Magazin

Početna » Magazin » 2013 » Januar » 31

Automobil na vazduh
Nafte ima sve manje, pa je potrošnja automobila od samo dva litra na 100 pređenih kilometara cilj koji bi mogao da obraduje sve poklonike ekologije. Još kada bi taj motor mogao da ide na vazduh gde bi sreći bio kraj (za sve!)? To je moguće ostvariti relativno brzo - "tvrdi" grupacija "Pežo-Citroen", koja je predstavila novi hibridni motor, koji pored benzinske jedinice za pokretanje vozila koristi hidraulični motor, ali i komprimovani vazduh.


Tvrde: Ako bi se vazdušni hibridni sistem ugradio u "citroen C3" ili "pežo 208", da bi imali prosečnu potrošnju od 2,9 l/100 km i CO2 emisiju koja bi iznosila 69 g/km
 
U okviru svoje tradicionalne manifestacije "Dan inovacija", grupacija "Pežo-Citroen" prikazala je takozvani vazdušni hibridni pogon.
 
Sistem koristi benzinski motor, hidraulični motor i pumpu i komprimovani vazduh. U "Pežo-Citroenu" kažu da vozilo može da se kreće na tri načina: koristeći pogon na benzin, zatim samo pomoću komprimovanog vazduha, a i kombinovano, koristeći oba pogona.
 
Stručnjaci ove kompanije tvrde, ako bi se ovaj pogonski sistem ugradio u "citroen C3" ili "pežo 208", da bi ti modeli imali prosečnu potrošnju od 2,9 l/100 km i CO2 emisiju koja bi iznosila 69 g/km.
 
U gradskoj vožnji takvi automobili bi se tokom 60-80 odsto vremena kretali samo uz pomoć pogona na komprimovani vazduh, čime bi se značajno smanjilo zagađenje u urbanim sredinama. Pri tome novi automobili imali bi potrošnju koja bi bila još manja i ne bi prelazila dva litra benzina na 100 km.
 
Iako je ovaj sistem još u razvoju, u grupaciji "Pežo-Citroen" kažu da nameravaju da ga ponude u modelima B segmenta već 2016. godine. 


IZVOR


Dragan
31.01.2013
572
glasova: 0





Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...
Misteriozna masa motrila je na krevetac: Kada je ugledao ovaj prizor na kameri, ...
Nećete verovati kako danas izgleda jeziva devojčica iz Kruga! (VIDEO)
Da li ste znali da najpoželjniji holivudski muškarci imaju slovenske krvi?
Šta je paraliza sna
ŠOKANTNO! Predozirali se pred detetom
Đoković: To je Gael, kriv sam, ali i u finalu!
Kinezi spremaju bogatu ponudu za Mourinha!?
Sevilla 'četvorkom' osigurala finale s Barcelonom
ZenFone Max - Asusov smartphone sa 5.000 mAh baterijom
Napokon: otkrivena "druga" Zemlja


PORUKICE


NOVO NA FORUMU
Moj sajt
smitke u Moj Sajt
Turizam
smitke u Turizam
Koji auto vozis?
smitke u Automobili
Vasa konekcija speedtest.net
smitke u Internet konekcije i klijenti