U igri XCOM: Enemy Unknown pobeda je slatka, ali je još slađa kada stigne nakon neizvesne, ujednačene borbe. Sa svakim potezom, najnovije izdanje ove omiljene strategije uvećava osećaj napetosti, a svaki poraz koji doživi vanzemaljska letelica postaje razlog za slavlje. Međutim, ne smete se previše zaneti u svom trenutnom trijumfu, jer ništa nije sigurno sve dok ne uništite i poslednjeg neprijatelja. Ako se pravite odvažni i mnogo žurite, nećete dobro proći sa takvom strategijom, i doklegod ne eliminišete vanzemaljsku pretnju, morate biti na oprezu.



Ova igra nije običan rimejk originala X-COM: UFO Defense igre, ali kao i ta igra, ona unosi osećaj straha. Zemlju su napali vanzemaljci i igra ni malo ne pokušava da humanizuje napadače, već oni moraju biti eliminisani po svaku cenu i to do poslednjeg napadača, bez ikakvih znakova dobrodošlice ili pregovaranja sa njima. Kada vidite napadače, odmah je jasno da nisu sa ove planete i jasno stavljaju do znanja da su došli da unište ljudski rod. A na vama je da to sprečite, jer ste vi komandant super-tajne organizacije XCOM, koja će Zemlju ponovo učiniti slobodnim i bezbednim mestom.



Gameplay je podeljen u dve oblasti: upravljanje bazom i borbe. Na početu igre, odaberete lokaciju za svoju bazu operacija od nekoliko ponuđenih mogućnosti. Ona je mala i ima samo par postrojenja, alli je dobro sakrivena ispod zemlje. U njoj se nalazi kontrolna i situaciona soba u kojoj pratite nivo panike u zemljama koje su članice veća. Izbori su više ograničeni u odnosu na originalnu X-COM igru, i baza koju oformite je jedina kojom ćete upravljati celim tokom igre. Ukoliko ste ljubitelj originalne igre, ovo ograničnje na samo jednu bazu može biti razlog za brigu, baš kao i nedostatak čestih invazija na bazu. Ovo može da se shvati i kao uprošćavanje gameplaya, ali ukoliko želite dobar izazov, najbolje je da igrate na Classic nivou težine, umesto na Defaultu.



Ima još nekih promena kojima se morate prilagoditi, ali kada jednom započnete sa igranjem i uđete u štos, bićete oduševljeni njenim poteznim borbenim misijama. Kada saznate za vanzemaljce koji prete, vi birate jedinice iz vojnih baraka koje će sačinjavati vaš odred od šest članova, a vremenom ljudi mogu biti zamenjeni robotima SHIV jedinica. Već u prvim satima igre jeziva atmosfera i nejaki zvuci vanzemaljskih stopala koja koračaju ka vama teraju vas da se odmah maksimalno unesete u igru. Nakon otkrića, vanzemaljci su predstavljeni uz jaku neharmoničnu muziku i krupnim planom njihovih groznih lica, i to onda ukazuje da je scena za okršaje spremna.

Vaš cilj je da odredite položaj vanzemaljaca i uništite ih. Među misijama je ponekad spašavanje vip osobe koju treba da prebacite na sigurno, da istražite mesto na koje je pao NLO ili tamo gde je sleteo, ili treba da spasite određeni broj civila u teror misijama koje su najteže.

Osnovni koncept je jednostavan: članove odreda treba da smestite iza zaklona gde će šteta biti minimalna i onda naciljate. Svaki član ekipe može da uradi dve radnje u okviru jednog poteza, ali neki od vaših vojnika će pronaći način da osvoje mogućnost za veći broj radnji koje mogu da urade u jednom potezu. Kretanjem od jednog zaklona do drugog, umanjujete šanse neprijatelja da vas pogodi. U prvih nekoliko sati igranja nemate mnogo opcija na raspolagnju. Vojnici koji prežive misiju povećavaju svoj nivo iskustva i dobijaju pristup novim sposobnostima i veštinama koje im dodeljujete po povratku u bazu. Osim ovoga, možete potrošiti i puno sredstava na bolje oružje, na nadogradnju oklopa i ostala poboljšanja, tako da obični pešadinci postaju pouzdane mašine za ubijanje, i kada imaju najviši nivo iskustva, i kada su opremljeni kompletnom nadograđenom i usavršenom opremom, morate se dobro potruditi da ih održite u životu jer su od velike koristi.



