Magazin

Početna » Magazin » 2011 » Oktobar » 5

Par saveta za negovanu kožu zimi

Koža u zimskim danima zahteva dodatnu negu budući da hladno vreme, vetar i suv vazduh nepovoljno deluju na nju te postaje suva, nadražena i gruba.

Stoga je iznimno

važno da zimi malo više vremena posvetimo nezi kože i njezinoj zaštiti.

Lepoti kože nimalo ne ide u prilog i to što puno više vremena provodimo u zatvorenim prostorima – centralno grejanje isušuje vazduh, ali i kožu.

Zimi se takođe usporava lučenje lojnih žlijezda, smanjuje se lučenje sebuma i slabi hidrolipidni film kože, pa ona postaje sklona isušivanju, perutanju i iritacijama. Suh i hladan zrak loše utiče na kožu jer povećava isparavanje vode i, kad se temperatura zraka spusti ispod nule, potrebna joj je krema bogatije teksture, čak i kad je u pitanju normalna i umereno suha koža.

Da bi koža i zimi sačuvala sježinu i mekoću, treba joj svakodnevna nega. Ljuštenje, iritiranost i neugodan osjećaj zatezanja kože sprečit ćete ako svakodnevno, ujutro i navečer, nakon pranja mlakom vodom, na celo telo nanesete hidratantni losion, mleko ili kremu.

Dermatolozi ne preporučuju, čak ni preko zime, tzv. masne kreme jer zatvaraju pore i ne dozvoljavaju koži da diše. Ne preporučuju se ni masne kreme namenjene dečjoj koži, i to zato što je zreloj koži potrebna vlaga, a ne masnoća. Stoga ju je bolje tretirati hidratantnim kremama ili losionima koji imaju posebnu, zimi prilagođenu formulu.

Umesto hidratantne kreme, možete koristiti ulje za telo koje će vrlo kvalitetno obaviti funkciju vlaženja i zaštite kože. Prirodna ulja blagotvorno deluju na suhu i osetljivu kožu, naročito bademovo ili jojobino ulje. Za njegu izrazito suhe kože, osobito zimi, dobro je koristiti kozmetičke preparate s prirodnim čimbenicima za učinkovito zadržavanje vlage – urejom i mlečnim kiselinama.

Ruke i usne također trebaju negu. Ruke mažite nekoliko puta dnevno kremom, a budući da usne nemaju žlezde lojnice, puno se brže suše nego ostali delovi kože. Stoga ne zaboravite na balzam za usne koji ih štiti od isušivanja i neguju ih.

Naravno, nemojte zaboraviti piti dovoljno tečnosti jer dehidracija može potaknuti isušivanje kože.



Dorja
05.10.2011
460
glasova: 0





Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...
Misteriozna masa motrila je na krevetac: Kada je ugledao ovaj prizor na kameri, ...
Nećete verovati kako danas izgleda jeziva devojčica iz Kruga! (VIDEO)
Da li ste znali da najpoželjniji holivudski muškarci imaju slovenske krvi?
Šta je paraliza sna
ŠOKANTNO! Predozirali se pred detetom
Đoković: To je Gael, kriv sam, ali i u finalu!
Kinezi spremaju bogatu ponudu za Mourinha!?
Sevilla 'četvorkom' osigurala finale s Barcelonom
ZenFone Max - Asusov smartphone sa 5.000 mAh baterijom
Napokon: otkrivena "druga" Zemlja


PORUKICE


NOVO NA FORUMU
Moj sajt
smitke u Moj Sajt
Turizam
smitke u Turizam
Koji auto vozis?
smitke u Automobili
Vasa konekcija speedtest.net
smitke u Internet konekcije i klijenti