Magazin

Početna » Magazin » 2013 » Februar » 18

Ima li ovde rasizma? Bele manekenke ponosno pozirale pored afrčikih i kineskih domorodaca
U najnovijem izdanju magazina " Sports Illustrated" objavljene su fotografije na kojima belopute manekenke poziraju pored afričkih i kineskih domorodaca. Odmah se pokrenulo pitanje da li se ovim propagira rasizam.


En V pored kineskog domoroca

Magazin "Sports Illustrated" zakoračio je u temu koja je po svojoj prirodi veoma osetljiva, pa kritike koje su usledile nakon što se magazin našao u prodaju nimalo ne iznenađuju.

Oni koji smatraju da je su ove fotografije prekoračile granicu prihvatljivog ističu da lokalno stanovništvo odeveno u tradicionalne nošnje, pored oskudno obučenih manekenki, deluje poput egzotičnih rikvizita.

Najviše osuda izazvala je fotografija na kojoj beloputa manekenka En V pozira na čamcu kojem upravlja stariji Kinez, stanovnik provincije Guangksi.

Druga fotografija koja takođe nije naišla na odobrenje nastala je u Namibiji i na njoj Emili Didonato u kupaćem kostimu stoji pored pored člana jednog afričkog plemena.


Emili Didonato pozira u Namibiji

Kontrast koji je više nego očigledan prema mnogima sadrži rasističku komponentu, pa sam prizvuk diskriminacije ne sme da se toleriše.

Pisac Donaj Stjuart u svom blogu "Jezebel" kritikivao ja časopis tvrdeći da on vraća stare stereotipe iz kolonijalnih vremena i da koristi domoroce poput modnih dodataka dok centralnu pažnju posvećuje belim manekenkama. Na fotografiji nastaloj u Kini to je učinjeno kako bi se istakla prednost Zapada.

- Kina ima bezbroj modernih zgrada i savremenih gradova koje ne zaostaju za izgledom Njujorka, ali ovakva fotografija ponovo pokreće prastaru priču da je sve na Istoku staromodno, nerazvijeno i siromašno- napisao je on.

Posmatrajući fotografiju iz Afrike, smatra da ona propagira preovlađujuće mišljenje Zapada sa su stanovnici afričkog kontinenta, koji je kolevka civilizacije, posmatraju kao divlji ljudi, izuzeti od tekovina modernog društva. Time se, kako on kaže, uništava sva impresivna raznolikost afričkih zemalja i stanovništva.

Doktor Dejvid Leonard, vanredni profesor na Katedri za kritičku kulturu,rasu i studije roda na Državnom univezitetu u Vašingtonu, izjavio je za Jahu da se na ovim fotografijama beli ljudi prikazuju kao lepi, civilzovani dok se pripadnici drugih rasa karaketrišu kao sluge koje su tu kako bi belcima poslužile na njihovim egzotičnim avanturama.

IZVOR


Nikolakuzzz
18.02.2013
405
glasova: 0





Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...
Misteriozna masa motrila je na krevetac: Kada je ugledao ovaj prizor na kameri, ...
Nećete verovati kako danas izgleda jeziva devojčica iz Kruga! (VIDEO)
Da li ste znali da najpoželjniji holivudski muškarci imaju slovenske krvi?
Šta je paraliza sna
ŠOKANTNO! Predozirali se pred detetom
Đoković: To je Gael, kriv sam, ali i u finalu!
Kinezi spremaju bogatu ponudu za Mourinha!?
Sevilla 'četvorkom' osigurala finale s Barcelonom
ZenFone Max - Asusov smartphone sa 5.000 mAh baterijom
Napokon: otkrivena "druga" Zemlja


PORUKICE


NOVO NA FORUMU
Moj sajt
smitke u Moj Sajt
Turizam
smitke u Turizam
Koji auto vozis?
smitke u Automobili
Vasa konekcija speedtest.net
smitke u Internet konekcije i klijenti