Međutim, vojnici mogu da poginu u borbi i to se i dešava. Jedinice imaju neke svoje interne dosetki, a osim njihove opreme, možete podešavati i njihov izgled, frizuru, na primer, boju oklopa, ili im možete dati imena. Iako verovatno nećete razviti neku emotivnu vezu sa svojim vojnicima, svakako ćete se oslanjati na njih u velikoj meri, naročito na veštine vaših starijih vojnika. Kada izgubite jednog vrednog i efikasnog vojnika u borbi, to je za vas pravi gubitak koji može da pogorša situaciju u kojoj se nalazite, mada je ipak moguće i da pogođenog vojnika spasite ukoliko imate tokom borbe vojnika sa medicinskom opremom, ili vam se posreći pa pobedite neprijatelja pre nego što ranjeni vojnik iskrvari. Ako ipak izgubite vojnike, možete da angažujete nove, ali oni su obično slabi, bez iskustva i paniče.

Veoma je važno da održite vojnike u životu, pa stoga morate pažljivo da se krećete, čak i pre nego što se susretnete sa opasnim protivnicima. Veoma je važno i da dobro osmislite taktiku, pripremite strategiju baš kao što je važno da dobro izvedete odgovarajuće poteze. Ukoliko prebrzo uđete na bojište i u sukob, rizikujete da izazovete mnogo više neprijatelja nego što možete da savladate u tom trenutku. Jedan od vaših glavnih neprijatelja u ovoj igri je vaše strpljenje, i ova borba protiv ljudske prirode je deo tenzije koja se stvara onog trenutka kada uđete na mapu.



Vaši vojnici pripadaju različitim klasama - Assault, Support, Sniper i Heavy rocket launcher. Vremenom možete dobiti i klasu sa psihičkim moćima. Oni imaju različite uloge u borbama, i u zavisnosti od njihove opreme, imate na raspolaganju puno načina za pristup određenom neprijatelju. Oružje kratkog dometa, kao sačmare i ručni topovi su super efikasni, ali je prilično rizično približavati se mnogo neprijatelju. Morate dobro da poznajete svoje vojnike i da razvijate strategije u skladu sa njihovim sposobnostima i opremom koju imaju, pa i najteže situacije i najjače protivnike možete savladati lako ukoliko imate mudru strategiju.

Ipak, ni dobra strategija nije nepogrešiva.U svakom vašem napadu postoji mogućnost za pogodak, ali treba da imate i brojke na svojoj strani. Ukoliko imate 1% šanse da uspete u napadu, možda i nema smisla rizikovati, ali ipak se dešava da onda kada imate, na primer, 85% šansi da budete uspešni, vi promašite, ili se desi da uprkos negativnim pokazateljima vi izvedete kritični pogodak i promenite tok bitke.

Tenziju povećavaju i sinematske animacije koje prate dešavanja ne ekranu. Položaji kamere prikazuju razne detalje i dramatizuju i uspeh i neuspeh, pa je i uzbuđenje samim tim mnogo veće. Ali tada se javljaju i poneki problemi sa grafikom, naročito na PS3 verziji.



