The Elder Scrolls serijal je doneo igre različitog kvaliteta i uvek je bio suočen sa neizbežnim bagovima, ali uprkos svemu uspevao je da zadrži maštu igrača u ogromnim svetovima punim avantura. Skyrim je očigledan naslednik stremljenja da se herojska istorija Tamriela ispisuje na velikim prostranstvima, a questovi nastavljaju se jedan za drugim u skoro beskrajnom nizu, nudeći igračima sate i sate istraživanja.

Početak priče u Skyrimu dovoljno je upečatljiv da svakome privuče pažnju, pogotovo zbog situacije koja vašeg lika umalo košta glave. Ako vas stajanje u redu za pogubljenje nije dovoljno okupiralo, onda će vam u koncentrisanju sigurno pomoći trenutak kada vas nateraju da kleknete pred dželata, tamo gde je upravo odletela glava nesrećnika koji je bio ispred vas. Tada ćete sigurno poželeti da bar možete da se koprcate, ali vam igra još uvek ne daje šansu za to. Umesto toga počastvovaće vas prizorom zmaja koji iznenada napada s visine, unosi pometnju među vaše stražare, i otvara vam priliku za trčanje u zaklon i bekstvo iz nezgodne situacije. Ovaj napad možda deluje nasumično, kao slučajna srećna okolnost, ali uskoro saznajete da su zmajevi već hiljadama godina istrebljeni. U prvom pravom sukobu sa zmajem otkrićete ne samo da možete da ga ubijete, već da možete i da upijete u sebe njegovu dušu i iskoristite je da naučite nove povike (shouts) na zmajskom jeziku – ovo znači da ste Dragonborn, jedini koji može spasiti Skyrim od zmajeva koje bog-zmaj Alduin vodi u osvetu.

Osim glavne priče, u pozadini je i zaplet oko sukoba dve frakcije – vladajuće imperije i pobunjenika na čelu sa Urflicom, jarlom (knezom) od Windhelma. Ukoliko vam ubijanje zmajeva u glavnoj priči dosadi, mnoštvo manjih, isprepletenih linija propovedanja prošetaće vas po snežnim planinama i tajnim pećinama, poslati da satima jašete kroz tundru izbegavajući džinove, vukove, sabljaste mačke i trolove. Igra vas ničim ne primorava da pratite glavnu nit priče. Skyrim će vam biti zanimljiv i ako rešavate sporedne questove koje ćete dobijati od stotina likova sa kojima dolazite u kontakt, a mnoge ćete slučajno otkriti čitajući knjige, tuđe beleške ili tako što ćete samo čuti nečiji razgovor. Svaka frakcija kojoj želite da se pridružite imaće za vas čitav niz zadataka koje morate odraditi da bi vas primili u svoje redove i da biste napredovali, a na raspolaganju su vam Companions (u prethodnim igrama je to bio Fighters guild), škola magije i škola za bardove, Dark brotherhood, lopovski guild, imperijska frakcija i pobunjenička frakcija pod nazivom Stormcloaks. S obzirom na to da ste na početku birali rasu lika koga vodite, očekujte i da u Skyrimu prepoznaju odakle ste i da se prema vama ponašaju kao što bi se ponašali prema drugim pridošlicama iz vašeg kraja – u nekim gradovima će u startu biti podozrivi ili netrpeljivi, a na nekim drugim mestima će vas prijateljski prihvatiti. Mnogima će ipak zasmetati što za razliku od Obliviona na primer, svet Skyrima kao da ne odaje dovoljno priznanja igraču. Nakon nekih velikih događaja nema odgovarajućih reakcija ljudi. Na primer kada izvršite atentat na imperatora, to prođe skoro nezapaženo. Jedino stražari imaju snimljeno jednu rečenicu koja se prebriše čim uradite sledeži sporedni quest i to je to. Igra nema adekvatnu reakciju na vaša dela. Svet koji je stvoren je savršen i Radiant quest/AI sistem funkcionišu u njemu, ali Bethesda nije uspela da poveže sve te dinamične varijable u jednu celinu, već svaki quest ili questline postoje sami za sebe.

