Magazin

Početna » Magazin » 2014 » Jun » 24

Ovaj ponor u Sibiru izdržavao je Sovjetski savez
U zabiti Sibira ruski gelozi su 50-ih godina prošlog veka otkrili kimberlit, mineral koji često ukazuje na prisustvo dijamanata, nakon čega je tu nastao rudnik dijamanata Mir i grad od 37.000 stanovnika po imenu Mirnji. Više od 1,5 kilometara široka rupa koja je ostala nakon iskopavanja druga je sada najveća na površini Zemlje.

Sajt gizmodo.com piše da je je krajem 40-ih godina prošlog veka Sovjetski savez imao očajničku potrebu za dijamantima, ne samo zbog materijalne vrednosti, već i za industrijsku namenu kao udarnih delova velikih bušilica.
 
Zbog toga je Staljin poslao tim istraživača u bespuća Sibira i oni su na njegovom severoistočnom kraju pronašli ono šta su tražili. Osnovali su tu rudnik i grad na njegovom obodu koji sada zastrašujuće stoji na samoj ivici ogromne provalije.

Masovna proizvodnja tamošnjih dijamanata bila je od velike važnosti za sojvetsku državu. Neobičan je podatak da su svi dijamanti, poznati kao "Srebrni medvedi" bili iste veličine i oblika. "De Bersu", vodećem kartelu svetskih kompanija za proizvodnju i trgovinu dijamantima, nije bilo baš najjasnije kako Sovjeti uspevaju da im isporuče toliko veliki broj jednakih dragulja i to sve iz jednog jedinog rudnika koji prema prračunima "De Bersa" nije imao toliki kapacitetet.

Ipak, "De Bers" je bio primoran da ignoriše sumnju i otkupljuje dijamante, jer bi sovjetska vlast u suprotnom ponudila dragulje na slobodnom tržištu preplavljujući ga dijamantima i tako im obarajući cenu. Pošto nezavisnih istraga nije bilo u SSSR-u, misterija "Srebrnih medveda" nikada nije rešena.
 
Rudnik Mir zatvoren je tokom prve decenije 21. veka, ali ispod njegove ogromne provalije "živi" na desetine tunela u kojima mašine razbijaju stene u potrazi za dijamantima. Proizvodnja je i dalje impresivna i iznosi oko dve tone dragulja godišnje.

IZVOR


Ammir
24.06.2014
921
glasova: 1





Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...
Misteriozna masa motrila je na krevetac: Kada je ugledao ovaj prizor na kameri, ...
Nećete verovati kako danas izgleda jeziva devojčica iz Kruga! (VIDEO)
Da li ste znali da najpoželjniji holivudski muškarci imaju slovenske krvi?
Šta je paraliza sna
ŠOKANTNO! Predozirali se pred detetom
Đoković: To je Gael, kriv sam, ali i u finalu!
Kinezi spremaju bogatu ponudu za Mourinha!?
Sevilla 'četvorkom' osigurala finale s Barcelonom
ZenFone Max - Asusov smartphone sa 5.000 mAh baterijom
Napokon: otkrivena "druga" Zemlja


PORUKICE


NOVO NA FORUMU
Moj sajt
smitke u Moj Sajt
Turizam
smitke u Turizam
Koji auto vozis?
smitke u Automobili
Vasa konekcija speedtest.net
smitke u Internet konekcije i klijenti