Magazin

Početna » Magazin » 2013 » Oktobar » 2

TA GROZNA PREHLADA: Kako pregurati sezonu bez antibiotika?
U proteklih nedelju dana sve je više ljudi koji se javljaju lekaru zbog respiratornih infekcija. Međutim, hladne i vetrovite dane moguće je preživeti bez ijedne ozbiljnije prehlade koja bi zahtevala upotrebu lekova

Kijavica, zapušen nos, kašalj, grlobolja, bolovi u telu, povišena telesna temperatura… Sve su ovo simptomi bakterijske ili virusne infekcije koji svakoga od nas snađu barem jednom godišnje, a neretko i češće.

Ukoliko potraju duže od nekoliko dana, lekari nam najčešće prepisuju antibiotike, koji ma koliko da pomažu, zapravo prave haos u našem organizmu. Posebno je nezgodno kada, zbog čestog uzimanja, postanemo rezistentni na njihovo dejstvo, pa ovi lekovi više nisu u stanju da nam pomognu kada je to stvarno nephodno.

Srećom, adekvatnim oblačenjem i zdravom ishranom moguće je preduprediti teške prehlade, pa samim tim i potrebu za uzimanjem antibiotika. Donosimo vam spisak saveta koji će vam podići imunitet i pomoći telu da što brže otera neželjene mikrobe.



Strpljenje

Svi koji rade znaju koliko im komplikacija pravi svaki izostanak s posla i otvaranje bolovanja. Ipak, mnogo je bolje umiriti se malo i odležati kod kuće nekoliko dana, nego se nakljukati antibioticima i baciti se “u mašinu”. Organizam će naći načina da se sam izbori s infekcijom. Naravno, ukoliko sipmtomi potraju, lekovi su neophodni.

Sunce

Sunce je izvor života, a za dobar imunitet, važan je vitamin D. Nije ga neophodno uzimati u suplementima, već će sasvim dovoljno biti svakog dana provesti napolju u laganoj šetnji dvadesetak minuta, do pola sata. Bez obzira na kišu i oblake, sunčevi zraci će naći svoj put da vas preko kože “napune” ovim dragocenim vitaminom.



Hrana

Sirov med, kokos, citrusno i drugo voće, sveže povrće kao što su beli i crni luk, kupus, turšija i druga zimnica su odlični borci protiv prehlade i gripa. Neke od ovih namirnica imaju probiotska svojstva, što znači da podstiču razmnožavanje takozvanih dobrih bakterija, dok druge predstavljaju pravi šok za opasne bakterije.

Čajevi i začini

Biljni čaj ne treba piti samo kad je čovek bolestan već kao preventivu. U našem narodu su se odavno odomaćile kamilica, lipa, šipak, nana… Ukoliko ga već niste nabrali sami, čajevi od ovog bilja daleko su jeftiniji od ture ma kojih lekova. Takođe, imunitet podižu i začini poput đumbira, ehinaceje, ljute papričice, indijske kurkume… Isprobajte ih, nećete se pokajati!



Vežbanje

Ako vam nije gušt, niko vas ne tera da po ciči zimi i mrklom mraku idete do teretane ili trčite maraton, iako vam to ne bi škodilo. Ipak, za predupređivanje prehlade, ali i njeno izlečenje, dovoljno će biti samo dvadesetak minuta laganog vežbanja dnevno. Svakog dana od svega pomalo i za vas nema zime!

IZVOR


Bosankaaa
02.10.2013
976
glasova: 2





Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...
Misteriozna masa motrila je na krevetac: Kada je ugledao ovaj prizor na kameri, ...
Nećete verovati kako danas izgleda jeziva devojčica iz Kruga! (VIDEO)
Da li ste znali da najpoželjniji holivudski muškarci imaju slovenske krvi?
Šta je paraliza sna
ŠOKANTNO! Predozirali se pred detetom
Đoković: To je Gael, kriv sam, ali i u finalu!
Kinezi spremaju bogatu ponudu za Mourinha!?
Sevilla 'četvorkom' osigurala finale s Barcelonom
ZenFone Max - Asusov smartphone sa 5.000 mAh baterijom
Napokon: otkrivena "druga" Zemlja


PORUKICE


NOVO NA FORUMU
Moj sajt
smitke u Moj Sajt
Turizam
smitke u Turizam
Koji auto vozis?
smitke u Automobili
Vasa konekcija speedtest.net
smitke u Internet konekcije i klijenti