Magazin

Početna » Magazin » 2013 » Oktobar » 3

Jedan je Gigs: Trenuci koji su obeležili karijeru rekordera Lige šampiona (FOTO) (VIDEO)
Rajan Gigs je jedan od najboljih fudbalera koji su ikada jurili za loptom, obeležio je jednu epohu i jedan je od malobrojnih igrača koji su celu karijeru proveli u jednom klubu. Sa Mančester junajtedom je ispisao mnoge stranice istorije, a poslednju u sredu uveče kada je kročio na teren Donbas arene protiv Šahtjora. To je bio 145. rekordni nastup legendarnog Velšanina u Ligi šampiona, pošto je prestigao Raula Gonzalesa za jedan meč računajući i kvalifikacije.



















Malo toga je ostalo što Gigs nije ostvario. Osvojio je Premijer ligu, FA kup, Liga kup i Ligu šampiona, pa sada pomera granice na individualnom nivou.

Trenutak kada je Dejvid Mojes odlučio da ga uvede protiv ukrajinskog prvaka ostaće mu zauvek u sećanju pošto je izbio na čelo liste po broju nastupa u elitnom takmičenju, iako su odneli samo bod (1:1) iz Donjecka.

"Stvarno? Vau, zaista nisam znao za taj podatak. Liga šampiona je sjajno takmičenje i imao sam dovoljno sreće da je osvojim dva puta i odigram mnogo utakmica za pamćenje. Bilo je mnogo odličnih igrača koji su igrali u LŠ, a Raul je svakako jedan od najboljih", skromno je poručio 39-godišnji Gigs.



Legenda Mančestera je prvi profesionalni ugovor potpisala 29. novembra 1990, na svoj 17. rođendan, debitovao je u martu naredne godine protiv Evertona zamenivši Denisa Irvina.

Nije mu dugo trebalo da postane stadardan u prvoj postavi, potom i jedan od oslonaca tima, kasnije legenda, a njegovu karijeru u Ligi šampiona obeležili su ovi trenuci:

1. Prvi gol
U septembru 1994. Junajted je pobedio Geteborg sa 4:2, a Gigs je bio dvostruki strelac. Ipak, te sezone nisu blistali, jer su završili treći u grupi iza Barselone i švedskog tima.



2. Odigrao ključnu ulogu protiv Juventusa 1997. godine
Gigs je protiv "stare dame" dokazao kakav je igrač, pošto je imao glavnu ulogu u važnoj pobedi. U jednom trenutku je dobio loptu od Tedija Šeringema, stuštio se u kazneni prostor po levom krilu i zakucao loptu pod prečku gola Perucija za trijumf od 3:2 u grupnoj fazi. Pobeda nad tadašnjim Juvetusom je bila dokaz da Junajted može da se nosi sa najboljima, a taj potez je drugi u ovoj kompilaciji golova.



3. Ključni šraf u legendarnoj pobedi nad Bajernom
Čuveno finale Lige šampiona 1999. godine odigrali su Bajern i Junajted, kada je tim iz Minhena na neverovatan način ispustio trofej na Nou Kampu u sudijskoj nadoknadi i pored vodstva od 1:0.



Gigs tada nije bio strelac, ali je u 91. minutu asistirao Šeringemu za izjednačenje i tako sa njim u tandemu potpuno slomio Bavarce, a na kolena ih je bacio Ole Gunar Solskjer golom u 93. minutu za epski preokret i evropsku titulu.

4. Još jednom koban po Juventus
Da mu Juve leži Gigs je pokazao i u 30. godini kada je skoro sam rastužio velikog rivala u Torinu. Probijao je odbranu italijanskog velikana kao od šale, radio šta je hteo i sa dva gola u pobedi od 3:0 trasirao put Junajtedu u četvrtfinale.



5. Srušio Čarltonov rekord i doneo trofej Lige šampiona
Godina koju će bez sumnje biti duboko urezana u njegovom sećanju je 2008, a posebno veče 21. maja.

Tada je Junajted na Lužnjiki stadionu u Moskvi igrao finale Lige šampiona protiv Čelsija, koje su odlučili penali. Pucala se šesta serija u kojoj je Gigs imao čelične živce i pogodio, čime je prebacio pritisak na pleća rivala, a udarac Nikolasa Anelke je odbranio Edvin van der Sar za veliko slavlje crvenog dela Mančestera.



Gigs je na tom meču ujedno oborio rekord Bobija Čarltona po broju nastupa u dresu Junajteda za koji je tada odigrao 759. utakmicu.

Legenda je tada ušla u legendu. Zasluženo!

IZVOR


Bosankaaa
03.10.2013
438
glasova: 0





Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...
Misteriozna masa motrila je na krevetac: Kada je ugledao ovaj prizor na kameri, ...
Nećete verovati kako danas izgleda jeziva devojčica iz Kruga! (VIDEO)
Da li ste znali da najpoželjniji holivudski muškarci imaju slovenske krvi?
Šta je paraliza sna
ŠOKANTNO! Predozirali se pred detetom
Đoković: To je Gael, kriv sam, ali i u finalu!
Kinezi spremaju bogatu ponudu za Mourinha!?
Sevilla 'četvorkom' osigurala finale s Barcelonom
ZenFone Max - Asusov smartphone sa 5.000 mAh baterijom
Napokon: otkrivena "druga" Zemlja


PORUKICE


NOVO NA FORUMU
Moj sajt
smitke u Moj Sajt
Turizam
smitke u Turizam
Koji auto vozis?
smitke u Automobili
Vasa konekcija speedtest.net
smitke u Internet konekcije i klijenti