Magazin

Početna » Magazin » 2013 » Jun » 25

Suze, smeh i oduševljenje: Pogledajte reakcije gluvih koji su prvi put čuli zvuk
Internet sajtove poput Jutjuba i Vimea u poslednje vreme su preplavili video snimci doskora gluvih osoba čije su reakcije kad prvi put čuju zvuk zabeležene kamerom. Samo neki od njih su Sara Čerman (29), devojka rođena sa znatnim oštećenjem sluha i mali Grejson Klamp, dečak koji je rođen gluv.

Sara Čerman je jеdan od pacijenata koji su zahvaljujući ugradnji takozvanih kohlearnih implanta uspeli da prvi put čuju zvuk. Kada je ova devojka u 29. godini prvi put čula svoj glas, briznula je u plač.

- Čula sam Melindu koja je pitala kako zvuči. 'Kao da su me ponovo uključili', odgovorila sam joj i shvatila da čujem. Odjednom, kao da mi je nešto zastalo u grlu, zatim sam počela da se smejem, da bih na kraju počela da grcam - počinje Sara svoju ispovest.



Kohlearni implant ipak nije, međutim, zamena za uho. Dr Danijel Li, direktor Pedijatrijskog centra za poremećaje grla, sluha i ravnoteže u Bolnici za oko i uho u Masačusetsu, kaže da mnogi odrasli u prvom trenutku opisuju zvuk kao metalni, odnosno sličan glasu robota.

S druge strane, prvo dete koje je u SAD podvrgnuto ovom zahvatu je mali Grejson Klamp, a dečakova reakcija kad je prvi put začuo tonove oduševila je kako njegovog oca Lija, tako i milionsku publiku koja je do sad pogledala njegov snimak na Jutjubu.

- Bilo je fenomenalno videti kako čuje zvuk i pokušava da shvati šta je to. Ovo je neopisiv osećaj - ispričao je otac dečaka.



Prema podacima Američke asocijacije za govor, jezik i sluh, kohlearni implanti, koji omogućavaju pacijentima da čuju tako što elektronski stimulišu slušni nerv, uspešno su primenjeni u čak 30.000 slučajeva.

Stručnjaci upozoravaju da naročito treba biti oprezan s malom decom, kako bi njihovo prvo iskustvo bilo pozitivno, tj. da se ne bi uplašila svog novostečenog čula, što se postiže tako što se elektronski podaci u početku korišćenja uređaja svedu na minumum, da bi se implant postepeno prilagođavao i prenosio sve više informacija do uha i mozga.

Kohlearni implanti, međutim, mogu da pomognu samo onima koji imaju očuvan slušni nerv. Ipak, danas se testira nova tehnologija koja šalje poruke direktno u mozak. Američka agencija za hranu i lekove (FDA) sprovodi kliničku studiju kako bi se ispitala efikasnost ugradnje električnih implanata direktno u moždano stablo, čime se zaobilazi slušni nerv.

IZVOR


Nikolakuzzz
25.06.2013
2713
glasova: 7





Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...
Misteriozna masa motrila je na krevetac: Kada je ugledao ovaj prizor na kameri, ...
Nećete verovati kako danas izgleda jeziva devojčica iz Kruga! (VIDEO)
Da li ste znali da najpoželjniji holivudski muškarci imaju slovenske krvi?
Šta je paraliza sna
ŠOKANTNO! Predozirali se pred detetom
Đoković: To je Gael, kriv sam, ali i u finalu!
Kinezi spremaju bogatu ponudu za Mourinha!?
Sevilla 'četvorkom' osigurala finale s Barcelonom
ZenFone Max - Asusov smartphone sa 5.000 mAh baterijom
Napokon: otkrivena "druga" Zemlja


PORUKICE


NOVO NA FORUMU
Moj sajt
smitke u Moj Sajt
Turizam
smitke u Turizam
Koji auto vozis?
smitke u Automobili
Vasa konekcija speedtest.net
smitke u Internet konekcije i klijenti