Magazin

Početna » Magazin » 2013 » Jul » 28

Bosanci i Hercegovci surfaju najmanjom brzinom
Kada je riječ o prosečnoj brzini internet veze zemlje Balkana su najlošije u Evropi, a među njima je i Bosna i Hercegovina. Prosjčna brzina prenosa podataka putem širokopojasne mreže u BiH je 2,7 mbps.

Svako tromesečje firma Akamai izdaje izvještaj pod nazivom “State of the Internet Report”, koje se temelji na podacima prikupljenima diljem globalne mreže servera o brzini veza, internetskoj penetraciji, usvajanju širokopojasnog interneta, napadima na internetski promet i korištenju mobilnog interneta, kao i trendove koji se mogu iščitati iz ovih podataka. Cijene nisu uzete u obzir.

Na “Akamai Intelligent Platform” spojeno je više od 733 miliona jedinstvenih IPv4 adresa iz 243 zemlje/regije svijeta. Premda jedinstvena IP adresa može u nekim slučajevima reprezentirati više osoba – primjerice kad korisnici pristupaju webu kroz firewall ili proxy server – “Akamai” procenjuje da je ukupni broj web korisnika koji se spajaju na njegovu platformu veći od milijarde.

Kad je riječ o prosečnoj brzini veze, BiH se, nažalost, ubraja među najlošije države u Evropi. Prosečna brzina prenosa podataka putem širokopojasne mreže je 2,7 mbps.

Od BiH su bolje Hrvatska s prosečnom brzinom od gotovo 3,8 mbps, zatim Srbija s 3,7 mbps, Makedonija s 3,3 mbps, Albanija s 2,8 mbps, diok je BiH posljednja s 2,7 mbps.

Slovenci surfaju na prosečnoj brzini od 5,8 Mbps, , Slovaci na 6,2 Mbps, Mađari na 6,6 Mbps, Austrijanci na 7,5 Mbps, Rumuni na 7,5 Mbps, Česi na 9,5 Mbps itd.

Južna Koreja (14,2 Mbps), Japan (11,5 Mbps) i SAD (8,6 Mbps) imaju najveću prosečnu brzinu pristupa širokopojasnom internetu. Kad je riječ o prosečno najvećem vrhuncu (highest average peak), Hong Kong je ponovno na vrhu – 63,6 Mbps.

IZVOR


MostWantedMan
28.07.2013
522
glasova: 0





Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...
Misteriozna masa motrila je na krevetac: Kada je ugledao ovaj prizor na kameri, ...
Nećete verovati kako danas izgleda jeziva devojčica iz Kruga! (VIDEO)
Da li ste znali da najpoželjniji holivudski muškarci imaju slovenske krvi?
Šta je paraliza sna
ŠOKANTNO! Predozirali se pred detetom
Đoković: To je Gael, kriv sam, ali i u finalu!
Kinezi spremaju bogatu ponudu za Mourinha!?
Sevilla 'četvorkom' osigurala finale s Barcelonom
ZenFone Max - Asusov smartphone sa 5.000 mAh baterijom
Napokon: otkrivena "druga" Zemlja


PORUKICE


NOVO NA FORUMU
Moj sajt
smitke u Moj Sajt
Turizam
smitke u Turizam
Koji auto vozis?
smitke u Automobili
Vasa konekcija speedtest.net
smitke u Internet konekcije i klijenti