Magazin

Početna » Magazin » 2013 » Mart » 29

Facebook privatnost – ponekad ste rupa upravo vi
Provodite li vreme na majci svih društvenih mreža, Facebooku, primetili ste kako su svi opsednuti privatnošću licnih podataka i/ili pijanih slika od prošlog vikenda, ali i kako istovremeno niko nema pojma čemu koja funkcija na Facebooku služi. Zato smo mi ovde.

Jedna od popularnijih stvari oko koje se paničari je Ticker. Ticker je ona mala traka desno na kojoj možete u stvarnom vremenu pratiti što vaši prijatelji rade.

Pa, u čemu je problem, pitate se? U tome što se oko te jednostavne funkcije nakupilo toliko dezinformacija da smo uvereni kako neki ljudi strahuju da će im ticker ubiti psa.

Ticker nije zao i nije sigurnosni propust. Vi ste! Na tickeru ne možete videti ništa što i inače ne možete videti. Ukoliko netko s vaše liste prijatelja komentira nešto čemu imate pristup, na tickeru će pisati “Pero commented on X“. Ukoliko je komentarisao nešto čemu nemate pristup, nećete videti ništa. To je sve. Ticker nije globalna stvar, ne vide svi ISTI ticker, svako ima svoj. Ticker samo prikazuje trenutne aktivnosti kojima imate pristup i nije stvar atomske fizike već mrvice zdravog razuma.

Priča sa slike postiže sledeće: teoretski, kada bi vas svi vaši prijatelji poslušali i napravili to što piše u uputstvima, istina – oni vas više ne bi videli na tickeru. Ali, vaši komentari su i dalje javni, ukoliko komentarisete javne sadržaje. Vaše objave su i dalje javne, ako ih objavljujete kao javne.

Kraj svake objave na facebooku stoji malena ikonica koja jasno i glasno daje do znanja kome je objava vidljiva. Ikonica globusa znači da je post JAVAN i da će ga videti SVI, pa možda čak i Google. I tu nema spasa, nema odjava, nema trikova.

Ne zavisite od tuđih postavki privatnosti, zavisite od svojih. Zato vas molimo da prestanete da paničite i razmislite pre nego prosledite ovakve pričice i pridonesete globalnoj konfuziji.

IZVOR


-Mallena-
29.03.2013
531
glasova: 0





Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...
Misteriozna masa motrila je na krevetac: Kada je ugledao ovaj prizor na kameri, ...
Nećete verovati kako danas izgleda jeziva devojčica iz Kruga! (VIDEO)
Da li ste znali da najpoželjniji holivudski muškarci imaju slovenske krvi?
Šta je paraliza sna
ŠOKANTNO! Predozirali se pred detetom
Đoković: To je Gael, kriv sam, ali i u finalu!
Kinezi spremaju bogatu ponudu za Mourinha!?
Sevilla 'četvorkom' osigurala finale s Barcelonom
ZenFone Max - Asusov smartphone sa 5.000 mAh baterijom
Napokon: otkrivena "druga" Zemlja


PORUKICE


NOVO NA FORUMU
Moj sajt
smitke u Moj Sajt
Turizam
smitke u Turizam
Koji auto vozis?
smitke u Automobili
Vasa konekcija speedtest.net
smitke u Internet konekcije i klijenti