275
poruka na forumu
86 399



post # 11 | 09.11.2011 , 7:39 PM

Quote (igortehno)
Bolne kontrakcije ne prestaju čim se porodite. Mada majke često navode da ih u momentu kada uzmu bebu u ruke ništa više ne boli, to nije sasvim tačno. Nekoliko dana posle porođaja, žene i dalje osećaju kontrakcije, kojima se materica ( taj čudesni organ tokom trudnoće 25 puta uveća svoju veličinu) skuplja i vraća na veličinu pre trudnoće. Te kontrakcije su posle svakog porođaja intezivnije, a izaziva ih i dojenje bebe, jer se tim činom luče hormoni koji potpomažu skupljanje materice.

te kontrakcije se ne osjete...postoje ali se ne osjete..:D

Added (09 Nov 2011, 6:39 PM)
---------------------------------------------

Quote (igortehno)
Stopala će vam zaista porasti! Možda se pitate zašto morate da nosite veći broj cipela čak i ako niste dobili previše kilograma. Tajna je u – oslabljenim ligamentima. Naime, telo ženu priprema za porođaj, između ostalog i tako što svi ligamenti oslabe, da bi olakšali rođenje deteta. To znači i da će stopala poćeti da gube svoj luk i krenuti da se šire, pa će vam zaista trebati veći broj obuće. Ne brinite, ako ne dobijete previše kilograma, stopala će se vremenom vratiti na staru veličinu. Ako se pak nagojite previše, rizikujete ne samo da ostanete gojazni, već i da vam dugoročno treba veći broj obuće.

stopala su tolika jer zena ima visak tekucine ali ti to je samo kod nekih zena :D

I biće još...pogrešnih izbora, odluka... ali, jedno je najvažnije...sebi san dovoljna... i na sebe ponosna... Jedinstvena... Tvrdoglava... Svoja... Drugačija....







Sijam i u mraku :)
3165
poruka na forumu
757 3522



post # 12 | 09.11.2011 , 9:07 PM

zanimljiv tekst, dosta ovoga mi je mama rekla, i jos par stvari koje ovde ne pisu, ali kao i sve drugo to prodje i vise niko ne obraca paznju na bol, nego usmeri paznju na bebu...

''Na internetu možeš biti bilo ko. Žalosno je što većina biraju da budu idioti.''
''Kad naidjem na neku prepreku u životu, preskočim je. Pa se vratim i preskočim je još jednom. U inat.''










127
poruka na forumu
691 7270



post # 13 | 15.11.2011 , 11:14 AM

Quote
Čulo mirisa će vam biti kao kod „lovačkog psa“. Intezitet osećaja mirisa i ukusa u trudnoći drastično raste. Naučnici smatraju da je verovatni razlog za to, obezbeđivanje da trudnica ne uzme ni male količine potencijalnih otrova, koji za nju nisu štetni, ali za fetus mogu da budu. S obzirom na to da su trudnice najosetljivije na dim od cigareta, alkohol i kafu (kao i na meso, morske plodove i drugu lako kvarljivu hranu) biće da je ova teorija realna.


to je istina i kad se kuva nesto,sto ima neprijatan miris dosta smeta i dize vam se stomak od toga,bude vam muka!!!

Quote
Stvarno ćete sijati. Mada mnogi misle da je izraz „sija kao trudnica“ više figurativan i opisuje ženino uzbuđenje što će postati majka, ali koža trudnih žena zaista sija i prepoznatljivo se rumeni. „Krivci“ za to su pojačana aktivnost hormona i povećana cirkulacija krvi, kao i količina ukupne krvi (trudnice imaju 50 odsto više krvi u krvotoku tokom tih devet meseci)


to je istina,mada neke zene mogu biti sve natecene i zute u licu,mada sve zavisi od zene do zene...





Forum » Lepota i Zdravlje » Zdravlje » Uvrnute cinjenice o trudnoci ((10 cinjenica koje vam niko neće reći!))
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: