Magazin

Početna » Magazin » 2013 » Jul » 17

U svetu se dnevno popuši preko 14.380.567.890 cigareta!
Od početka godine od posledica pušenja preminulo je 2.696.533 osobe, a taj broj se uvećava na svakih pet sekundi. U Srbiji se dnevno popuši 68 miliona cigareta

U svetu je od ponoći do 23 časa ispušeno 14.380.567.890 cigareta! Uzimajući u obzir da trenutna svetska populacija broji nešto preko 7.165.631.780 osoba, možemo da zaključimo samo da su ljudi toliko zavisni od duvana da ih ni kriza, ni rast plućnih bolesti, ne mogu odvojiti od cigarete!
Čak ni činjenica da je rak pluća, koji direktno izaziva duvan, u porastu prethodnih godina, kao ni činjenica da je u svetu otpočetka godine od posledica pušenja preminulo 2.696.533 osobe, i da se taj broj uvećavava na svakih pet sekundi za strastvene pušače najčešće nije dovoljna da "batale tu lošu naviku”.

U "rat sa ovim” problemom pre nekoliko meseci upustio se i gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg, koji je tada objavio da prodavci u tom gradu neće smeti da izlažu cigarete na vidljivom mestu u prodavnicama. Svi koji se bore protiv pušenja i medicinski stručnjaci pozdravili su ovaj predloge kao hrabar potez u borbi protiv navike, koja je u Njujorku i dalje vodeći uzrok smrti koji se može sprečiti. Ova svetka metropola već je uvela najveći porez na cigarete u SAD, zabranila pušenje u restoranima, barovima, parkovaima, na plažama, i pokrenula ponekad vrlo eksplicitne reklamne kampanje o posledicama pušenja.

Što se tiče naše zemlje, dnevno se popuši oko 68 miliona cigareta, a od posledica pušenja duvana svake godine umre više od 16.000 ljudi. Ipak, dobre vesti su da je, iako su Srbi i dalje prvi u svetu po broju popušenih cigareta, u prethodnih godinu dana broj pušača u našoj zemlji opao za sedam odsto.

Ukoliko se još uvek pitate da li da ostavite pušenje, podsetite se kako izgledaju pluća pušača i nepušača.



IZVOR


Ammir
17.07.2013
463
glasova: 0





Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...
Misteriozna masa motrila je na krevetac: Kada je ugledao ovaj prizor na kameri, ...
Nećete verovati kako danas izgleda jeziva devojčica iz Kruga! (VIDEO)
Da li ste znali da najpoželjniji holivudski muškarci imaju slovenske krvi?
Šta je paraliza sna
ŠOKANTNO! Predozirali se pred detetom
Đoković: To je Gael, kriv sam, ali i u finalu!
Kinezi spremaju bogatu ponudu za Mourinha!?
Sevilla 'četvorkom' osigurala finale s Barcelonom
ZenFone Max - Asusov smartphone sa 5.000 mAh baterijom
Napokon: otkrivena "druga" Zemlja


PORUKICE


NOVO NA FORUMU
Moj sajt
smitke u Moj Sajt
Turizam
smitke u Turizam
Koji auto vozis?
smitke u Automobili
Vasa konekcija speedtest.net
smitke u Internet konekcije i klijenti