Magazin

Početna » Magazin » 2013 » Jul » 12

Cunami na površini Sunca! (VIDEO)
Ovi cunamiji sačinjeni iz povišenog magnetnog polja i vrelog, jonizovanog gasa, kreću se po površini Sunca brzinom od 400 kilometara u sekundi

Dva satelita uspela su da zabeleže kako se “cunami” širi po površini Sunca nakon izbacivanja materije u svemir nazvane “masovno izbacivanje koronalne mase”.

Ovi cunamiji sačinjeni iz povišenog magnetnog polja i vrelog, jonizovanog gasa, kreću se po površini Sunca brzinom od 400 kilometara u sekundi.

Naučnici smatraju da analiziranje ovih magnetnih polja može pomoći u boljem razumevanju načina na koji izbacivanje koronalne mase može uticati na Zemlju.

Zahvaljujući podacima koje je pružio jedan od satelita Hinod, istraživači su možda uspeli da reše misteriju staru 70 godina – kako je pojas koji okružuje Sunce topliji od njegove površine.



Oba satelita proučavala su ultraljubičastu svetlost Sunca, koja nije vidljiva golim okom, pošto nam ona može pružiti uvid u ekstremne fizičke uslove na površini Sunca.

- Ovakvi cunamiji su vrlo nezgodni – dešavaju se sporadično i prilično su retki. Moramo da budemo na pravom mestu u pravo vreme a ovo smo čekali prilično dugo – izjavio je Dejvid Long sa Univerzitetskog koledža u Londonu.

Sateliti su zabeleži brzinu cunamija od 400 kilometara u sekundi dok je njegova temperatura iznosila više od milion stepeni Celzijusa.

Ovi cunamiji mogu da okupaju Zemlju česticama koje se brzo kreću i koje mogu da izazovu određene smetnje u satelitskim komunikacijama, ali i da prekinu snabdevanje strujom na Zemlji. Ipak, solarni naučnici trude se da predvide njihove eventualne efekte.

Pogledajte video:



IZVOR


Unique
12.07.2013
900
glasova: 2





Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...
Misteriozna masa motrila je na krevetac: Kada je ugledao ovaj prizor na kameri, ...
Nećete verovati kako danas izgleda jeziva devojčica iz Kruga! (VIDEO)
Da li ste znali da najpoželjniji holivudski muškarci imaju slovenske krvi?
Šta je paraliza sna
ŠOKANTNO! Predozirali se pred detetom
Đoković: To je Gael, kriv sam, ali i u finalu!
Kinezi spremaju bogatu ponudu za Mourinha!?
Sevilla 'četvorkom' osigurala finale s Barcelonom
ZenFone Max - Asusov smartphone sa 5.000 mAh baterijom
Napokon: otkrivena "druga" Zemlja


PORUKICE


NOVO NA FORUMU
Moj sajt
smitke u Moj Sajt
Turizam
smitke u Turizam
Koji auto vozis?
smitke u Automobili
Vasa konekcija speedtest.net
smitke u Internet konekcije i klijenti