Magazin

Početna » Magazin » 2014 » Mart » 3

Ispod čuvenog Alkatraza specijalnim radarima otkriveni tajni tuneli
Nekada zatvor iz kojeg je bilo gotovo nemoguće pobeći, danas je Alkatraz pristupačno mesto koje poseti više od milon turista godišnje. Ali, arheolozi tvrde da Alkatraz nije samo ‘zločin i kazna’, već nešto više.

Istraživači su ispod najpoznatijeg zatvora na svetu, Alkatraza, posebnim radarima otkrili sistem tunela i ostatke vojne tvrđave iz 19. veka, javlja BBC.

Uzdignut na stenovitoj hridi usred Zaliva San Franciska, savezni zatvor Alkatraz je od 1930-ih do 60-ih godina prošlog veka bio rezervisan za „najgore od najgorih“, a među najpoznatijim pripadnicima kriminalnog podzemlja kojima je dugi niz godima Alkatraz bio mesto boravka su Džordž „Mitraljez“ Keli, Miki Kohen i Al Kapone.

Nekada zatvor iz kojeg je bilo gotovo nemoguće pobeći, danas je Alkatraz pristupačno mesto koje poseti više od milion turista godišnje, ali, arheolozi tvrde da Alkatraz nije samo „zločin i kazna“, već nešto više.

Nakon što je 1848. u Kaliforniji otkriveno zlato, San Francisko je postao važna luka za zapadnu obalu i stoga je zaštita grada bila razlog izgradnje alkatraške tvrđave. Strateški značaj ostrvceta je postao još veći s izbijanjem Američkog građanskog rata 1861., kada je tvrđava korišćena kao zatvor za simpatizere Konfederacije.

„U razdoblju od 1850. do 1907. godine na ovom prostoru je bila vojna baza koja je služila kao odbrambeni štit čitavom zalivu“, rekao je profesor geologije Mark Everet.

Tvrđava je bila sagrađena od zemlje, ali delovi su pojačani betonom što je vrlo zanimljivo jer se tada u SAD-u uopšte nije proizvodio cement, objasnila je Tanja Vatenberg Komas iz konzervacijskog zavoda.

Godine 1915. sagrađena je glavna zatvorska zgrada.

Arheolozi će uskoro nastaviti sa iskopavanjima kako bi pristupili ostacima zidina i podzemnim tunelima koji su zasad nepristupačni.

IZVOR


MostWantedMan
03.03.2014
836
glasova: 3





Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...
Misteriozna masa motrila je na krevetac: Kada je ugledao ovaj prizor na kameri, ...
Nećete verovati kako danas izgleda jeziva devojčica iz Kruga! (VIDEO)
Da li ste znali da najpoželjniji holivudski muškarci imaju slovenske krvi?
Šta je paraliza sna
ŠOKANTNO! Predozirali se pred detetom
Đoković: To je Gael, kriv sam, ali i u finalu!
Kinezi spremaju bogatu ponudu za Mourinha!?
Sevilla 'četvorkom' osigurala finale s Barcelonom
ZenFone Max - Asusov smartphone sa 5.000 mAh baterijom
Napokon: otkrivena "druga" Zemlja


PORUKICE


NOVO NA FORUMU
Moj sajt
smitke u Moj Sajt
Turizam
smitke u Turizam
Koji auto vozis?
smitke u Automobili
Vasa konekcija speedtest.net
smitke u Internet konekcije i klijenti