Magazin

Početna » Magazin » 2013 » Septembar » 22

Testiran drveni model Titanika 2 !
U Nemačkoj je uspešno testirana drvena maketa-replika broda Titanik 2, koji australijski multimilioner Klajv Palmer namerava da sagradi i pošalje na krstarenje do 2016. godine.


Drveni model Titanika 2 dužine 9,3 metra je u Hamburgu prošao kroz pogonske i elektronske testove u rezervoaru veličine 300 metara, pre nego što bi trebalo da počne njegova izgradnja u Kini.

Osim što su naglasili da je testiranje bilo uspešno, inžinjeri koji su rukovodili ovim testovima nisu želeli da saopštavaju nikakve pojedinosti, već će iscrprne rezultate testa pred kraj godine saopštiti finansijer izgradnje Klajv Palmer.

Klajv Palmer je prošle godine saopštio da namerava da izgradi repliku čuvenog broda Titanik koji je potonuo 1912 godine, brod bi trebalo da 2016. godine isplovi iz Sautemptona i trebalo bi da verno predstavi originalno plovilo. Kao i 1912. godine brod će imati tri putničke klase sa salom za vežbanje i bazenom, ali i neka poboljšanja poput klimatizacije, ambulante i heliodroma.

Na brodu neće biti televizije i pristupa internetu, kako bi putnici što vernije osetili duh vremena u kojem je organizovano originalnno putovanje.

Ipak, najbitnija promena na brodu biće povećanje spasilačkih čamaca, koji su na originalnom brodu prilikom brodoloma bili najveći problem.

Titanik je 1912. godine imao 16 drvenih čamaca za spasavanje u kojima je moglo da se smesti 1.178 ljudi, svega trećina od punog kapaciteta broda, dok će Titanik 2 imati kapacitet od 2.435 putnika i 900 članova posade, a čamci za spasavanje će moći da prime 2.700 osoba, sa pomoćnim splavovima koji će moći da ponesu još 900 osoba.

Titanik iz 1912. godine je potonuo na svom prvom putovanju 15. aprila 1912. godine kada je udario u ledeni breg i tom prilikom je pogunilo 1.523 putnika.

Test modela novog broda je obavljen u Hamburgu i obuhvatio je isputivanje izdržljivosti na pritisak otvorene vode pri simuliranoj brzini od 23 čvorova, što je inžinjerima bilo dovoljno da procene mogućnosti, otpornost i performasne budućeg broda.

Klajv Palmer, čije se bogatstvo procenjuje na blizu 800 miliona dolara odbio je da kaže koliko bi gradnja broda mogla da košta, a Titanic 2 nije jedina njegova ideja koja je inspirisana filmom.

Prošle godine je izrazio interesovanje za kloniranje dinosaurusa kako bi privukao turiste u zabavnom parku u Brizbejnu, a kasnije je otkrio i planove da u parku postavi i skoro 100 mehaničkih replilka ovih drevnih životinja.

IZVOR




Bosankaaa
22.09.2013
2029
glasova: 1





Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...
Misteriozna masa motrila je na krevetac: Kada je ugledao ovaj prizor na kameri, ...
Nećete verovati kako danas izgleda jeziva devojčica iz Kruga! (VIDEO)
Da li ste znali da najpoželjniji holivudski muškarci imaju slovenske krvi?
Šta je paraliza sna
ŠOKANTNO! Predozirali se pred detetom
Đoković: To je Gael, kriv sam, ali i u finalu!
Kinezi spremaju bogatu ponudu za Mourinha!?
Sevilla 'četvorkom' osigurala finale s Barcelonom
ZenFone Max - Asusov smartphone sa 5.000 mAh baterijom
Napokon: otkrivena "druga" Zemlja


PORUKICE


NOVO NA FORUMU
Moj sajt
smitke u Moj Sajt
Turizam
smitke u Turizam
Koji auto vozis?
smitke u Automobili
Vasa konekcija speedtest.net
smitke u Internet konekcije i klijenti