Magazin

Početna » Magazin » 2013 » Mart » 4

OTKRIVENA MISTERIJA: Od čega se pravi koka-kola!
Najbitniji sastojci popularnog pića su sirup, kofein, arome, karamelizovana boja. Sve se pažljivo izmeša, sipa u konzerve, doda se malo mehurića i dobija se ovo svetski poznato piće

Ako je vaše omiljeno piće koka-kola, sigurno vas je oduvek zanimalo šta se u stvari nalazi u limenci ovog soka poznatog širom sveta. Proces je dug, ali usavršen do tančina, pa se tako svakog dana proizvede i do 70 miliona limenki ovog popularnog napitka.

Svaka konzerva pravi se u malom gradu Pindžara, na reci Marej, u Zapadnoj Australiji. U gradu se nalazi jedan od najvećih rudnika boksita na svetu. Boksit se mrvi i pere vrućim sodijum-hloridom, iz kog se izdvaja aluminijum-hidroksid. Aluminijum-hidroksid se ohladi, a zatim ponovo zagreje u peći na temperaturi višoj od 1.000 stepeni Celzijusa, nakon čega postaje aluminijum-oksid. Aluminijum-oksid se procesom elektrolize pretvara u čist aluminijum. Taj aluminijum se isušuje i postavlja u kalupe. Hladi se i oblikuje u dug cilindrični panel. Zatim se u tom obliku transportuje u Los Anđeles.

Paneli se dalje transportuju u Dauni u Kaliforniji, gde se od panela prave aluminijumske čaše- limenke. U ovom procesu limenka se ujedno tanji i oslikava. Ovaj proces traje oko pet sekundi. Konzerva se boji sa sedam slojeva akrilne farbe i lakira pomoću ultraljubičastih zraka. Unutrašnjost limenke takođe se boji da bi se sprečilo da aluminijum dospe u sok.

SPECIFIČNA KARAMEL-BOJA

Koka- kola je napravljena od sirupa proizvedenog u istoimenoj kompaniji u Atlanti. Glavni sastojak je vrsta zaslađivača koji se zove visokofruktozni kukuruzni sirup 55, nazvan tako jer sadrži 55 odsto fruktoze, odnosno voćnog šećera i 42 procenta glukoze, odnosno prostih šećera. Isti odnos fruktoze i glukoze sadrži i med.

Sirup se pravi od kukuruznog štirka, koji se dobija mlevenjem i koji se meša sa tri tajna enzima. Ovaj proces stvara glukozu. Jedan od enzima koristi se da pretvori deo glukoze u fruktozu.

Drugi bitan sastojak je karamel-boja, koja piću daje jedinstvenu tamnobraon boju. Postoje četiri tipa ove boje, a koka-kola koristi tip E15, 0d čega nastaje zagrevanjem šećera sa sulfatima i amonijakom da bi se stvorila gorkasta braon tečnost. Sirup koji se na ovaj način dobija je fosforna kiselina, koja dodaje kiselost i uklanja arsen.

70 MILIONA KONZERVI DNEVNO

Arome se dodaju u mnogo manjoj meri. Ovo uključuje vanilu, cimet, list koke, iz kojeg se uklanja njegov štetni deo, koji stvara zavisnost i od kog nastaje kokain i orah kola, ovaj crveni plod raste u afričkim kišnim šumama i pretpostavlja se da je zato koka-kolin znak prepoznatljive crvene boje.

Poslednji sastojak je kofein, koji se dobija iz kola oraha, zrna kafe i drugih izvora.

Svi ovi sastojci se mešaju i kuvaju dok ne postanu koncentrat, koji se transportuje od fabrike u Atlanti do Daunija u Kaliforniji, gde se sirup meša sa vodom i karbon-dioksidom, usled čega se stvaraju prepoznatljivi mehurići ovog pića. Zatim se napitak puni u konzerve, a za jedan minut napravi se 300 pakovanja od 12 limenki.

Svakog dana proizvede se oko 70 miliona konzervi.

IZVOR


Bosankaaa
04.03.2013
638
glasova: 1





Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...
Misteriozna masa motrila je na krevetac: Kada je ugledao ovaj prizor na kameri, ...
Nećete verovati kako danas izgleda jeziva devojčica iz Kruga! (VIDEO)
Da li ste znali da najpoželjniji holivudski muškarci imaju slovenske krvi?
Šta je paraliza sna
ŠOKANTNO! Predozirali se pred detetom
Đoković: To je Gael, kriv sam, ali i u finalu!
Kinezi spremaju bogatu ponudu za Mourinha!?
Sevilla 'četvorkom' osigurala finale s Barcelonom
ZenFone Max - Asusov smartphone sa 5.000 mAh baterijom
Napokon: otkrivena "druga" Zemlja


PORUKICE


NOVO NA FORUMU
Moj sajt
smitke u Moj Sajt
Turizam
smitke u Turizam
Koji auto vozis?
smitke u Automobili
Vasa konekcija speedtest.net
smitke u Internet konekcije i klijenti