Dok se nalazite u bazi treba da se pozabavite državama koje obezbeđuju novac za projekat XCOM. Njihov novac je veoma važan jer vam je neophodan za istraživanja, na primer, za izvođenje autopsija vanzemaljaca, za pobošljavanje vašeg odreda ili kupovinu novih stvari za bazu. U bazi stvarate inženjere koji vam pomažu u istraživanjima ili sa postavljanjem satelita. Pomoću satelita pratite stanje na zemaljskoj kugli, oni detektuju NLO-e, i tada vam se otvara mini-igra u kome možete da presretnete i oborite leteći tanjir. Presretači NLO-a koštaju, baš kao i oprema za njih i radnje koje oni mogu da izvode, pa morate da vodite računa o potrebama zemalja članica veća koje vam obezbeđuje finansije, i morate ih uvek štititi od napadača. Ako se u nekoj zemlji članici rasprostrani panika među ljudima, ta zemlja se povlači iz veća za pomoć projektu i to ima negativan uticaj na vaše mesečne prihode. Ukoliko su vam potrebna dodatna novčana sredstva, možete da prodate razne vanzemaljske stvari koje prikupljate posle svake bitke, ali one vam mogu zatrebati za istraživanja i proizvodnju delova za nadogradnju. Zato uvek morate voditi računa o tome kako će neka vaša odluka uticati na buduće opcije. Kupovina najboljih oklopa za vaše vojnike deluje primamljivo, ali onda možda nemate dovoljno novca za kupovinu satelita kako bi pokrili sve oblasti ili za neke druge projekte, tako da svaka vaša odluka vuče sa sobom određene posledice.

Ukoliko želite da oprobate vaše strategije van singleplayer kampanje, možete se oprobati sa ostalim igračima u online mečevima jedan-na-jedan. Igrači dobijaju podjednak broj poena da ih potroše na jedinice. Cena vojnika u poenima se razlikuje u zavisnosti od toga kakvu opremu im kupujete, a vanzemaljske jedinice nose fiksni broj poena svaka. U multiplayer varijanti nemate opciju za upravljenje bazom, već samo brze i prljave Deathmatch borbe u kojima najbolji igrač pobeđuje, ili onaj koji ima više sreće. Mečevi su uzbudljivi i puni napetosti baš kao i u singleplayer kampanji, s tim što su možda i napetiji jer ne poznajete dobro stil svog protivnika, ili sastav jedinica protivničkog tima.



U ovim mečevima ćete videti strategije koje nećete videti u singleplayer kampanji. Protivnik može koristiti nevidljive oklope, a onda da upotrebi Overwatch sposobnost da poseje plazmu po vama dok se prebacujete na novu poziciju. Multiplayer je veoma zabavan, ali ipak ne toliko dugo kao kada odigrate celu kampanju. Multiplayer takođe ima ograničen broj mapa, pa mečevi počnu brzo da se odvijaju u istim okruženjima. Kada igrate offline imate veći broj mapa, ali nema odabranih mapa igre koje su je inspirisale. Na kraju, mape počnu da se ponavljaju, pa sada mapu koju ste odigrali u Sevenoj Americi igrate u Rusiji. Protivnici mogu biti na drugačijim mestima, i borbe započinju na nekom drugom mestu, sa drugog kraja mape, ali element iznenađenja nije tako snažan kao originalnoj verziji iz 1994.godine.



Igra ima četiri nivoa težine: Easy, Normal, Classic i Impossible, a tu je i mod Iron Man u kome nemate opciju da snimite poziciju ni u jednom momentu. Easy i Normal nivo su laki, ukoliko ne igrate Normal Iron Man mod, a Classic Iron Man je veoma težak i nije za svakog igrača.

Manji nedostaci koje igra ima nisu nešto što bi trebalo da zabrine igrače, jer je XCOM: Enemy Unknown predivna strategija koja je i laka za igranje, bilo da koristite miša i tastaturu,ili imate kontroler. Dramatična napetost je prisutna kod svakog poteza, a vi kao komandant treba da eliminišete neprijatelje i spasite čovečanstvo. ">

Igre

Početna » Igre » Akcija

glasova: 2






XCOM: Enemy Unknown

Žanr: Akcija

Izdavač: 2K Games, Feral Interactive (Mac OS X)[1]

Razvojni tim: Firaxis Games, Feral Interactive (Mac OS X)

Datum izlaska: October 9, 2012

OPIS

U igri XCOM: Enemy Unknown pobeda je slatka, ali je još slađa kada stigne nakon neizvesne, ujednačene borbe. Sa svakim potezom, najnovije izdanje ove omiljene strategije uvećava osećaj napetosti, a svaki poraz koji doživi vanzemaljska letelica postaje razlog za slavlje. Međutim, ne smete se previše zaneti u svom trenutnom trijumfu, jer ništa nije sigurno sve dok ne uništite i poslednjeg neprijatelja. Ako se pravite odvažni i mnogo žurite, nećete dobro proći sa takvom strategijom, i doklegod ne eliminišete vanzemaljsku pretnju, morate biti na oprezu.



