Magazin

Početna » Magazin » 2013 » August » 5

KIROBO:Japanski robot koji priča osvaja svemir!
Ekspedicija Maleni Kirobo praviće društvo Koičiju Vakati na Međunarodnoj svemirskoj stanici, pričaće s njim i snimati sve razgovore


TOKIO -
Prvi humanoidni robot koji govori, Kirobo, lansiran je iz svemirskog centra Tanegašima i uputio se u Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS). Malenog (34 cm visok i samo kilogram težak) ali pametnog Kiroboa u orbitu je odnela japanska raketa H-IIB, zajedno s pola tone zaliha i opreme za MSS. Očekuje se da Kirobo stigne na MSS u četvrtak, posle pet dana leta.

Sagovornik

Kiroboov zadatak na MSS, za razliku od robota koji su dosad slati u svemir da bi pomagali u održavanju stanice, biće da pravi društvo japanskom astronautu Koičiju Vakati. Kirobo je, naime, programiran da komunicira na japanskom jeziku, baš onako kako bi i čovek komunicirao, i da snima sve što Vakata izgovori na stanici. Nadamo se da Vakata neće pričati ništa protiv cara.

Uloga Kiroboa, međutim, ne završava se ovde. On će imati i zapaženu ulogu u nekim misijama, jer će prenositi poruke iz kontrolne sobe na Zemlji astronautu u MSS.

Inače, slanje androida u svemir je deo studije u kojoj se izučava mogu li mašine biti adekvatna zamena za ljudsko društvo tokom dugih svemirskih misija kao što je misija na Mars, koju u ovom trenutku planira najmanje pet svemirskih agencija.




Kirobo pak nije jedinac. Dok on bude pravio društvo astronautima na MSS, na Zemlji će njegov brat blizanac Mirata voditi računa o Kirobou i otklanjati sve elektronske i softverske probleme koje bi mališan mogao da doživi u svemiru.


Robot nade

Kirobo je, inače, ime dobio po japanskoj reči „ki“ (nada) i „robot“, dok je Mirata dobio ime po japanskoj reči za budućnost. I jedan i drugi robot su, inače, sposobni da prepoznaju ljudski govor i da smisleno odgovaraju na većinu rečenica u japanskom jeziku, kao i da sami iniciraju razgovor, na osnovu iskustava iz prethodnih razgovora.

Prvi robot koji govori je, inače, zajednički projekat reklamne kompanije „Dencu“, „Tojote“ i robotičara Tomotake Takahašija sa Univerziteta u Tokiju.



IZVOR


Bosankaaa
05.08.2013
1008
glasova: 1





Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...
Misteriozna masa motrila je na krevetac: Kada je ugledao ovaj prizor na kameri, ...
Nećete verovati kako danas izgleda jeziva devojčica iz Kruga! (VIDEO)
Da li ste znali da najpoželjniji holivudski muškarci imaju slovenske krvi?
Šta je paraliza sna
ŠOKANTNO! Predozirali se pred detetom
Đoković: To je Gael, kriv sam, ali i u finalu!
Kinezi spremaju bogatu ponudu za Mourinha!?
Sevilla 'četvorkom' osigurala finale s Barcelonom
ZenFone Max - Asusov smartphone sa 5.000 mAh baterijom
Napokon: otkrivena "druga" Zemlja


PORUKICE


NOVO NA FORUMU
Moj sajt
smitke u Moj Sajt
Turizam
smitke u Turizam
Koji auto vozis?
smitke u Automobili
Vasa konekcija speedtest.net
smitke u Internet konekcije i klijenti