Magazin

Početna » Magazin » 2011 » Septembar » 11

Pametne zamene u ishrani
Dovoljne su male promene u ishrani koje će vam pomoći da sačuvate zdravlje i vitalnost. Nutricionistkinja Jasna Anđelković otkriva koje namirnice treba zameniti kako biste smanjili loš holesterol i sprečili eventualne zdravstvene probleme.

Prema njenim rečima, treba da zamenite:

Beli heb integralnim hlebom
Prvi korak u zaštiti arterija je zamena belog integralnim hlebom. Naime, integralna masa ovog hleba obezbeđuje unos odgovarajuće doze vlakana za jedan dan. Ovi sastojci pomažu dobrim bakterijma u crevima da se hrane, koje kada su dobro nahranjene podstiču proizvodnju propionata substance iz creva koja ima veze sa cirkulacijom i gojaznošću. Kada dođe do jetre ona smanjuje proizvodnju holesterola.

Punosmano mleko niskomasnim
Ova zamena garantuje poboljšanje nivoa kalcijuma, koji je toliko važan za zdravlje kostiju. Konzumiranje niskomasnog mleka ima isti sastav minerala, kao i punomasno mleko, s tim što nema zasićene masne kiseline. Upravo ova vrsta kiselina podiže nivo lošeg holesterola LDL u krvi. Niskomasno mleko je dobro jer ono bukvalno smanjuje nivo receptora koji su osetljivi na LDL u ćelijama našeg tela. Ako ovaj sistem ne funkcioniše kako treba holesterol ide direktno u krvotok nakon čega se veoma brzo oslobađa u arterijama i stvara plak.

Grickalice bademima
Ova zamena je predviđena za onaj deo dana kada glad dostigne vrhunac. Drugo rešenje, ali ništa zdravije od grickalica (čips, štapići...) jeste da jedete nešto što ste sami spremili, mada ukoliko recept nije dobro izbalansiran veoma je moguće da ćete samo povećati unos transmasnih kiselina. Te kiseline ne samo da hrane holesterol LDL, nego i narušavaju onaj dobar HDL. Da ne biste upali u ovu zamku, jedite bademe i orahe. Uljarice su veliki izvor antioksidanata.

Svinjetinu teletinom
Teletina ima znatno manje holesterola od svinjetine. A poznato je da je svinjetina obilato bogata zasićenim mastima, što povećava nivo holesterola u krvi. To dalje za posledicu ima i povećanje šansi za dobijanje srčanog oboljenja. Kada je posredi karcinom, odgovor, nažalost, nije tako očigledan, niti jasan. Mnogi istraživači iz ove oblasti ističu da svinjetina u većoj meri povećava rizik, posebno kada je u pitanju kolorektalni karcinom. Zato, navalite na teletinu.

Puter margarinom
Rivalstvo margarina i putera je sada već stvar istorije. Ove dve namirnice i dalje izazivaju oprečne komentare među stručnjacima. Ipak, ovde prednost dobija margarin jer u sebi ne sadrži prirodne životinjske masti i holesterol. A tokom nekoliko poslednjih godina proizvođači su se potrudili da u njega dodaju sastojke koji su poboljšali kvalitet namaza. Među dodatim sastojcima najvažniji je svakako fitosterol koji pomaže izbacivanje holesterola putem stolice.

Puding voćnim kompotom
Kada je reč o slatkišima, oni su već unapred osuđeni na visok sadržaj šećera. A kada se u čitavu priču umeša i holesterol, šećer je manje zlo od drugog sastojka koji je sastavni deo pudinga, a to je masnoća. Naime, slatka pavlaka, šlag i ostali sastojci koji daju čvrstinu masnim slatkišima mogu da izazovu stvaranje zasićenih kiselina koje podižu nivo LDL-a. Zato je preporuka da se ovaj slatkiš ili neki drugi zameni voćem ili voćnim kompotom.

Biljni čaj zelenim čajem
Istraživanja pokazuju da ljudi koji konzumiraju biljni čaj imaju za 8,5 odsto viši LDL holesterol u odnosu na one koji konzumiraju zeleni čaj, dok je kod nekih ispitanika nivo lošeg holesterola čak bio smanjen za 13,5 odsto usled redovnog pijenja zelenog čaja. Prednost zelenog čaja leži u saponinu, molekulu koji pojačava apsorpciju holesterola u crevima i njegovo izbacivanje putem stolice.

Crveni luk belim lukom
Ova zamena može da bude jedino izuzeta iz kombinacija koje uključuju zelenu salatu i kupus, jer oni više vole crvenu boju. Supstanca koja se nalazi u belom luku, moćni antocijanin zaslužna je za razlaganje holesterola u jetri i njegovom izbacivanju iz tela.

Mlečnu crnom čokoladom
Slatki kakao je nestao sa prijateljske liste sistema za cirkulaciju. Ali, ima nešto i što je dobro u čokoladi i što je prijateljski nastrojeno ka arterijama. Reč je o gorkoj, tačnije tamnoj čokoladi. Ona sadrži veoma malo zasićenih masnoća, a veliku količinu katehina koja je zadužena za hvatanje i LDL-a i sprečavanje njegovog otpuštanja u telo. Ali imajte na umu da ni ovde ne valja preterivati jer gorka istina je da i gorka čokolada ima 60 odsto kakaoa.

So biljnim začinima i lukom
Biljni začini su daleko bolji i sigurniji izbor od soli koja pojačava stanje hipertenzije. Umesto toga, posegnite za biljnim začinima i lukom koji sadrže supstance za kontrolu holesterola. Ovo se naročito odnosi na origano i ruzmarin koji sprečavaju oksidaciju lošeg holesterola. Ali da bi efekat bio potpun dodajte ih pet minuta pre kraja kuvanja.

Kravlji sir tofuom
Nije nam namera da kritikujemo kačkavalj, beli sir i kajmak, već da vam pomognemo da uvidite zašto je tofu zdrav. Tofu je pravi dragulj među namirnicama zato što sadrži najbolje proteine i izoflovanole koji sprečavaju gomilanje štetnih materija u telu.


DerekTrotter
11.09.2011
483
glasova: 1





Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...
Misteriozna masa motrila je na krevetac: Kada je ugledao ovaj prizor na kameri, ...
Nećete verovati kako danas izgleda jeziva devojčica iz Kruga! (VIDEO)
Da li ste znali da najpoželjniji holivudski muškarci imaju slovenske krvi?
Šta je paraliza sna
ŠOKANTNO! Predozirali se pred detetom
Đoković: To je Gael, kriv sam, ali i u finalu!
Kinezi spremaju bogatu ponudu za Mourinha!?
Sevilla 'četvorkom' osigurala finale s Barcelonom
ZenFone Max - Asusov smartphone sa 5.000 mAh baterijom
Napokon: otkrivena "druga" Zemlja


PORUKICE


NOVO NA FORUMU
Moj sajt
smitke u Moj Sajt
Turizam
smitke u Turizam
Koji auto vozis?
smitke u Automobili
Vasa konekcija speedtest.net
smitke u Internet konekcije i klijenti