Magazin

Početna » Magazin » 2013 » Novembar » 8

Pogledajte: Novi špijunski superavion vojske SAD od kog "neprijatelj ne može da se sakrije"
Američka kompanija “Lokid Martin” objavila je planove za proizvodnju hiperzvučnog špijunskog aviona koji bi se kretao brzinom od šest maha (7.350 km/h). To znači da bi bio dvostruko brži od svog prethodnika, izviđačke letelice “SR-71 blekberd”. Bred Liland, inženjer kompanije “Lokid”, koji se nalazi na čelu razvojnog tima, tvrdi da je nova letelica, nazvana “SR-72”, dizajnirana da koristi komponente iz serijske proizvodnje kako bi bila dostupna u vremenu ograničenih budžetskih sredstava.

On je istakao da će nova letelica pružiti potpuno nove mogućnosti oružanim snagama i da bi demonstracioni mlaznjak sa dva motora, koji će za jedan sat stizati do bilo kog cilja, mogao biti proizveden za pet-šest godina, pri čemu bi troškovi iznosili manje od jedne milijarde dolara.

Mlaznjak ubrzava pomoću sistema iz dva dela. Konvencionalna turbina za mlazni pogon omogućava letelici da ubrza do tri maha, nakon čega pogon preuzima nabojnomlazni motor, koji još brže prebacuje letelicu u hipersonični modus.

- Hiperzvučni avion je novi stelt. Vaši neprijatelji ne mogu da se sakriju ili da presele kritičnu infrastrukturu. Oni će biti otkriveni. Time se potpuno menja situacija - objašnjava Liland.

Avion bi bio šest puta brži od brzine zvuka.



Novi avion će biti tri puta brži od aktuelnih borbenih mlaznjaka, koji dostižu brzinu od dva maha, što je dvostruko više od brzine zvuka, a možda će biti opremljen lakim oružjem za gađanje ciljeva.

- Hiperzvučni avion, u kombinaciji sa hiperzvučnim projektilima, mogao bi da prodre u zabranjenu zonu leta i gađa gotovo svaku lokaciju širom kontinenta za manje od jedan sat - objašnjava Bred Liland.

On stiče da je brzina sledeći napredak koji treba da odgovori na pretnje u oblasti avijacije sledećih nekoliko decenija.

U intervjuu “Avijejšen viku”, Liland je objasnio da je nakon povlačenja iz upotrebe legendarnog “SR-71” 1998. godine ostala velika praznina u oblasti satelitskih platformi, kao i subsoničnih platformi sa posadom i bez posade, koju će sada popuniti “SR-72”.



IZVOR


Nikolakuzzz
08.11.2013
1031
glasova: 3





Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...
Misteriozna masa motrila je na krevetac: Kada je ugledao ovaj prizor na kameri, ...
Nećete verovati kako danas izgleda jeziva devojčica iz Kruga! (VIDEO)
Da li ste znali da najpoželjniji holivudski muškarci imaju slovenske krvi?
Šta je paraliza sna
ŠOKANTNO! Predozirali se pred detetom
Đoković: To je Gael, kriv sam, ali i u finalu!
Kinezi spremaju bogatu ponudu za Mourinha!?
Sevilla 'četvorkom' osigurala finale s Barcelonom
ZenFone Max - Asusov smartphone sa 5.000 mAh baterijom
Napokon: otkrivena "druga" Zemlja


PORUKICE


NOVO NA FORUMU
Moj sajt
smitke u Moj Sajt
Turizam
smitke u Turizam
Koji auto vozis?
smitke u Automobili
Vasa konekcija speedtest.net
smitke u Internet konekcije i klijenti