Magazin

Početna » Magazin » 2013 » Maj » 17

GENIJALNO: Program određuje vaše godine na osnovu poruka na Tviteru
Analizom više od 3.000 naloga na ovoj društvenoj mreži, holandski naučnici su sastavili listu reči i niza reči koje upućuju na određenu starosnu grupu ili pol.

Istraživači sa Univerziteta Tvente i Instituta “Mertens” u Holandiji razvili su program koji može da odredi godište i pol korisnika na osnovu njegovih poruka na Tviteru.

Analizom više od 3.000 naloga na pomenutoj društvenoj mreži, holandski naučnici su sastavili listu reči i niza reči koje upućuju na određenu starosnu grupu ili pol.

Korisnik treba samo da ukuca svoje ime u onlajn program koji će utvrditi njegove godine i pol upoređivanjem 200 njegovih poslednjih poruka na Tviteru sa uspostavljenom bazom podataka.

- Razlikovanje muškaraca i žena se obavlja na veoma stereotipan način – kaže vođa istraživanja Dong Ngujen, studentkinja-doktorand kompjuterskih nauka, dodajući da muškarci često govore o fudbalu, a žene o noktima.

On dodaje da kod “određivanja godina, mladi češće govore o sebi i koriste mnoštvo emotikona, dok stariji koriste duže reči i rečenice”.

Program ima marginalnu grešku od plus minus četiri godine, s tim što je ona manja kod mlađih, a veća kod starijih korisnika.

- Primetili smo da se korisnici stariji od 35 godina izražavaju na sličan način – objasnila je ona, dodavši da postoji mnogo veća razlika između jednog 15-godišnjaka i jednog 20-godišnjaka nego između korisnika koji imaju 45 i 55 godina.

Program je trenutno u mogućnosti da analizira samo poruke na holandskom, ali je Ngujen rekla da njen tim želi da ga adaptira i za druge jezike i druge društvene mreže, poput Fejsbuka.

IZVOR


MostWantedMan
17.05.2013
504
glasova: 0





Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...
Misteriozna masa motrila je na krevetac: Kada je ugledao ovaj prizor na kameri, ...
Nećete verovati kako danas izgleda jeziva devojčica iz Kruga! (VIDEO)
Da li ste znali da najpoželjniji holivudski muškarci imaju slovenske krvi?
Šta je paraliza sna
ŠOKANTNO! Predozirali se pred detetom
Đoković: To je Gael, kriv sam, ali i u finalu!
Kinezi spremaju bogatu ponudu za Mourinha!?
Sevilla 'četvorkom' osigurala finale s Barcelonom
ZenFone Max - Asusov smartphone sa 5.000 mAh baterijom
Napokon: otkrivena "druga" Zemlja


PORUKICE


NOVO NA FORUMU
Moj sajt
smitke u Moj Sajt
Turizam
smitke u Turizam
Koji auto vozis?
smitke u Automobili
Vasa konekcija speedtest.net
smitke u Internet konekcije i klijenti