Magazin

Početna » Magazin » 2013 » Decembar » 12

Sve što morate znati o vinu!
Da biste mogli potpuno uživati u večeri i vinu koje se služi uz to, neophodno je prihvatiti nekoliko saveta. U današnje vreme sve više restorana pruža usluge somelijera, stručnih lica koja nam prvenstveno pomažu u izboru vina i ostalih pića, kao i pri uparivanju jela uz pića.

Prilikom izbora vina u restoranu moramo se pridržavati nekih pravila. Konobar ili somelijer može da nam preporuči vino uz određeno jelo koje mi ne moramo da prihvatimo. Međutim, savetujemo da odluku donesete tek nakon degustacije vina koje je pre toga preporučeno.

Degustaciju započinje somelijer koji predstavlja vino, tj. kaže nekoliko rečenica o godini berbe, osnovnim karakteristikama vina i sa kojih predela potiče. Nakon toga se sipa mala količina u adekvatnu čašu. Čaša mora da odgovara vrsti vina, jer se jedino na taj način može da dođe do izražaja. Čaše za crveno vino su okrugliji i imaju širi balon, dok su čaše za belo vino uže i imaju oblik lale. Vino se prvo promućka (okreće se) u čaši, posmatra se boja, a zatim se pomiriše. Miris plesni se ne sme osećati! Nema potrebe da držimo govor ukoliko smo zadovoljni i uvereni u kvalitet, dovoljno je klimanjem glave i zahvaljivanjem naznačiti somelijeru ili konobaru da nam vino odgovara i da ga mogu sipati.

U slučaju da nam vino ne odgovara, možemo ga vratiti i zatražiti drugo. Vino možemo vratiti samo jednom, nakon toga biramo sa vinske karte. Razlozi za vraćanje su različiti; može imati čudan ukus, možemo osećati neki neadekvatni miris u njemu, ako umesto voćne arome osetimo miris plesni ili ako je očigledno da je vino oksidiralo.

Posluživanje vina se vrši u sledećem redosledu: prvo se sipa dami, zatim ostalim gostima za stolom i za sam kraj ostaje degustator.

Toplota je najveći neprijatelj vina. Temperature više od 21° C će ubrzati starenje vina, zato se drže u vinskim podrumima ili u specijalizovanim prostorijama. Idealna temperatura na kojoj bi trebalo da ga čuvate je između 7 i 18° C, međutim stručnjaci često navode 13° C kao idealnu temperaturu. U frižideru možete držati vino pod uslovom da ćete ga popiti u roku od nekoliko nedelja.
Preniska temperatura može da isušuje plutu. Nagle promene temperature negativno utiču na kvalitet vina, zato ne preporučujemo stalnu promenu mesta čuvanja. Vlažnost vazduha je takođe bitna činjenica kod skladištenja vina, kao i način na koji ćemo flaše poređati. Polegnute flaše onemogućuju da se čep isuši.

Naručite vino i uživajte u ukusima dobrih jela!

PrirodnoVino.rs

IZVOR


Unique
12.12.2013
1576
glasova: 8





Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...
Misteriozna masa motrila je na krevetac: Kada je ugledao ovaj prizor na kameri, ...
Nećete verovati kako danas izgleda jeziva devojčica iz Kruga! (VIDEO)
Da li ste znali da najpoželjniji holivudski muškarci imaju slovenske krvi?
Šta je paraliza sna
ŠOKANTNO! Predozirali se pred detetom
Đoković: To je Gael, kriv sam, ali i u finalu!
Kinezi spremaju bogatu ponudu za Mourinha!?
Sevilla 'četvorkom' osigurala finale s Barcelonom
ZenFone Max - Asusov smartphone sa 5.000 mAh baterijom
Napokon: otkrivena "druga" Zemlja


PORUKICE


NOVO NA FORUMU
Moj sajt
smitke u Moj Sajt
Turizam
smitke u Turizam
Koji auto vozis?
smitke u Automobili
Vasa konekcija speedtest.net
smitke u Internet konekcije i klijenti