Magazin

Početna » Magazin » 2014 » Mart » 22

Naučite da zavarujete!
Iako mnogi smatraju da je zavarivanje veoma komplikovan i težak posao, mi ćemo dokazati suprotno. Može se reći da je zavarivanje prava kreativnost. Majstor treba da bude veoma dobar u svom poslu kako bi znao da napravi određene predmete od gvožđa ili čelika. Naravno, iskustvo je neophodno i steče se godinama, međutim morate negde da započnete proceduru učenja. U sledećem tekstu ćemo pokazati šta je potrebno od opreme i kako da započnete rad, ili bolje reći probni rad.

Pojam zavarivanja:

Zavarivanje je proces izrade nerazdvojivog spoja određenih materijala uspostavljanjem međuatomskih veza između delova, pri kome se koristi toplotna, mehanička energija i dodatni materijal. Postupci zavarivanja zasnovani su na lokalnom zagrevanju materijala iznad ili do temperature topljenja. Vrši se ili postupkom topljenja ili pritiskom.

Potrebna oprema za proces zavarivanja:

Ukoliko odlučite da postanete dobar zavarivač, potrebno je da posedujete određenu opremu. Preporučujemo Vam da odaberete kvalitetnije materijale i aparat, jer pomoću njih ćete najbolje i obavljati posao. Ukoliko imate dobru opremu i zaštitno odelo moći ćete nesmetano i bezbedno uživati u svom hobiju.

Aparati za zavarivanje su obični transformatori koji transformišu električnu energiju iz elektro mreže u struju za zavarivanje. Za bezbedno zavarivanje je potrebno: aparat za zavarivanje - je kutija u kojoj se nalazi trafo, ručica (klešta) za prihvat elektrode, stega mase koja se pričvršćuje za komad koji se zavaruje. Zatvara strujno kolo između elektrode i predmeta. I elektroda, bez kojeg se ne može. Zaštita je vrlo bitna. Maska će Vam zaštititi oko, rukavice ruke, a odelo celo telo od neprijatnih situacija. Uvek imajte na umu da je zdravlje najbitnije.

Zavarivanje:

Pre nego što započnete tok zavarivanja, smestite aparat na ravnu podlogu (beton) koji će stabilno stojati. Zatim ga uključite u struju i paziti da elektroda i štipaljka mase se slučajno ne dodirnu. Aparat podesiti na oznaku između 90 i 100 A. Štipaljku mase zakačiti na predmet.

Obucite se u zaštitno odelo, navucite rukavice i uzmite masku za zavarivanje. Za početnike preporučujemo da prvo „provere svoje znanje“ na komadu čelika. Prvi korak započinjemo sa zapiranjem elektrode u materijal koji se zavaruje. Ukoliko ne dođe do stvaranja luka ili do zalepljivanja elektrode za predmet, probati ponovo, ali elektrodom stalno kljuckati materijal. Ukoliko dođe do zalepljivanja elektrode, a aparat počne da zuji, otrgnuti elektrodu sa materijala. Elektrodu koja se zalepila zemeniti, a zatim počnite proces iz početka.

Ove radnje su osnov za početnike i služe za upoznavanje procesa zavarivanja.

IZVOR


extracafe
22.03.2014
1642
glasova: 3





Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...
Misteriozna masa motrila je na krevetac: Kada je ugledao ovaj prizor na kameri, ...
Nećete verovati kako danas izgleda jeziva devojčica iz Kruga! (VIDEO)
Da li ste znali da najpoželjniji holivudski muškarci imaju slovenske krvi?
Šta je paraliza sna
ŠOKANTNO! Predozirali se pred detetom
Đoković: To je Gael, kriv sam, ali i u finalu!
Kinezi spremaju bogatu ponudu za Mourinha!?
Sevilla 'četvorkom' osigurala finale s Barcelonom
ZenFone Max - Asusov smartphone sa 5.000 mAh baterijom
Napokon: otkrivena "druga" Zemlja


PORUKICE


NOVO NA FORUMU
Moj sajt
smitke u Moj Sajt
Turizam
smitke u Turizam
Koji auto vozis?
smitke u Automobili
Vasa konekcija speedtest.net
smitke u Internet konekcije i klijenti