Magazin

Početna » Magazin » 2013 » April » 24

OBEZBEDJENJE NE MOŽE NIŠTA NOVOJ VRSTI TERORIZMA: Dovoljna je samo prašina za atentat na Obamu ili Putina!
Najnoviji slučajevi sa „otrovnim pismima“ u Americi uznemirili su svetsku javnost. Očigledno je da su u 21. veku pokušaji atentata biološkom otrovima sve učestalija pojava. Od smrti Litvinjenka, uništenog lica Juščenka, tokijskog metroa, pa do ricina koji je prošle nedelje poslat Obami, imamo posla sa potpuno drugačijom vrstom naoružanja- biološkim otrovima.
Američke vlasti ustanovile su da u pismu poslatom vazduhoplovnoj bazi "Boling" u blizini Vašingtona ipak nisu pronađeni tragovi smrtonosnog otrova ricina. "Prvi testovi su ukazali na moguće postojanje biološkog otrova", navedeno je ranije u saopštenju.

Čovek optužen da je prošle nedelje slao otrovna pisma sa ricinom američkom predsedniku Baraku Obami, američkom senatoru i državnom sudiji, pušten je iz zatvora, saopštio je predstavnik federalnih vlasti, mada nije naveo zbog čega je optuženi oslobođen.

Sve ovo podseća na seriju pisama s antraksom koji su poslati poslanicima i nekim novinarima posle 11. septembra 2001., kada je petoro ljudi umrlo, a 17 se razbolelo. Reč je o osobama zaposlenim u poštama i ljudima koji su bili u kontaktu sa antraksom.

Od Linkolna, Gavrila Principa, marsejskog atentata, preko ubistva Kenedija, pa sve do čestih krvoprolića u arapskim zemljama i atentata na premijera Zorana Đinđića, uglavnom su korišćena “tradicinalna” oružja: pištolji, puške, bombe i eksplozivi. Međutim, 21. vek “osavremenio” je i naoružanje. Otrovne supstance pojavile su se kao moderna sredstva atentata.

Biološki otrovi kao oružje

Jedna od poznatijih žrtava novih metoda je i bivši agent KGB-a Aleksandar Litvinjenko. Umro je 2006. godine od posledica ozračenosti smrtonosnim izotopom polonija. Pretpostavlja se da ga je neko namerno otrovao kako bi ga uklonio. Litvinjenko je boravio u Engleskoj kao politički azilant, nakon napuštanja Rusije u kojoj je bio disident. Napisao je dve knjige u kojima je optuživao rusku tajnu službu za zločine pomoću kojih je doveden Vladimir Putin na vlast.

Uništeno Juščenkovo lice

Bivši predsednik Ukrajine i jedan od nosioca “narandžaste revolucije” Viktor Juščenko imao je sreće jer je preživeo trovanje, iako mu je zdravlje bilo ozbiljno narušeno. Juščenko kojem je lice unakaženo trovanjem dioksinom 2004. godine, od tada je bio na 24 operacije. Nivo dioksina pronađen u krvi Juščenka u trenutku trovanja bio je 50.000 puta veći od normalnog, ali se i dalje ne zna poreklo te supstance. Tip dioksina kojim je otrovan Juščenko, TCDD, jedan je od najsmrtonosnijih.

I turski predsednik otrovan?

Prilikom autopsije tela turskog predsednika Turguta Ozala koja se – u okviru tvrdnje da je počinjen atentat – sprovodila pod nadzorom Državnog javnog tužilaštva Ankare, na dva različita mesta u telu pronađene su hemijske materije definisane kao “otrov”.
Jedna od hemijskih materija pronađena je na tkivu uzetom sa jetre, a druga na tkivu testisa. Prema pisanju dnevnika Milliyet, prilikom analize tkiva uzetih sa testisa naišlo se na tragove otrova koji može biti razlog Ozalove smrti.

Kastro se izvukao

Kubanski lider Fidel Kastro bio je meta neuspelih atentata 638 puta zahvaljujući čemu je ušao u Ginisovu knjigu rekorda.
Kastrovo obezbeđenje je, kako se tvrdi u Havani, više puta uspelo da odbrani lidera od otrova koje su mu namenili obaveštajci iz najpoznatije američke agencije.
Prvi takav slučaj bio je stavljanje otrova u Kastrovu obuću i odeću, što je trebalo da kod njega izazove opadanje kose i brade, simbola njegovog revolucionarnog imidža.

IZVOR


CryTek
24.04.2013
483
glasova: 0





Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...
Misteriozna masa motrila je na krevetac: Kada je ugledao ovaj prizor na kameri, ...
Nećete verovati kako danas izgleda jeziva devojčica iz Kruga! (VIDEO)
Da li ste znali da najpoželjniji holivudski muškarci imaju slovenske krvi?
Šta je paraliza sna
ŠOKANTNO! Predozirali se pred detetom
Đoković: To je Gael, kriv sam, ali i u finalu!
Kinezi spremaju bogatu ponudu za Mourinha!?
Sevilla 'četvorkom' osigurala finale s Barcelonom
ZenFone Max - Asusov smartphone sa 5.000 mAh baterijom
Napokon: otkrivena "druga" Zemlja


PORUKICE


NOVO NA FORUMU
Moj sajt
smitke u Moj Sajt
Turizam
smitke u Turizam
Koji auto vozis?
smitke u Automobili
Vasa konekcija speedtest.net
smitke u Internet konekcije i klijenti