Magazin

Početna » Magazin » 2013 » Jul » 3

ČUDO OD DETETA: Autistična slikarka (3) oduševila svet svojim talentom (FOTO)
Ajris Halmšo iz Velike Britanije brzo je postala vrlo zapažena u umetničkom svetu. Kolekcionari često otkupljuju njena dela, a nedavno je jedan od njih dao 3.500 evra za dve slike

Mala Ajris Halmšo iz Velike Britanije mnogo voli da slika, a svojim sjajnim apstraktnim i impresionističkim delima oduševila je umetnički svet.

Ajris je brzo postala vrlo zapažena u umetničkom svetu. Kolekcionari često otkupljuju njena dela, a nedavno je jedan od njih dao 3500 evra za dva originalna rada.

Sve ovo je zadivljujuće jer Ajris ima samo tri godine i autistična je, ne može da govori, druga deca joj ulivaju nervozu i stres, a ostatak sveta je plaši i stvara joj paniku. Slikanje na nju ima umirujuće i terapeutsko dejstvo.

- Kada je Ajris dijagnostikovan autizam ključno je bilo da joj nađemo nešto u čemu će uživati. Nakon što su se igrališta sa puno dece ispostavila kao katastrofa, nastavila sam traganje za pravom zanimacijom. A onda sam joj jednog dana nacrtala neke figure i Ajris se oduševila. Odmah smo kupili boju i četkice i počele da slikamo - navela je njena majka Arabela Karter Džonson.



Devojčica za stvaranje umetničkih dela koristi slikarski alat poput sunđera, pečata, četkica, pa čak i plastičnih viljušaka.

- Ona bi slikala ceo dan, ali je moram nekako naterati da se posveti i drugim stvarima, poput slaganja slagalica ili drugih igrica. Ajris je svesna da je to što radi vredno divljenja – kaže Arabela.

Iako ne može da ostvari kontakt očima ili da se igra igračkama, Ajris poseduje neverovatnu vizuelnu memoriju. U stanju je da pogleda sobu i upamti položaj svakog predmeta koji se nalazi u njoj, a ukoliko se neki pomeri, ona se vrlo uznemiri.

Kuća njenih roditelja izgleda poput slikarskog studija, kutije, zidovi su ispunjeni njenim radovima, dok je kuhinja pretvorena u skladište za slikarske materijale.



Ajris je vrlo brzo postala popularna zahvaljujući društvenim mrežama, pa bi uskoro trebalo da održi i svoju prvu samostalnu izložbu u Londonu.

Njena majka napravila je i sajt na kojem zainteresovani mogu pogledati radove talentovane devojčice, a njene slike do sada su videli stanovnici više od 130 zemalja sveta.

IZVOR


Bosankaaa
03.07.2013
880
glasova: 2





Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...
Misteriozna masa motrila je na krevetac: Kada je ugledao ovaj prizor na kameri, ...
Nećete verovati kako danas izgleda jeziva devojčica iz Kruga! (VIDEO)
Da li ste znali da najpoželjniji holivudski muškarci imaju slovenske krvi?
Šta je paraliza sna
ŠOKANTNO! Predozirali se pred detetom
Đoković: To je Gael, kriv sam, ali i u finalu!
Kinezi spremaju bogatu ponudu za Mourinha!?
Sevilla 'četvorkom' osigurala finale s Barcelonom
ZenFone Max - Asusov smartphone sa 5.000 mAh baterijom
Napokon: otkrivena "druga" Zemlja


PORUKICE


NOVO NA FORUMU
Moj sajt
smitke u Moj Sajt
Turizam
smitke u Turizam
Koji auto vozis?
smitke u Automobili
Vasa konekcija speedtest.net
smitke u Internet konekcije i klijenti