Rasa vam daje i polazne bonuse za neke veštine, kao i moći. Brže napredovanje u određenoj grani veština omogućiće vam Guardian stones na koje slučajno nailazite na putu. Različite bonuse za zdravlje, armor ili nešto drugo daju vam i oltari gde se vernici klanjaju raznim bogovima, a svaki će pored toga i izlečiti vašeg lika od svih bolesti i povreda koje ste usput zaradili. Atribute nadograđujete pri svakom novom nivou, ali se to svodi na jednostavno dodavanje poena na magiju, health ili staminu, dok ostali atributi (kao što su inteligencija, snaga, izdržljivost, brzina itd. u Morrowindu i Oblivionu) ovde ne postoje. Pri tome dobijate i jedan poen koji možete staviti u bilo koji skill tree i unaprediti ga dodatnim perkom. Veštine spadaju u borilačke, magijske i stealth, a perkovi samo dodatno definišu šta sve možete sa tim veštinama. Magije učite iz magijskih knjiga, a neke dobijate i kao nagradu za rešeni quest. Ako želite da budete moćan mag, moraćete da ulažete poene u perkove određenih magijskih smerova koji vas najviše privlače (destruction, restoration, illusion...). Ako želite da budete vešti lopov, poželjno je stavljati poene u lopovske veštine (sneak, pickpocketing, lockpicking,...), dok će oni koji se odluče za borbu oružjem ulagati u veštine kao što su one-handed ili two-handed weapons, heavy ili light armor, archery i block. Dodatne veštine, čija uspešnost zavisi od nivoa veštine i perkova koje ste izabrali su alchemy kojim sami pravite svoje napitke, zatim smithing (možete da kujete i pravite svoj oklop i oružje), enchanting (od koga zavisi koliko uspešno možete “vezati” magiju na svoju opremu) i speech (koji mnogo pomaže pri trgovini, ali ima perkove koji vam dozvoljavaju investiranje u trgovačku radnju ili podmićivanje stražara). Niko vam, međutim, ne nameće da izaberete svoju klasu, pa možete biti odličan mačevalac koji je majstor za destruktivnu magiju, ili lopov koji je majstor u enchantovanju. Napredovaće vam one veštine koje najviše budete koristili i one koje trenirate kod NPC trenera. Ono što je novina u Skyrimu je da ovoga puta možete u obe ruke nositi po jednu magiju (čak i istu), ili jednu magiju u jednoj a mač u drugoj ruci, ili klasično zauzeti obe ruke two-handed mačem, mačem i štitom ili lukom i strelom. Ovo vam stvarno daje slobodu kao retko koja igra do sada, ali borba u Skyrimu teško da će vam pružiti šansu da stvarno taktizirate kad naiđete na jakog neprijatelja – otvaranje inventory-ja zaustavlja vreme pa možete na miru popiti koliko god imate health napitaka da se oporavite, nadoknaditi manu, staminu, otrovati oružje ili promeniti magiju i mač usred borbe.

Shouts su moćno oružje, a za njihovo nalaženje moraćete da istražujete brojne lokacije i često ćete na njih naleteti slučajno, dok će vam neke pokazati mudri monasi (Graybeards), čiji se manastir nalazi na liticama planine prekrivene snegom. Međutim, to što ste dobili shout ne znači da ćete moći da ga koristite - moraćete da ga naučite, a za to vam treba zmajeva duša. Hteli ili ne, zmajevi će vas napadati i dok niste u lovu na njih, a to će vam bar obezbediti dovoljno duša za učenje novih shouta i njihovo pojačavanje novim zmajskim rečima. Pošto treba vremena da se shout ponovo “napuni”, u međuvremenu ćete morati da se oslonite na svoje borbene i magijske veštine.

