Magazin

Početna » Magazin » 2014 » Februar » 16

Šećer - slatki neprijatelj
Glavni sastojak kolača i ostalih poslastica jeste šećer, namirnica bez koje se praznična trpeza ne može ni zamisliti.
Međutim, kvalitete šećera, ali i posledice koje mogu nastati usled njegove prevelike upotrebe, lepo je opisao dr Teri Vilard u kanadskom časopisu "Zdravo i prirodno"

Navika nove generacije

Šećer predstavlja noviji fenomen. Počeo je da se koristi kao vojni "lek" 1812. u Napoleonovoj vojsci. Bio je jak izvor energije. Dugo vremena nakon toga, šećer se koristi kao specijalna medicina, da bi tek krajem veka postao naminica.

Prosečna upotreba šećera u svetu 1920. bila je četiri kilograma, da bi danas ta cifra porasla na 50-60 kilograma po osobi godišnje. Zbog ovoga, naš organizam još ima potrebu da se prilagodi ovolikoj količini šećera.
Prvi razlozi upotrebe veće količine šećera u Evropi bili su nepostojanje dobrog grejanja i želja za poslasticama. Šećer je bio najbrži i najbolji način za brzo sticanje viška kilograma a time i dodatne energije.

Skriveni otrov
Danas, Amerikanci, kaže dr Vilard, koriste u proseku i više od 55 kilograma šećera godišnje, što predstavlja zaista veliku količinu. Najveći razlozi za unošenje ovolike količine šećera jesu soft pića. Samo u 200 grama koka-kole ima skoro 13 kafenih kašika šećera.
Upotreba ovakvih vrsta pića širi se i na ostale delove sveta i tesno je povezana sa čestim oboljenjima - dijabetesom, gojaznošću, bolestima usta, trombozom i smanjenjem šećera u krvi (hipoglikemija).

Doktor Teri Vilard poriče tvrdnju da je šećer krajnje zlo, mada tvrdi da njegova prevelika upotreba dovodi do negativnih posledica. Njegov stav, kao i stav velikog broja drugih stručnjaka jeste da šećer, u nešto većim količinama, treba da se koristi samo do 12 puta godišnje, i to u vreme praznika, festivala, rođendana i slično.
Zavisnici od šećera treba da se tretiraju isto kao i alkoholičari. Ako osoba upotrebljava alkohol više od četiri puta nedeljno, smatra se zavisnikom, ali ako se alkohol konzumira dnevno, ta je osoba alkoholičar. Isto je i sa šećerom. Alkohol i šećer treba tretirati kao lek i upotrebljavati ih u ograničenim količinama.

Glukoza, prosta forma šećera, reguliše se u krvnim sudovima insulinom, koji je neophodan kako bi ćelije apsorbovale glukozu. Međutim,u slučaju da je proizvodnja insulina suviše česta i prevelika, dolazi do hipoglikemije, a ukoliko je proizvodnja insulina nedovoljna, dolazi do dijabetesa. Prečesta i prevelika upotreba šećera može prouzrokovati smetnje u proizvodnji insulina, često počevši sa hipoglikemijom i završavajući dijabetesom.
Jedan od prvih znakova dijabetesa jeste jak umor u popodnevnim časovima, od 14-18 časova.

Prirodni lekovi
Pravilna ishrana i lekovito bilje jesu načini prevazilaženja problema sa šećerom.
Na klinici dr Vilarda koriste se, u tu svrhu, jedna lekovita biljka i jedna pečurka. Biljka Oplopanax horridum smanjuje potrebu za slatkišima i prekomernim unošenjem hrane.Koristi se za lečenje hipoglikemije i početnog dijabetesa kod odraslih.Takođe je uspešno umirujuće sredstvo.
Pošto spada u porodicu ginsenga, ima pretežno ista svojstva pa smanjuje kašalj i smekšava očvrsle bronhijalne mišiće koji nastaju kao posledica jakih prehlada. Može se koristiti i kao lek za artritis.

"Reishi" pečurka koja reguliše metabolizovanje šećera, smanjuje holesterol u krvi i pritisak i jača srce. Takođe, reguliše nervni sistem delujući smirujuće i sprečavajući nesanicu. Jedno je od najboljih lekovitih sredstava koja se koriste za lečenje astme, alergije i autoimunih oboljenja - rak, hronični zamor i slično.

Pravilna ishrana
Rešavanje problema sa šećerom postiže se striktnim dijetama.

-Ne upotrebljavaju se šećer, med, slatkiši, slatki sirupi ili bilo koja vrsta zaslađivača, uključujući tu i sintetičke zaslađivače.

-Iz ishrane se izbacuju peciva -izuzev dve šnite hleba na dan.

-Ne upotrebljava se ni sušeno voće - osim ako je ono namočeno tokom noći ili dinstano.

-Smanjuje se upotreba banana, krompira i testenina.

-Svi voćni đusevi se razblažuju sa istom količinom vode.

-Koristi se minimalna količina hrane sa konzervansima.
-Smanjuje se upotreba soli.

-Alkohol se pije najviše dva puta nedeljno.

-Pije se crni čaj - dve šolje nadan.

-Ograničava se količina kafe dve šolje na dan.

-Voćni đus ili voće jede se pola sata pre doručka.

IZVOR


Unique
16.02.2014
1958
glasova: 8





Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...
Misteriozna masa motrila je na krevetac: Kada je ugledao ovaj prizor na kameri, ...
Nećete verovati kako danas izgleda jeziva devojčica iz Kruga! (VIDEO)
Da li ste znali da najpoželjniji holivudski muškarci imaju slovenske krvi?
Šta je paraliza sna
ŠOKANTNO! Predozirali se pred detetom
Đoković: To je Gael, kriv sam, ali i u finalu!
Kinezi spremaju bogatu ponudu za Mourinha!?
Sevilla 'četvorkom' osigurala finale s Barcelonom
ZenFone Max - Asusov smartphone sa 5.000 mAh baterijom
Napokon: otkrivena "druga" Zemlja


PORUKICE


NOVO NA FORUMU
Moj sajt
smitke u Moj Sajt
Turizam
smitke u Turizam
Koji auto vozis?
smitke u Automobili
Vasa konekcija speedtest.net
smitke u Internet konekcije i klijenti