Ova igra nije običan rimejk originala X-COM: UFO Defense igre, ali kao i ta igra, ona unosi osećaj straha. Zemlju su napali vanzemaljci i igra ni malo ne pokušava da humanizuje napadače, već oni moraju biti eliminisani po svaku cenu i to do poslednjeg napadača, bez ikakvih znakova dobrodošlice ili pregovaranja sa njima. Kada vidite napadače, odmah je jasno da nisu sa ove planete i jasno stavljaju do znanja da su došli da unište ljudski rod. A na vama je da to sprečite, jer ste vi komandant super-tajne organizacije XCOM, koja će Zemlju ponovo učiniti slobodnim i bezbednim mestom.



Gameplay je podeljen u dve oblasti: upravljanje bazom i borbe. Na početu igre, odaberete lokaciju za svoju bazu operacija od nekoliko ponuđenih mogućnosti. Ona je mala i ima samo par postrojenja, alli je dobro sakrivena ispod zemlje. U njoj se nalazi kontrolna i situaciona soba u kojoj pratite nivo panike u zemljama koje su članice veća. Izbori su više ograničeni u odnosu na originalnu X-COM igru, i baza koju oformite je jedina kojom ćete upravljati celim tokom igre. Ukoliko ste ljubitelj originalne igre, ovo ograničnje na samo jednu bazu može biti razlog za brigu, baš kao i nedostatak čestih invazija na bazu. Ovo može da se shvati i kao uprošćavanje gameplaya, ali ukoliko želite dobar izazov, najbolje je da igrate na Classic nivou težine, umesto na Defaultu.



Ima još nekih promena kojima se morate prilagoditi, ali kada jednom započnete sa igranjem i uđete u štos, bićete oduševljeni njenim poteznim borbenim misijama. Kada saznate za vanzemaljce koji prete, vi birate jedinice iz vojnih baraka koje će sačinjavati vaš odred od šest članova, a vremenom ljudi mogu biti zamenjeni robotima SHIV jedinica. Već u prvim satima igre jeziva atmosfera i nejaki zvuci vanzemaljskih stopala koja koračaju ka vama teraju vas da se odmah maksimalno unesete u igru. Nakon otkrića, vanzemaljci su predstavljeni uz jaku neharmoničnu muziku i krupnim planom njihovih groznih lica, i to onda ukazuje da je scena za okršaje spremna.

Vaš cilj je da odredite položaj vanzemaljaca i uništite ih. Među misijama je ponekad spašavanje vip osobe koju treba da prebacite na sigurno, da istražite mesto na koje je pao NLO ili tamo gde je sleteo, ili treba da spasite određeni broj civila u teror misijama koje su najteže.

Osnovni koncept je jednostavan: članove odreda treba da smestite iza zaklona gde će šteta biti minimalna i onda naciljate. Svaki član ekipe može da uradi dve radnje u okviru jednog poteza, ali neki od vaših vojnika će pronaći način da osvoje mogućnost za veći broj radnji koje mogu da urade u jednom potezu. Kretanjem od jednog zaklona do drugog, umanjujete šanse neprijatelja da vas pogodi. U prvih nekoliko sati igranja nemate mnogo opcija na raspolagnju. Vojnici koji prežive misiju povećavaju svoj nivo iskustva i dobijaju pristup novim sposobnostima i veštinama koje im dodeljujete po povratku u bazu. Osim ovoga, možete potrošiti i puno sredstava na bolje oružje, na nadogradnju oklopa i ostala poboljšanja, tako da obični pešadinci postaju pouzdane mašine za ubijanje, i kada imaju najviši nivo iskustva, i kada su opremljeni kompletnom nadograđenom i usavršenom opremom, morate se dobro potruditi da ih održite u životu jer su od velike koristi.



