Magazin

Početna » Magazin » 2013 » April » 26

Koja je razlika između muškog i ženskog mozga?
Mozak je i dalje "neosvojena" teritorija na polju medicine. Mnoge njegove funkcije ni dan-danas nisu do kraja istražene, pa velikim delom ovaj organ i dalje predstavlja misteriju

Mozak muškarca i mozak žene se po mnogo čemu razlikuju, ne samo psihološki, već i fiziološki.

Prosečan mozak teži 1,36 kilograma ili oko dva odsto ukupne telesne težine. Takođe, troši i do 20 odsto telesne energije, više nego bilo koji drugi organ, kao i 20 procenata kiseonika.

Jedna od najvećih zagonetki koju ovaj organ postavlja povezana je sa njegovom ulogom koju igra u razlici među polovima. Primera radi, čini se da su žene sklonije demenciji i depresiji, a neurološka oboljenja poput Parkinsonove bolesti više ugrožavaju muškarce. Još su kontroverznija istraživanja koje tvrde da pol ne samo da utiče na zdravlje mozga, već i na način na koji ovaj organ funkcioniše.

Ovo su neke od naučnih teorija o našem mislećem organu koje su manje ili više potvrđene od strane naučnika.

Muškarci imaju veći mozak (ali manje aktivan)

U proseku je muški mozak osam do 10 odsto veći nego mozak žena. Takođe, neka područja muškog i ženskog mozga su različitih veličina. Studija naučnika s Harvarda otkrila je da su delovi frontalnog režnja, koji reguliše donošenje odluka i rešavanje problema, proporcionalno veći kod žena. Muškarcima veličina i građa mozga omogućava da brže osete opasnost i da na nju brže reaguju. Takođe, nivo aktivnosti u mozgu žene i muškaraca je drugačiji. I dok ženin mozak nikad ne miruje, muški je poprilično manje aktivan. Prema rečima britanskog neuropsihologa Ane Moir upravo zbog toga je ženin mozak uvek na oprezu.

Ko jače oseća bol?

Žene osećaju bol jače od muškaraca i osetljivije su na dodir. Mehanizmi bola u mozgu su različiti zbog različitih hormona kod muškaraca i žena, tvrdi doktor Nik Losef. Žene bol procesuiraju drugačije, a najviše ih pogađaju jake emocije. Pretpostavlja se da emotivne reakcije na bol mogu da proizvedu još jači osećaj istog.

Uzbuđeni mozak kriv je za migrene kod žena

Migrena pogađa i do tri puta više žena nego muškaraca, a taj se fenomen najčešće objašnjava fluktuacijom hormona. Međutim, veruje se da postoji još jedan faktor. Kod žena se lakše aktiviraju moždani talasi povezani s migrenom.


Žene češće pate od demencije

Žene obično pamte bolje i duže od muškaraca, reči su doktora Amena čije je istraživanje pokazalo da žene imaju povećanu aktivnost u hipokampusu, području u kojem se odvija proces pamćenja. Ipak, dugoročna statistika ne ide u korist žena. Gotovo sedam procenata žena koje imaju preko 75 godina ima neki oblik demencije u poređenju sa muškarcima od kojih je procentualno pet odsto onih koji pate od iste bolesti.

Estrogen i testosteron

Estrogen štiti žene od neurodegeneracija, a kod muškaraca to čini testosteron. Međutim, kada nivo testosterona padne, rezultati nisu dramatični kao kad kod žena padne nivo estrogena. Stoga su žene u periodu nakon menopauze izložene većem riziku od demencije nego muškarci. Iako se to još proučava, jedna od teorija glasi da muškarci imaju bolju rezervu pamćenja budući da su generacijama ranije mnoge žene ostajale kod kuće dok su muškarci radili i tako morali svoj mozak duže da zadržavaju aktivnim.


Žene su sklone depresiji, muškarci šizofreniji

Žene češće obuzima velika depresija nego muškarce, a naročito su joj sklone tokom hormonskih promena. Ukupni dokazi sugerišu da muškarci i žene emocije procesuiraju drukčije. Postoji nekoliko razlika u području u kojem se obrađuju emocije zbog čega dame češće zauzimaju negativnije stavove o situacijama, ali i više brinu o problemima. Upravo to negativno utiče na san, a kada ne spavate, postanete depresivni. Odrasle žene imaju dva puta veći rizik od razvitka depresije, dok je kod muškaraca prisutan dva puta veći rizik od razvitka šizofrenije.

Zašto žene prvo razmisle pre nego kažu hop?

Muški mozak bolje reaguje na vizuelne poruke u oglasima, a žene reaguju na detalje pmoću kojih sklapaju kompletnu sliku. Žene imaju više predfrontalnih ćelija u korteksu mozga, području koje kontroliše rasuđivanje, planiranje i savesnost. Taj deo kontroliše impulse što može da da objašnjenje zašto žene imaju tendenciju da razmisle pre nego što kažu hop.

IZVOR


CryTek
26.04.2013
625
glasova: 1





Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...
Misteriozna masa motrila je na krevetac: Kada je ugledao ovaj prizor na kameri, ...
Nećete verovati kako danas izgleda jeziva devojčica iz Kruga! (VIDEO)
Da li ste znali da najpoželjniji holivudski muškarci imaju slovenske krvi?
Šta je paraliza sna
ŠOKANTNO! Predozirali se pred detetom
Đoković: To je Gael, kriv sam, ali i u finalu!
Kinezi spremaju bogatu ponudu za Mourinha!?
Sevilla 'četvorkom' osigurala finale s Barcelonom
ZenFone Max - Asusov smartphone sa 5.000 mAh baterijom
Napokon: otkrivena "druga" Zemlja


PORUKICE


NOVO NA FORUMU
Moj sajt
smitke u Moj Sajt
Turizam
smitke u Turizam
Koji auto vozis?
smitke u Automobili
Vasa konekcija speedtest.net
smitke u Internet konekcije i klijenti