U vašim avanturama mogu da vas prate unajmljeni ratnici ili oni koje ste dobili kao nagradu što ste se pred jarlom nekog mesta pokazali kao heroj, ali ćete uvek imati samo jednog saputnika. On ili ona će pored pomoći u borbi pomagati i oko nošenja loota, jer ćete najčešće imati problema sa težinom opreme koju nosite do prodavca da je prodate. Možete u borbu povesti i ratničkog psa, ali on služi samo za borbu. Iako vaš lik može da kupi konja i time sebi olakša i ubrza putovanje na udaljene lokacije (a kad je u pitanju konj u Skyrimu, i da sebi olakša penjanje na najviše planine), vaš saputnik će morati da trčkara za vama. Konj ima neobjašnjivu sposobnost da i po najstrmijim planinama ide uz minimalan napor i opasnost od klizanja, što se može objasniti jedino loše odrađenom fizikom. Kad smo već kod mana koje se tiču kretanja, kao i u prethodnim igrama serijala, Skyrim nije našao našao način da prevaziđe loše odrađeni skok, tako da vaš lik iz blizine ne može skoro ništa da preskoči, već će mu trebati manja distanca od onoga što preskače ili na šta želite da doskoči.

Pored istraživanja i borbi, vaš lik može i da se skrasi, tj. da se u Skyrimu venča sa nekim od NPC-ova, što ima svoje bonuse u zavisnosti od toga čime se vaš bračni drug bavi. Na raspolaganju su vam kuće različitih cena u različitim krajevima Skyrima, a moći ćete i da ih nadogradite. Ako rešite da se odmorite od borbi, moći ćete da zaradite kao drvoseča, rudar ili kovač (pored oružja, moći ćete da pravite i nakit), a kuvanje će vam obezbediti jela koja nadoknađuju staminu ili health.

Bethesda je napravila jedan hrabar potez i kreirala sasvim neočekivani UI za Skyrim. Biće vam potrebno neko vreme da se na njega naviknete, ali onda će odjednom sve biti mnogo lakše i brže, sa samo nekoliko pokreta prstiju ćete dolaziti do stranice interfejsa koja vam treba. Osim toga, optimizacija je odlična, a prelepa grafika koja dočarava divlja prostranstva Skyrima neće mnogo opteretiti vašu mašinu. Bagova naravno ima, ali su retki i najčešće su vezani za clipping ili reagovanje nekog NPC-a na neki događaj, što se može rešiti učitavanjem prethodno snimljene pozicije. Glasovna gluma je odlična ali se neki glasovi prečesto ponavljaju, kao i pojedine rečenice koje izgovaraju. Ovo je i opravdano, jer je sama igra kao i broj NPC likova neverovatno veliki.

Celokupan doživljaj odaje utisak živog sveta - prostranstva su verno dočarana divljinama u našem svetu i nisu pretrpana neprijateljima, a mnogo truda je uloženo u pećine, pa one nisu samo preslikane rupe u golim stenama kao što je bilo u prethodnim The Elder Scrolls igrama, već svaka ima neku svoju priču i neke svoje tajne, zamke i blago, pa zaslužuje da bude istražena. Pojedine lokacije zapanjiće vas lepotom i mirnoćom kojom odišu. Neke scene ostaviće vas kao neme posmatrače, pogotovo prvi susret sa divovima i mamutima. Skyrim je prelep i pun tajanstvenih, sakrivenih blaga, u materijalnom i u duhovnom smislu. Sama istorija koja se prožima kroz The Elder Scrolls serijal oslikana je na svakom koraku i naći ćete njene tragove i na najvišoj planini i u najdubljoj pećini.

Ovo je svet koji vas može uvući u sebe i zbog kojeg ćete izgubiti sate u stvarnom životu bez osećaja da nešto propuštate, pa mu možete i oprostiti što i pored svog truda nije još uvek savršen. Skyrim je odličan nastavak veoma bitnog RPG serijala, masivan je i po broju questova ne zaostaje za prethodnim delovima, i kao takav definitivno je vredan vaše pažnje i vremena. ">

Igre

Početna » Igre » Akcija, Avantura

glasova: 19






Elder Scrolls V Skyrim

Žanr: Akcija, Avantura

Izdavač: Bethesda Softworks

Razvojni tim: Bethesda Game Studios

Datum izlaska: Novembar 11.2011

OPIS

The Elder Scrolls serijal je doneo igre različitog kvaliteta i uvek je bio suočen sa neizbežnim bagovima, ali uprkos svemu uspevao je da zadrži maštu igrača u ogromnim svetovima punim avantura. Skyrim je očigledan naslednik stremljenja da se herojska istorija Tamriela ispisuje na velikim prostranstvima, a questovi nastavljaju se jedan za drugim u skoro beskrajnom nizu, nudeći igračima sate i sate istraživanja.