Međutim, vojnici mogu da poginu u borbi i to se i dešava. Jedinice imaju neke svoje interne dosetki, a osim njihove opreme, možete podešavati i njihov izgled, frizuru, na primer, boju oklopa, ili im možete dati imena. Iako verovatno nećete razviti neku emotivnu vezu sa svojim vojnicima, svakako ćete se oslanjati na njih u velikoj meri, naročito na veštine vaših starijih vojnika. Kada izgubite jednog vrednog i efikasnog vojnika u borbi, to je za vas pravi gubitak koji može da pogorša situaciju u kojoj se nalazite, mada je ipak moguće i da pogođenog vojnika spasite ukoliko imate tokom borbe vojnika sa medicinskom opremom, ili vam se posreći pa pobedite neprijatelja pre nego što ranjeni vojnik iskrvari. Ako ipak izgubite vojnike, možete da angažujete nove, ali oni su obično slabi, bez iskustva i paniče.

Veoma je važno da održite vojnike u životu, pa stoga morate pažljivo da se krećete, čak i pre nego što se susretnete sa opasnim protivnicima. Veoma je važno i da dobro osmislite taktiku, pripremite strategiju baš kao što je važno da dobro izvedete odgovarajuće poteze. Ukoliko prebrzo uđete na bojište i u sukob, rizikujete da izazovete mnogo više neprijatelja nego što možete da savladate u tom trenutku. Jedan od vaših glavnih neprijatelja u ovoj igri je vaše strpljenje, i ova borba protiv ljudske prirode je deo tenzije koja se stvara onog trenutka kada uđete na mapu.



Vaši vojnici pripadaju različitim klasama - Assault, Support, Sniper i Heavy rocket launcher. Vremenom možete dobiti i klasu sa psihičkim moćima. Oni imaju različite uloge u borbama, i u zavisnosti od njihove opreme, imate na raspolaganju puno načina za pristup određenom neprijatelju. Oružje kratkog dometa, kao sačmare i ručni topovi su super efikasni, ali je prilično rizično približavati se mnogo neprijatelju. Morate dobro da poznajete svoje vojnike i da razvijate strategije u skladu sa njihovim sposobnostima i opremom koju imaju, pa i najteže situacije i najjače protivnike možete savladati lako ukoliko imate mudru strategiju.

Ipak, ni dobra strategija nije nepogrešiva.U svakom vašem napadu postoji mogućnost za pogodak, ali treba da imate i brojke na svojoj strani. Ukoliko imate 1% šanse da uspete u napadu, možda i nema smisla rizikovati, ali ipak se dešava da onda kada imate, na primer, 85% šansi da budete uspešni, vi promašite, ili se desi da uprkos negativnim pokazateljima vi izvedete kritični pogodak i promenite tok bitke.

Tenziju povećavaju i sinematske animacije koje prate dešavanja ne ekranu. Položaji kamere prikazuju razne detalje i dramatizuju i uspeh i neuspeh, pa je i uzbuđenje samim tim mnogo veće. Ali tada se javljaju i poneki problemi sa grafikom, naročito na PS3 verziji.



