Magazin

Početna » Magazin » 2013 » Septembar » 25

NEVEROVATNO: Prva žena koja je sama preveslala od Japana do Aljaske (FOTO) (VIDEO)
Putovanje Britanke Sare Auten dugo 6.034 kilometra trajalo je pet meseci, a deo je njenog plana da obiđe svet biciklom i kajakom

Britanka Sara Auten (28) postala je prva žena koja je sama u čamcu preveslala od Japana do Aljaske. Ona je u ponedeljak kasno uveče stigla na Aleutska ostrva posle 150 dana na moru.

Ona je svoje uspešno putovanje proslavila šampanjcem u Adaku na Aljasci, gde su je sačekali lokalni stanovnici i to je, kako pišu mediji, bio njen prvi susret s ljudima posle gotovo pet meseci. Auten je napustila Čoši u Japanu 27. aprila i preveslala 6.034 kilometra. Putovanje je deo njenog plana da obiđe svet biciklom i kajakom.

- Ovo su bili neki od najintenzivnijih i najupečatljivijih meseci mog života. Bilo je istovremeno sjajno i brutalno. Ceo put je bio privilegija – navela je 28-godišnja Auten.

Tokom putovanja izborila se sa velikim talasima, uzburkanim morem, hladnoćom i mrakom, a njen brod se prevrnuo pet puta. Suočila se i s psihološkom bitkom jer je bila sama. Kako prenose mediji, tvitovala je o magli u kojoj se umalo izgubila i halucinacijama od iscrpljenosti pred kraj puta. Tokom putovanja se i verila nasred okeana s dugogodišnjim dečkom, zahvaljujući satelitskom telefonu.



Za Autenovu, diplomiranog biologa sa Oksforda, neki prizori koje je videla poput albatrosa ili kitova, nadomestili su sve prepreke i neprijatnosti na koje je naišla. Kako je navela, vrhunac njenog putovanja bila je ajkula koja je kružila oko broda dok je veslala.

Zbog lošeg vremena, pristala je na Aljasci, a ne u Kanadi, kako je prvobitno planirala. Iduće godine planira da se vrati u Adak s kolegom Džastinom Kurgenvenom, kako bi kajakom nastavila putovanje kroz Aljasku. Potom će biciklom preći Kanadu i Severnu Ameriku pre nego što ponovo sama bude kajakom prešla Atlantski okean i pristala u Velikoj Britaniji.

Njen prvi pokušaj da prevesla ovu trasu propao je 2012. zbog tropske oluje. Auten je najmlađa osoba i prva žena koja je sama preveslala Indijski okean 2009, kada je iz Australije stigla na Mauricijus.


Pogledajte video-snimak:

IZVOR




Bosankaaa
25.09.2013
576
glasova: 0





Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...
Misteriozna masa motrila je na krevetac: Kada je ugledao ovaj prizor na kameri, ...
Nećete verovati kako danas izgleda jeziva devojčica iz Kruga! (VIDEO)
Da li ste znali da najpoželjniji holivudski muškarci imaju slovenske krvi?
Šta je paraliza sna
ŠOKANTNO! Predozirali se pred detetom
Đoković: To je Gael, kriv sam, ali i u finalu!
Kinezi spremaju bogatu ponudu za Mourinha!?
Sevilla 'četvorkom' osigurala finale s Barcelonom
ZenFone Max - Asusov smartphone sa 5.000 mAh baterijom
Napokon: otkrivena "druga" Zemlja


PORUKICE


NOVO NA FORUMU
Moj sajt
smitke u Moj Sajt
Turizam
smitke u Turizam
Koji auto vozis?
smitke u Automobili
Vasa konekcija speedtest.net
smitke u Internet konekcije i klijenti