Početak priče u Skyrimu dovoljno je upečatljiv da svakome privuče pažnju, pogotovo zbog situacije koja vašeg lika umalo košta glave. Ako vas stajanje u redu za pogubljenje nije dovoljno okupiralo, onda će vam u koncentrisanju sigurno pomoći trenutak kada vas nateraju da kleknete pred dželata, tamo gde je upravo odletela glava nesrećnika koji je bio ispred vas. Tada ćete sigurno poželeti da bar možete da se koprcate, ali vam igra još uvek ne daje šansu za to. Umesto toga počastvovaće vas prizorom zmaja koji iznenada napada s visine, unosi pometnju među vaše stražare, i otvara vam priliku za trčanje u zaklon i bekstvo iz nezgodne situacije. Ovaj napad možda deluje nasumično, kao slučajna srećna okolnost, ali uskoro saznajete da su zmajevi već hiljadama godina istrebljeni. U prvom pravom sukobu sa zmajem otkrićete ne samo da možete da ga ubijete, već da možete i da upijete u sebe njegovu dušu i iskoristite je da naučite nove povike (shouts) na zmajskom jeziku – ovo znači da ste Dragonborn, jedini koji može spasiti Skyrim od zmajeva koje bog-zmaj Alduin vodi u osvetu.

Osim glavne priče, u pozadini je i zaplet oko sukoba dve frakcije – vladajuće imperije i pobunjenika na čelu sa Urflicom, jarlom (knezom) od Windhelma. Ukoliko vam ubijanje zmajeva u glavnoj priči dosadi, mnoštvo manjih, isprepletenih linija propovedanja prošetaće vas po snežnim planinama i tajnim pećinama, poslati da satima jašete kroz tundru izbegavajući džinove, vukove, sabljaste mačke i trolove. Igra vas ničim ne primorava da pratite glavnu nit priče. Skyrim će vam biti zanimljiv i ako rešavate sporedne questove koje ćete dobijati od stotina likova sa kojima dolazite u kontakt, a mnoge ćete slučajno otkriti čitajući knjige, tuđe beleške ili tako što ćete samo čuti nečiji razgovor. Svaka frakcija kojoj želite da se pridružite imaće za vas čitav niz zadataka koje morate odraditi da bi vas primili u svoje redove i da biste napredovali, a na raspolaganju su vam Companions (u prethodnim igrama je to bio Fighters guild), škola magije i škola za bardove, Dark brotherhood, lopovski guild, imperijska frakcija i pobunjenička frakcija pod nazivom Stormcloaks. S obzirom na to da ste na početku birali rasu lika koga vodite, očekujte i da u Skyrimu prepoznaju odakle ste i da se prema vama ponašaju kao što bi se ponašali prema drugim pridošlicama iz vašeg kraja – u nekim gradovima će u startu biti podozrivi ili netrpeljivi, a na nekim drugim mestima će vas prijateljski prihvatiti. Mnogima će ipak zasmetati što za razliku od Obliviona na primer, svet Skyrima kao da ne odaje dovoljno priznanja igraču. Nakon nekih velikih događaja nema odgovarajućih reakcija ljudi. Na primer kada izvršite atentat na imperatora, to prođe skoro nezapaženo. Jedino stražari imaju snimljeno jednu rečenicu koja se prebriše čim uradite sledeži sporedni quest i to je to. Igra nema adekvatnu reakciju na vaša dela. Svet koji je stvoren je savršen i Radiant quest/AI sistem funkcionišu u njemu, ali Bethesda nije uspela da poveže sve te dinamične varijable u jednu celinu, već svaki quest ili questline postoje sami za sebe.

