Magazin

Početna » Magazin » 2011 » Oktobar » 13

Bubuljice na licu – kako ih lečiti?
Iako se javljaju u pubertetu, a kod većine žena i nestaju po završetku istog, bubuljice i nakon puberteta mogu predstavljati veliki problem za kožu, ali i samopouzdanje svake žene. Uglavnom se radi o hormonalnom poremećaju, nepravilnoj ishrani i higijeni čijim se regulisanjem postižu i najbolji rezultati, ali najvažnije je da lečenje ne započinjete sami. Dermatolog mora biti taj koji će vas voditi kroz oporavak- do izlečenja.

KAKO NASTAJU BUBULJICE?

Bubuljice su česta pojava i kod žena i kod muškaraca. Najčešće se javljaju tokom puberteta, ali mogu se zadržati i po završetku sazrevanja, rasta i razvoja osobe kod koje su se pojavile. Pravilo je da kod žena traju duže, ali se zato kod muškaraca javljaju veći problemi. Bubuljice nastaju usled poremećaja u funkcionisanju lojnih žlezda, zbog čega se razvija bakterija propyonibacterium acnes. Usled ovoga dolazi do zatvaranja otvora dlake uz koju lojna žlezda, inače normalno, izlučuje svoj sadržaj iz tela. Kako je otvor kroz koji bi ona to uradila zatvoren dolazi do bubrenja i prskanja. Telo se od ove nenormalne reakcije brani stvaranje zapaljenskog procesa kojim strano telo želi da izbaci iz organizma.

KAKO SE OSLOBODITI BUBULJICA?

Najbolji lek je – ne dirati, ne pipati. Iako ovo već sigurno znate, ožiljci i problemi ostaju isključivo nakon onih bubuljica koje cedite i kod kojih izigravate nadri-kozmetičara i dermatologa. Ono čime vi možete pomoći jeste redovna i pravilna higijena. Ne dodirujte lice rukama. Koristite nežne preparate za čišćenje lica, koristite nemasne hidratantne kreme, jer je vaše lice istovremeno i masno, ali i dehidrirano. Sklonite kosu sa lica. Obavezno čistite lice nakon šminkanja. Vitamini A, E, C i B trebali bi biti vaše svakodnevne ishrane, ali i kozmetičkih preparata. Savet dermatologa je i čaj od čička, čaj od maćuhice i ulje noćurka nakon jela. Kokosovo, ruzmarinovo, ulje jojobe i ulje semena šargarepe, baš kao i čaj od lista koprive odlični su prirodni preparati kojima možete umanjiti probleme sa bubuljicama. Naravno, tu je i nezaobilazna aloja vera.

TERAPIJA ZA LEČENJE BUBULJICA

Najvažnije je da za rešenje vašeg problema sa bubuljicama konsultujete dermatologa. On će prema tipu vašeg lica i stepenu upale odrediti najefikasniju terapiju. Uglavnom je reč o lokalnom ili sistemskom tretmanu. Prvi podrazumeva terapiju antibioticima, keratoliticima, azelaičnom kiselinom i retinoidima, a kod drugog se uglavnom radi o terapiji jačeg intenziteta.


Dorja
13.10.2011
707
glasova: 0





Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...
Misteriozna masa motrila je na krevetac: Kada je ugledao ovaj prizor na kameri, ...
Nećete verovati kako danas izgleda jeziva devojčica iz Kruga! (VIDEO)
Da li ste znali da najpoželjniji holivudski muškarci imaju slovenske krvi?
Šta je paraliza sna
ŠOKANTNO! Predozirali se pred detetom
Đoković: To je Gael, kriv sam, ali i u finalu!
Kinezi spremaju bogatu ponudu za Mourinha!?
Sevilla 'četvorkom' osigurala finale s Barcelonom
ZenFone Max - Asusov smartphone sa 5.000 mAh baterijom
Napokon: otkrivena "druga" Zemlja


PORUKICE


NOVO NA FORUMU
Moj sajt
smitke u Moj Sajt
Turizam
smitke u Turizam
Koji auto vozis?
smitke u Automobili
Vasa konekcija speedtest.net
smitke u Internet konekcije i klijenti