Magazin

Početna » Magazin » 2013 » Februar » 27

Kazne za previše stroge profesore
Univerzitet u Beogradu najavio je da će pronaći rešenje za problem uskih grla na fakultetima i da će svi profesori na čijim je ispitima prolaznost niža od 30 odsto odgovarati pred upravom. Studenti su uvereni da Univerzitet štiti profesore i da nikakvog kažnjavanja neće biti.

KAZNA - Na osnovu izveštaja o uspehu na ispitima u prethodnoj školskoj godini, Univerzitet planira da osmisli strategiju kojom će rešiti problem niske prolaznosti na ispitima. Iako je rok za predaju ovih izveštaja 1. mart, prema rečima prof. dr Nade Kovačević, prorektorke za nastavu Beogradskog univerziteta, sa fakulteta još nisu dobili nikakve podatke.

“Verovatno je u toku obrada podataka, ali verujem da će dekani ispoštovati zakonski rok”, kaže ona.

Dok se Geografski fakultet u Beogradu zbog niske prolaznosti na ispitima kod profesorke Mile Pavlović često pominje kao jedan od negativnih primera, dekan ovog fakulteta Dejan Filipović smatra da je sankcionisanje profesora u nekim situacijama jedino rešenje.

- Situaciju, međutim, ne olakšavaju ni studenti koji zbog straha ili predrasuda često prijave ispit pa se ne pojave pred profesorom. Dešava se da imamo 50 prijava studenata, od kojih 10 izađe na ispit, a pet jednostavno vrati pitanja - navodi Filipović.

Na Filološkom fakultetu, s druge strane, uvereni su da je međusobna saradnja idealno rešenje.

- Postoje i kod nas ispiti koji se teže polažu, ali za to uglavnom nisu krivi profesori, već studenti koji se verovatno nisu dovoljno spremili. Na našem fakultetu odavno nema ozbiljnijih pritužbi na prolaznost, jer se trudimo da kroz stalnu saradnju redovno unapređujemo proces studiranja - kaže Aleksandra Vraneš, dekanka Filološkog fakulteta.

Evropski standard za nas nemoguća misija
STANDARD - „Dok se ne promene zakoni o radu i visokom obrazovanju, profesori će biti imuni na sankcije i ne verujem da će u ovim okolnostima iko od njih odgovarati za to što njihove ispite ne položi ni trećina studenata. Dok je na evropskim univerzitetima optimalna prolaznost 70 odsto, kod nas se pominje broj od 30 odsto, a po svim svetskim standardima čak i 40 ili 50 je malo" - smatra Vladimir Smuđa, predsednik studentskog parlamenta BU.

IZVOR


-Mallena-
27.02.2013
424
glasova: 0





Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...
Misteriozna masa motrila je na krevetac: Kada je ugledao ovaj prizor na kameri, ...
Nećete verovati kako danas izgleda jeziva devojčica iz Kruga! (VIDEO)
Da li ste znali da najpoželjniji holivudski muškarci imaju slovenske krvi?
Šta je paraliza sna
ŠOKANTNO! Predozirali se pred detetom
Đoković: To je Gael, kriv sam, ali i u finalu!
Kinezi spremaju bogatu ponudu za Mourinha!?
Sevilla 'četvorkom' osigurala finale s Barcelonom
ZenFone Max - Asusov smartphone sa 5.000 mAh baterijom
Napokon: otkrivena "druga" Zemlja


PORUKICE


NOVO NA FORUMU
Moj sajt
smitke u Moj Sajt
Turizam
smitke u Turizam
Koji auto vozis?
smitke u Automobili
Vasa konekcija speedtest.net
smitke u Internet konekcije i klijenti