Rasa vam daje i polazne bonuse za neke veštine, kao i moći. Brže napredovanje u određenoj grani veština omogućiće vam Guardian stones na koje slučajno nailazite na putu. Različite bonuse za zdravlje, armor ili nešto drugo daju vam i oltari gde se vernici klanjaju raznim bogovima, a svaki će pored toga i izlečiti vašeg lika od svih bolesti i povreda koje ste usput zaradili. Atribute nadograđujete pri svakom novom nivou, ali se to svodi na jednostavno dodavanje poena na magiju, health ili staminu, dok ostali atributi (kao što su inteligencija, snaga, izdržljivost, brzina itd. u Morrowindu i Oblivionu) ovde ne postoje. Pri tome dobijate i jedan poen koji možete staviti u bilo koji skill tree i unaprediti ga dodatnim perkom. Veštine spadaju u borilačke, magijske i stealth, a perkovi samo dodatno definišu šta sve možete sa tim veštinama. Magije učite iz magijskih knjiga, a neke dobijate i kao nagradu za rešeni quest. Ako želite da budete moćan mag, moraćete da ulažete poene u perkove određenih magijskih smerova koji vas najviše privlače (destruction, restoration, illusion...). Ako želite da budete vešti lopov, poželjno je stavljati poene u lopovske veštine (sneak, pickpocketing, lockpicking,...), dok će oni koji se odluče za borbu oružjem ulagati u veštine kao što su one-handed ili two-handed weapons, heavy ili light armor, archery i block. Dodatne veštine, čija uspešnost zavisi od nivoa veštine i perkova koje ste izabrali su alchemy kojim sami pravite svoje napitke, zatim smithing (možete da kujete i pravite svoj oklop i oružje), enchanting (od koga zavisi koliko uspešno možete “vezati” magiju na svoju opremu) i speech (koji mnogo pomaže pri trgovini, ali ima perkove koji vam dozvoljavaju investiranje u trgovačku radnju ili podmićivanje stražara). Niko vam, međutim, ne nameće da izaberete svoju klasu, pa možete biti odličan mačevalac koji je majstor za destruktivnu magiju, ili lopov koji je majstor u enchantovanju. Napredovaće vam one veštine koje najviše budete koristili i one koje trenirate kod NPC trenera. Ono što je novina u Skyrimu je da ovoga puta možete u obe ruke nositi po jednu magiju (čak i istu), ili jednu magiju u jednoj a mač u drugoj ruci, ili klasično zauzeti obe ruke two-handed mačem, mačem i štitom ili lukom i strelom. Ovo vam stvarno daje slobodu kao retko koja igra do sada, ali borba u Skyrimu teško da će vam pružiti šansu da stvarno taktizirate kad naiđete na jakog neprijatelja – otvaranje inventory-ja zaustavlja vreme pa možete na miru popiti koliko god imate health napitaka da se oporavite, nadoknaditi manu, staminu, otrovati oružje ili promeniti magiju i mač usred borbe.

Shouts su moćno oružje, a za njihovo nalaženje moraćete da istražujete brojne lokacije i često ćete na njih naleteti slučajno, dok će vam neke pokazati mudri monasi (Graybeards), čiji se manastir nalazi na liticama planine prekrivene snegom. Međutim, to što ste dobili shout ne znači da ćete moći da ga koristite - moraćete da ga naučite, a za to vam treba zmajeva duša. Hteli ili ne, zmajevi će vas napadati i dok niste u lovu na njih, a to će vam bar obezbediti dovoljno duša za učenje novih shouta i njihovo pojačavanje novim zmajskim rečima. Pošto treba vremena da se shout ponovo “napuni”, u međuvremenu ćete morati da se oslonite na svoje borbene i magijske veštine.