Dok se nalazite u bazi treba da se pozabavite državama koje obezbeđuju novac za projekat XCOM. Njihov novac je veoma važan jer vam je neophodan za istraživanja, na primer, za izvođenje autopsija vanzemaljaca, za pobošljavanje vašeg odreda ili kupovinu novih stvari za bazu. U bazi stvarate inženjere koji vam pomažu u istraživanjima ili sa postavljanjem satelita. Pomoću satelita pratite stanje na zemaljskoj kugli, oni detektuju NLO-e, i tada vam se otvara mini-igra u kome možete da presretnete i oborite leteći tanjir. Presretači NLO-a koštaju, baš kao i oprema za njih i radnje koje oni mogu da izvode, pa morate da vodite računa o potrebama zemalja članica veća koje vam obezbeđuje finansije, i morate ih uvek štititi od napadača. Ako se u nekoj zemlji članici rasprostrani panika među ljudima, ta zemlja se povlači iz veća za pomoć projektu i to ima negativan uticaj na vaše mesečne prihode. Ukoliko su vam potrebna dodatna novčana sredstva, možete da prodate razne vanzemaljske stvari koje prikupljate posle svake bitke, ali one vam mogu zatrebati za istraživanja i proizvodnju delova za nadogradnju. Zato uvek morate voditi računa o tome kako će neka vaša odluka uticati na buduće opcije. Kupovina najboljih oklopa za vaše vojnike deluje primamljivo, ali onda možda nemate dovoljno novca za kupovinu satelita kako bi pokrili sve oblasti ili za neke druge projekte, tako da svaka vaša odluka vuče sa sobom određene posledice.

Ukoliko želite da oprobate vaše strategije van singleplayer kampanje, možete se oprobati sa ostalim igračima u online mečevima jedan-na-jedan. Igrači dobijaju podjednak broj poena da ih potroše na jedinice. Cena vojnika u poenima se razlikuje u zavisnosti od toga kakvu opremu im kupujete, a vanzemaljske jedinice nose fiksni broj poena svaka. U multiplayer varijanti nemate opciju za upravljenje bazom, već samo brze i prljave Deathmatch borbe u kojima najbolji igrač pobeđuje, ili onaj koji ima više sreće. Mečevi su uzbudljivi i puni napetosti baš kao i u singleplayer kampanji, s tim što su možda i napetiji jer ne poznajete dobro stil svog protivnika, ili sastav jedinica protivničkog tima.



U ovim mečevima ćete videti strategije koje nećete videti u singleplayer kampanji. Protivnik može koristiti nevidljive oklope, a onda da upotrebi Overwatch sposobnost da poseje plazmu po vama dok se prebacujete na novu poziciju. Multiplayer je veoma zabavan, ali ipak ne toliko dugo kao kada odigrate celu kampanju. Multiplayer takođe ima ograničen broj mapa, pa mečevi počnu brzo da se odvijaju u istim okruženjima. Kada igrate offline imate veći broj mapa, ali nema odabranih mapa igre koje su je inspirisale. Na kraju, mape počnu da se ponavljaju, pa sada mapu koju ste odigrali u Sevenoj Americi igrate u Rusiji. Protivnici mogu biti na drugačijim mestima, i borbe započinju na nekom drugom mestu, sa drugog kraja mape, ali element iznenađenja nije tako snažan kao originalnoj verziji iz 1994.godine.



Igra ima četiri nivoa težine: Easy, Normal, Classic i Impossible, a tu je i mod Iron Man u kome nemate opciju da snimite poziciju ni u jednom momentu. Easy i Normal nivo su laki, ukoliko ne igrate Normal Iron Man mod, a Classic Iron Man je veoma težak i nije za svakog igrača.

Manji nedostaci koje igra ima nisu nešto što bi trebalo da zabrine igrače, jer je XCOM: Enemy Unknown predivna strategija koja je i laka za igranje, bilo da koristite miša i tastaturu,ili imate kontroler. Dramatična napetost je prisutna kod svakog poteza, a vi kao komandant treba da eliminišete neprijatelje i spasite čovečanstvo.


SISTEMSKI ZAHTEVI

OS:Windows Vista
Processor:2 GHz Dual Core
Memory:2 GB RAM
Graphics:NVIDIA GeForce 8600 GT / ATI Radeon HD 2600 XT or greater
DirectX®:9.0
Hard Drive:20 GB HD space



CryTek
20.04.2013
1088

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]


PORUKICE


NOVO NA FORUMU
Moj sajt
smitke u Moj Sajt
Turizam
smitke u Turizam
Koji auto vozis?
smitke u Automobili
Vasa konekcija speedtest.net
smitke u Internet konekcije i klijenti