Magazin

Početna » Magazin » 2011 » Septembar » 22

Srpski DNK za Ginisovu knjigu rekorda
Najveći origami model DNK na svetu, dužine 250 metara, osvanuo je danas na beogradskom Trgu republike. Zasluge za obaranje Ginisovog rekorda pripadaju učenicima Matematičke gimnazije i mladim istraživačima IMGGI.

Učenici Matematičke gimnazije i mladi istraživači Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo (IMGGI) napravili su danas u Beogradu, na Trgu republike, origami model DNK lanca dužine 250 metara i tako ostvarili uslov za ulazak u Ginisovu knjigu rekorda.

„Da bi lanac ušao u Ginisovu knjigu rekorda mora biti 20 puta duži od uobičajenog, odnosno od dva metra, kolika je dužina DNK lanca u ćelijama", rekla je novinarima Sonja Pavlović, naučna savetnica u Institutu za molekularnu genetiku.

Sastavljanje lanca koji će biti izložen u Institutu nadgledao je bioinformatičar Aleks Bejtmen koji je pre osam godina napravio prvi origami model DNK.

Akcija pravljenja najdužeg DNK lanca je najava za „Noć istraživača" koja će u petak, 23. septembra, pod sloganom „Povod za pametan provod", biti održana u Beogradu.

Na deset lokacija u Knez Mihailovoj i okolnim ulicama, biolozi, hemičari i geolozi odgovaraće na pitanja Beograđana, sprovoditi eksperimente i tako im približiti teme kojima se bave.

„Noć istraživača", čiji je cilj promovisanje nauke i podsticanje mladih da se opredele za istraživačko-naučnu karijeru, u Evropi se od 2005. godine održava svakog četvrtog petka u septembru, a u Srbiji drugi put.


cp6uja
22.09.2011
373
glasova: 3





Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...
Misteriozna masa motrila je na krevetac: Kada je ugledao ovaj prizor na kameri, ...
Nećete verovati kako danas izgleda jeziva devojčica iz Kruga! (VIDEO)
Da li ste znali da najpoželjniji holivudski muškarci imaju slovenske krvi?
Šta je paraliza sna
ŠOKANTNO! Predozirali se pred detetom
Đoković: To je Gael, kriv sam, ali i u finalu!
Kinezi spremaju bogatu ponudu za Mourinha!?
Sevilla 'četvorkom' osigurala finale s Barcelonom
ZenFone Max - Asusov smartphone sa 5.000 mAh baterijom
Napokon: otkrivena "druga" Zemlja


PORUKICE


NOVO NA FORUMU
Moj sajt
smitke u Moj Sajt
Turizam
smitke u Turizam
Koji auto vozis?
smitke u Automobili
Vasa konekcija speedtest.net
smitke u Internet konekcije i klijenti