Magazin

Početna » Magazin » 2013 » Jun » 11

Hakeri najviše napadaju smartphone!
U poslednjih mesec dana zabeleženo je 700 napada na sajt predsednika Srbije, oko 3.800 pokušaja skeniranja sistema, i između 1.400 i 4.500 pokušaja napada na sajt Vojske Srbije.

Stanje po pitanju informacione bezbednosti (IB) u Srbiji je alarmantno, jer ne postoji organizaciona celina na državnom nivou koja se bavi problemom IB-a, rekao je pukovnik Ivan Vulić iz Ministarstva odbrane.

- Nema definisane kritične infrastrukture – šta treba braniti i sa kojim snagama i resursima kada je u pitanju IB, a samo u toku mesec dana zabeleženo je preko 700 pojava koje se mogu tretirati kao napad na sajt predsednika Srbije, oko 3800 pokušaja skeniranja sistema, i između 1400 i 4500 pokušaja napada na sajt Vojske Srbije, a do pre par godina nije bilo nikoga ko je nadgledao sajtove – kaže Vulić.

On je rekao da na svetskom nivou, prema procenama, napadi spamom nanesu štetu od 140 milijardi dolara, dok je šteta koju je, recimo, naneo uragan Katrina u SAD-u bila 43 milijarde dolara.

- Ovolika krađa novca putem interneta nije toliko primetna zbog toga što se taj novac uzima u veoma malim količinima od velikog broja ljudi po nekoliko miliona puta dnevno – objasnjava Vulić.

On kaže da je broj hakera u svetu pre nekoliko godina bio oko 100.000, a danas je sigurno znatno veći.

- Hakeri su u 90 odsto slučajeva amateri koji poseduju računar, 9,9 odsto njih su profesionalci, dok svega 0,1 procenat su vrhunski svetski sajber kriminalci – kaže Vulić.

Prema američkim studijama, dodaje on, prosečna cena čišćenja virusa i posledica koje izazove iznosi 6,3 miliona dolara, dok je cena kreiranja virusa jednaka nuli.

- Čak i SAD, kao najbezbednija zemlja na svetu, ima potpunu spremnost od potencijalnih sajber napada od 10 odsto, oko 47 procenata su delimično pripremljeni a ostatak je nespreman. Sa resursima koje Srbija poseduje jasno je na kakvom je nivou infomaciona bezbednost zemlje”, kaže Vulić.

Predsednik Društva za Informacionu bezbednost (DIBS), Zoran Živković, rekao je da je Srbija jedna od pet zemalja u Evropi koja još nema svoj CERT (Computer Emergency Response Team) a postoje velike šanse da do kraja godine bude i jedina, što govori u koliko je lošem stanju informaciona bezbednost u Srbiji.

- Do pre godinu-dve dana napadi na mobilne uređaje i android platforme su bili u granicama laboratorijskog eksperimenta, da bi danas napadi na mobilne telefone i softverske platforme, na kojima ti uređaji rade, postali najmasovniji rastući oblik sajber kriminala – upozorava Živković.

IZVOR


MostWantedMan
11.06.2013
540
glasova: 1





Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...
Misteriozna masa motrila je na krevetac: Kada je ugledao ovaj prizor na kameri, ...
Nećete verovati kako danas izgleda jeziva devojčica iz Kruga! (VIDEO)
Da li ste znali da najpoželjniji holivudski muškarci imaju slovenske krvi?
Šta je paraliza sna
ŠOKANTNO! Predozirali se pred detetom
Đoković: To je Gael, kriv sam, ali i u finalu!
Kinezi spremaju bogatu ponudu za Mourinha!?
Sevilla 'četvorkom' osigurala finale s Barcelonom
ZenFone Max - Asusov smartphone sa 5.000 mAh baterijom
Napokon: otkrivena "druga" Zemlja


PORUKICE


NOVO NA FORUMU
Moj sajt
smitke u Moj Sajt
Turizam
smitke u Turizam
Koji auto vozis?
smitke u Automobili
Vasa konekcija speedtest.net
smitke u Internet konekcije i klijenti