Magazin

Početna » Magazin » 2013 » Oktobar » 13

DEVOJKA JUNAK: Jelena (16) stub porodice, vozi traktor, ore i hrani stoku (FOTO)
Ova hrabra devojka živi sa majkom Milkom (52), bratom Ilijom (13) i sestrom Sandrom (18), a teret svih poljoprivrednih poslova preuzela je na sebe nakon smrti oca

Kada je otac prošle godine preminuo bilo mi je žao da se imanje zapusti i da propadnu sve mašine koje je on redovno opravljao i čuvao, zato sam rešila da ne dozvolim da se to desi i da ja obavljam sve poslove – počinje svoju priču šesnaestogodišnja Jelena Rakićević iz blačkog sela Grgure koja vodi veliko poljoprivredno imanje.

Iako živi sa majkom Milkom (52), bratom Ilijom (13) i sestrom Sandrom (18) teret svih poljoprivrednih poslova preuzela je na sebe. Zato je i na nedavnoj manifestaciji “Dani šjive” u Blacu proglašena za najboljeg poljoprivrednika u opštini.

Ona vozi traktor, seje, bere, ore, brine se o stoki koju imaju i od koje žive.



- Svi mi pomažu, ali ja sam zaista oduvek sa tatom išla u polje i obavljala sve poslove. Sve poljoprivredne mašine vozim, iako nemam dozvolu i postavljam drljaču, kosilicu, plug. U muženju pet krava od čije prodaje mleka najviše zaradimo pomaže mi i mama. Ona se više bavi kućnim poslovima, a Ilija i ja smo na njivi. Ponekad je teško sve postići, biti dobar đak i raditi na imanju, ali ne mislim na umor jer uvek kada mi je teško setim se tate koji je sve ove poslove obavljao kako bi nama pružio bolji život – priča ova hrabra devojčica.

Ona je pored titule najboljeg poljoprivrednika proglašena i za najboljeg đaka u Srednjoj poljoprivrednoj školi u Blacu koju pohađa. Jelena leti, tokom raspusta, sezonski radi i u obližnjoj hladnjači.

- Na selu uvek ima posla. Sada je sezona berbi, pa posle sledi spremanje drva. Ponekad mi u danu ponestaje par sati kako bih završila ono što je planirano – priznaje ona i dodaje da obožava jahanje i timarenje konja i da sa bratom Ilijom često izvodi konja.



Sve troje dece nemaju želju da odu iz sela i svoju budućnost vide u ovoj sredini. Njihova majka Milka podržava odlučnost svoje dece da ostanu na selu, ali priznaje da se pomalo brine za Jelenu.

– Čak i kada nema nikakvog posla, ona ga pronađe. Čisti i popravlja mašine, pomaže meni u kući i oko spremanja zimnice. Zaista nam je odmena za sve – sa ponosom kaže Milka.

U Grguru svi znaju Jelenu i ona im je uzor. Često kada nema šta da radi pomaže i komšijama. A nagrade kojima se okitila, kako kažu samo je još više motivišu da uporno nastavi da se trudi i bori u životu.

IZVOR


Bosankaaa
13.10.2013
908
glasova: 4





Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...
Misteriozna masa motrila je na krevetac: Kada je ugledao ovaj prizor na kameri, ...
Nećete verovati kako danas izgleda jeziva devojčica iz Kruga! (VIDEO)
Da li ste znali da najpoželjniji holivudski muškarci imaju slovenske krvi?
Šta je paraliza sna
ŠOKANTNO! Predozirali se pred detetom
Đoković: To je Gael, kriv sam, ali i u finalu!
Kinezi spremaju bogatu ponudu za Mourinha!?
Sevilla 'četvorkom' osigurala finale s Barcelonom
ZenFone Max - Asusov smartphone sa 5.000 mAh baterijom
Napokon: otkrivena "druga" Zemlja


PORUKICE


NOVO NA FORUMU
Moj sajt
smitke u Moj Sajt
Turizam
smitke u Turizam
Koji auto vozis?
smitke u Automobili
Vasa konekcija speedtest.net
smitke u Internet konekcije i klijenti