Magazin

Početna » Magazin » 2014 » Mart » 20

Izgleda kao sa druge planete. Za ovo ostrvo sigurno niste čuli (FOTO)
U Indijskom okeanu smešten je arhipelag od četiri ostrva, koja su toliko čudna i izolovana da sigurno ne postoje slična na planeti. Trećina biljaka koje raste na njima ne može se naći nigde više na svetu, a posebno su poznata po Zmajevom krvavom drvetu


Postoji mnogo čudnih mesta na planeti Zemlji koje ne možete da vidite u svakodnevnom životu. Takođe, male su šanse da će bilo ko od nas ikada videti te delove planete uživo.

Postoji jedan mali arhipelag sa četiri ostrva, koji je smešten u Indijskom okeanu, koji izgleda toliko čudno da je teško za poverovati da je stvaran. Zovu se Sokotra i nalaze se blizu države Jemen.



Ono što čini Sokotru posebnom, za razliku od ostalih ostrva, je način na koji je stvorena i izolovana. Zbog toga, evoluirala je i izgleda kao zemlja vanzemaljaca.



Glavno ostrvo savršen je primer koliko je zapravo ovo ostrvo čudno. Trećina biljaka na Sokotri ne mogu da se nađu nigde na svetu. To uključuje i poznato “Zmajevo krvavo drvo”.



Sokotra je jedan od najizolovanijih krajolika kontinentalnog porekla na Zemlji. Glavno ostrvo ima tri geografska terena: uske priobalne ravnice, krečnjački plato sa pećinama i planine Hagier.



Klima je mešavina negde između tropske pustinje i polu-pustinjske klime. Na ovom malom i izolovanom mesto, postoje mnogobrojni prizori koje morate da vidite.



Biološka raznovrsnost koju poseduje je zapanjujuća. Fauna na Sokotri bila je ugrožena usled klimatskih promena, pa su nove vrste uvedene na ovo područje da ne bi došlo do izumiranja.



Drveće koje ima “vanzemaljski” izgled je u opasnosti da potpuno nestane. Krastavac, aloja, šipak, krv zmaja i ostalo drveće deluju čudno, ali je istovremeno i osetljivo.



Sokotra je nekada bila ispunjena močvarama i potocima. Sada je ostrvo prekriveno peskom.



Sokotra je jedno od specijalnih mesta na svetu koje je jedinstveno po svom izgledu. Ostrva predstavljaju pravi dragulj i dokaz je da “majka priroda” može da vas ostavi bez teksta.

IZVOR


Bosankaaa
20.03.2014
1363
glasova: 3





Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...
Misteriozna masa motrila je na krevetac: Kada je ugledao ovaj prizor na kameri, ...
Nećete verovati kako danas izgleda jeziva devojčica iz Kruga! (VIDEO)
Da li ste znali da najpoželjniji holivudski muškarci imaju slovenske krvi?
Šta je paraliza sna
ŠOKANTNO! Predozirali se pred detetom
Đoković: To je Gael, kriv sam, ali i u finalu!
Kinezi spremaju bogatu ponudu za Mourinha!?
Sevilla 'četvorkom' osigurala finale s Barcelonom
ZenFone Max - Asusov smartphone sa 5.000 mAh baterijom
Napokon: otkrivena "druga" Zemlja


PORUKICE


NOVO NA FORUMU
Moj sajt
smitke u Moj Sajt
Turizam
smitke u Turizam
Koji auto vozis?
smitke u Automobili
Vasa konekcija speedtest.net
smitke u Internet konekcije i klijenti