Magazin

Početna » Magazin » 2013 » Decembar » 4

BUDUĆNOST JE SVE BLIŽA: Pet izuma koji će promeniti svet (FOTO) (VIDEO)
Svi smo mi svesni koliko tehnologija svakim danom sve više napreduje. Ono što je do pre par godina bilo nemoguće danas je realnost. Predstavljamo vam stvari koje se očekuju u narednih nekoliko godina a deluju nezamislivo


Očigledan primer brzog napretka tehnologije su računari i smartfoni. Ići u korak sa tehnologijom je nemoguće, ali dok se mi privikavamo na sve novotarije koje se svakog dana pojavljuju naučnici i vizionari idu još korak dalje.

Sve se više priča o kolonizaciji neke od planeta Sunčevog sistema, poput Marsa ili Meseca. U ovih nekoliko primera predstavljamo vam stvari o kojima nismo ni sanjali da će se desiti u skorije vreme, a njihov početak je svakim danom sve bliži.

Japanska kompanija planira da pretvori Mesec u masivnu solarnu elektranu




Shimizu korporacija ima u planu da na približno 11 000 km duž mesečevog ekvatora postavi solarne ploče. Ovo će omogućiti konstantno napajanje strujom pošto mesec nema oblake ili nešto drugo što bi blokiralo sunčevu svetlost.

Kako bi energiju transportovali na Zemlju planiraju da koriste lasere ili mikrotalase.

Prema nekim proračunima ovaj vid energije trebalo bi da obezbedi 13 000 teravata energije. Amerika je u 2011. godini stvorila samo 4100 teravata energije. Uspeh ovog projekta omogućio bi snabdevanje čitavog sveta čistom energijom bez zagađivanja životne sredine.

Početak projekta planiran je 2035. godine.

Počeće se sa gajenjem biljaka na Mesecu




NASA je skoro objavila plan pod nazivom “Lunar Plant Growth Habitat” u kojem planira da počne sa oživljavanjem Meseca. Početak se očekuje 2015. godine, a cilj ovog projekta je testiranje tehnologije koja će nam u budućnosti omogućiti kolonizaciju svemira.

Naučnici NASA uveliko rade na malom metalnom staništu u kojem će se nalaziti sve što je biljkama neophodno za život, zemljište, semena, pesticidi.

Planirano je da se 2014. godine uzorci pošalju na Mesec. Krajem 2015. godine kada uzorci slete na mesec, dodaće se voda i počeće praćenje rasta biljaka od pet do deset dana. Uzorci sa Meseca upoređivaće se sa onim na Zemlji koji rastu u normalnim uslovima.

Radi se na stvaranju 3D printera koji će štampati hranu u svemiru




NASA pokušava da napravi 3D štampač koji će praviti hranu u svemiru od osnovnih hemijskih elemenata. Zašto?

Razlog je jednostavan. Hrana koja se trenutno koristi troši previše energije za njeno čuvanje a i nije toliko zdrava da bi astronauti izdržali duže vreme u svemiru koliko je na primer potrebno da se stigne na Mars.

Ovaj način pripremanja hrane omogućio bi svežu hranu kao i razne vrste u zavisnosti od ukusa astronauta.

Ova stvar može naći primenu i na Zemlji. Mašina koja stvara hranu iz osnovnih elemenata sa novim receptima koji se mogu skinuti sa interneta zvuči savršeno.

Dve kompanije počinju sa kopanjem rude na asteroidima




U 2015. prvi satelit “Deep Space Industries” će poći na svoj put u istraživanje asteroida i pronalaženje korisnih ruda za iskopavanje. 2016. planirano je lansiranje drugog satelita koji će uzeti uzorak sa nekog od asteroida i doneti ga nazad na Zemlju.

Zašto su kompanije zainteresovane za kopanje asteroida?

Ukratko asteroidi su bogati korisnim hemijskim elementima koji se mogu iskoristiti u svemiru i pretvoriti u gorivo i korisne materijale. Slanje šatlova i satelita sa Zemlje je i dalje preskupo. Ukoliko bi se ovo omogućilo buduće kolonije na Marsu i Mesecu mogle bi da koriste svoje lično gorivo umesto da se koristi sa Zemlje.

Pored goriva materijali bi mogli da se koriste i za izgradnju sistema za održavanje života.

Živimo na planeti gde su naši resursi skoro pa iscrpljeni, a ovo je idealna šansa koja bi čovečanstvu omogućila dalje napredovanje u svemiru.

Radi se na pogonu bržem od svetlosti




Ajnštajnova teorija relativiteta kaže da se ništa ne može kretati brže od brzine svetlosti.

Nažalost naša najbliža zvezda je udaljena četiri i po svetlosne godine, što znači da bi i putovanje brzinom svetlosti trajalo skoro deceniju. Ovo znači da bi kolonizacija svemira tekla izuzetno sporo.

Meksički fizičar Migel Alkubiera došao je na ideju kako da se ovo vreme drastično smanji. Nije u pitanju putovanje brzinom većom od brzine svetlosti nego savijanje prostora i ubrzavanje vremena oko šatla.

Ukoliko tehnologija toliko bude napredovala, to u stvari znači da će se vreme i prostor oko broda kretati, i time omogućiti neverovatne brzine. Putovanje koje bi trajalo nekoliko godine bilo bi moguće za nekoliko dana.

Nauka kaže da je ovo u teoriji u moguće ali praksa je druga priča. Da bi se ovo izvelo potrebna je ogormna količina energija ekvivalenta masi Jupitera.

Naučnici NASA su nastavili da eksperimentišu sa ovim i uspeli da u teoriji drastično smanje energiju potrebnu da se ovo izvede. Sada se radi na tome da se izvode eksperimenti u stvarnom svetu.



Ukoliko se neka od ovih stvari ostvari bićemo korak bliže cilju da jednog dana nastanimo i otkrijemo druge planete. Za sada nam ostaje da vidimo da li će naučnici uspeti u ovim interesantnim i značajnim projektima.

IZVOR


Bosankaaa
04.12.2013
920
glasova: 1





Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...
Misteriozna masa motrila je na krevetac: Kada je ugledao ovaj prizor na kameri, ...
Nećete verovati kako danas izgleda jeziva devojčica iz Kruga! (VIDEO)
Da li ste znali da najpoželjniji holivudski muškarci imaju slovenske krvi?
Šta je paraliza sna
ŠOKANTNO! Predozirali se pred detetom
Đoković: To je Gael, kriv sam, ali i u finalu!
Kinezi spremaju bogatu ponudu za Mourinha!?
Sevilla 'četvorkom' osigurala finale s Barcelonom
ZenFone Max - Asusov smartphone sa 5.000 mAh baterijom
Napokon: otkrivena "druga" Zemlja


PORUKICE


NOVO NA FORUMU
Moj sajt
smitke u Moj Sajt
Turizam
smitke u Turizam
Koji auto vozis?
smitke u Automobili
Vasa konekcija speedtest.net
smitke u Internet konekcije i klijenti