U vašim avanturama mogu da vas prate unajmljeni ratnici ili oni koje ste dobili kao nagradu što ste se pred jarlom nekog mesta pokazali kao heroj, ali ćete uvek imati samo jednog saputnika. On ili ona će pored pomoći u borbi pomagati i oko nošenja loota, jer ćete najčešće imati problema sa težinom opreme koju nosite do prodavca da je prodate. Možete u borbu povesti i ratničkog psa, ali on služi samo za borbu. Iako vaš lik može da kupi konja i time sebi olakša i ubrza putovanje na udaljene lokacije (a kad je u pitanju konj u Skyrimu, i da sebi olakša penjanje na najviše planine), vaš saputnik će morati da trčkara za vama. Konj ima neobjašnjivu sposobnost da i po najstrmijim planinama ide uz minimalan napor i opasnost od klizanja, što se može objasniti jedino loše odrađenom fizikom. Kad smo već kod mana koje se tiču kretanja, kao i u prethodnim igrama serijala, Skyrim nije našao našao način da prevaziđe loše odrađeni skok, tako da vaš lik iz blizine ne može skoro ništa da preskoči, već će mu trebati manja distanca od onoga što preskače ili na šta želite da doskoči.

Pored istraživanja i borbi, vaš lik može i da se skrasi, tj. da se u Skyrimu venča sa nekim od NPC-ova, što ima svoje bonuse u zavisnosti od toga čime se vaš bračni drug bavi. Na raspolaganju su vam kuće različitih cena u različitim krajevima Skyrima, a moći ćete i da ih nadogradite. Ako rešite da se odmorite od borbi, moći ćete da zaradite kao drvoseča, rudar ili kovač (pored oružja, moći ćete da pravite i nakit), a kuvanje će vam obezbediti jela koja nadoknađuju staminu ili health.

Bethesda je napravila jedan hrabar potez i kreirala sasvim neočekivani UI za Skyrim. Biće vam potrebno neko vreme da se na njega naviknete, ali onda će odjednom sve biti mnogo lakše i brže, sa samo nekoliko pokreta prstiju ćete dolaziti do stranice interfejsa koja vam treba. Osim toga, optimizacija je odlična, a prelepa grafika koja dočarava divlja prostranstva Skyrima neće mnogo opteretiti vašu mašinu. Bagova naravno ima, ali su retki i najčešće su vezani za clipping ili reagovanje nekog NPC-a na neki događaj, što se može rešiti učitavanjem prethodno snimljene pozicije. Glasovna gluma je odlična ali se neki glasovi prečesto ponavljaju, kao i pojedine rečenice koje izgovaraju. Ovo je i opravdano, jer je sama igra kao i broj NPC likova neverovatno veliki.

Celokupan doživljaj odaje utisak živog sveta - prostranstva su verno dočarana divljinama u našem svetu i nisu pretrpana neprijateljima, a mnogo truda je uloženo u pećine, pa one nisu samo preslikane rupe u golim stenama kao što je bilo u prethodnim The Elder Scrolls igrama, već svaka ima neku svoju priču i neke svoje tajne, zamke i blago, pa zaslužuje da bude istražena. Pojedine lokacije zapanjiće vas lepotom i mirnoćom kojom odišu. Neke scene ostaviće vas kao neme posmatrače, pogotovo prvi susret sa divovima i mamutima. Skyrim je prelep i pun tajanstvenih, sakrivenih blaga, u materijalnom i u duhovnom smislu. Sama istorija koja se prožima kroz The Elder Scrolls serijal oslikana je na svakom koraku i naći ćete njene tragove i na najvišoj planini i u najdubljoj pećini.

Ovo je svet koji vas može uvući u sebe i zbog kojeg ćete izgubiti sate u stvarnom životu bez osećaja da nešto propuštate, pa mu možete i oprostiti što i pored svog truda nije još uvek savršen. Skyrim je odličan nastavak veoma bitnog RPG serijala, masivan je i po broju questova ne zaostaje za prethodnim delovima, i kao takav definitivno je vredan vaše pažnje i vremena.


SISTEMSKI ZAHTEVI

Windows 7/Vista/XP PC (32 or 64 bit)
Processor: Dual Core 2.0GHz or equivalent processor
2GB System RAM
6GB free HDD Space
Direct X 9.0c compliant video card with 512 MB of RAM
DirectX compatible sound card
Internet access for Steam activation



CryTek
19.04.2013
1444

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]


PORUKICE


NOVO NA FORUMU
Moj sajt
smitke u Moj Sajt
Turizam
smitke u Turizam
Koji auto vozis?
smitke u Automobili
Vasa konekcija speedtest.net
smitke u Internet konekcije i klijenti