Magazin

Početna » Magazin » 2014 » Januar » 7

Zašto su Simpsonovi bitni za SP u Brazilu? Ovih 15 činjenica niste znali o Mundijalu
Smotra najboljih nacionalnih timova na svetu sledeće godine biće po mnogo čemu jedinstvena, a neke stvari videćemo i doživeti po prvi put na Mondijalu u Brazilu. Mi vam predstavljamo 15 zanimljivih činjenica, za neke ste možda znali, a neke ćete tek saznati

Do početka Svetskog prvenstva u Brazilu ostalo je još 163 dana, a iako ima još toliko čitava fudbalska planeta se polako sprema za najveći sportski događaj u 2014. godini. Najbolje 32 reprezentacije sveta okupiće se na turniru u zemlji, koja živi za tri stvari – sambu, karneval i fudbal. Za Englesku kažu da je kolevka fudbala, ali ako se za neku naciju može reći da joj igranje bubamarom predstavlja način života onda su to Brazilci.

Mnogi ljubitelji fudbala zato misle, povodom održavanja Mondijala u ovoj južnoameričkoj zemlji, da se loptanje na travnatom terenu vraća u svoju Meku. Dakle, Brazil će posle 64 godine ponovo biti domaćin najvažnijeg međunarodnog fudbalskog takmičenja i finalne borbe za “Zlatnu boginju”.



Iako je do prve zvanične utakmice na 20. po redu planetarnom šampionatu ostalo još skoro šest meseci, predstavićemo vam neke činjenice o Svetskom prvenstvu ili kako bi Brazilci rekli “Kopa do mundo”.

1. Predstojeće Svetsko prvenstvo je najskuplje u istoriji pošto je do sada potrošeno 16 milijardi dolara. Prethodna tri šampionata planete nisu koštala zajedno koliko košta Mondijal u Brazilu.

2. Brazil je peta zemlja u istoriji održavanja prvenstava sveta koja će po drugi put ugostiti najbolje svetske reprezentacije. Prvi put su bili organizatori 1950. godine, a kao dodatak tome, prošlo je 36 godina kada se poslednji put održavala planetarna smotra u Južnoj Americi.

3. Najveći broj gledalaca koji je prisustvovao jednoj utakmici Svetskog prvenstva bio je na “Marakani” 1950. godine na meču između Brazila i Urugvaja. Prema nezvaničnim podacima 200.000 posmatrača gledalo je uživo utakmicu koja je tada odlučivala o novom prvaku sveta.



4. Brazilci su predstavili 17 gradova u kojima bi mogle da se igraju utakmice, ali samo 12 gradova je izabrano. Oni koji su izvisili su: Belem, Kampo Grande, Gojana, Florijanopolis i Rio Branko.

5. U lokalnom organizacionom komitetu Svetskog prvenstva nalaze se petorica fudbalera koji su u karijeri osvajali trofej “Žila Rimea” sa reprezentacijom Brazila, iz svakog šampionskog tima po jedan. Petorica odabranih su: Amarildo Tavareš da Silva, Bebeto, Karlos Alberto, Mario Zagalo i Ronaldo, a interesantno da im društvo pravi i petostruka najbolja fudbalerka sveta, Marta da Silva.

6. U Brazilu 2014. godine će se po prvi put koristiti gol-tehnologija koja će pomoći sudijama da znaju da li je lopta prešla punim obimom gol liniju. Isto tako, sudije će koristiti poseban sprej kojim će označavati poziciju lopte i rastojanje na kome mora da bude živi zid prilikom slobodnih udaraca. Sprej će ocrtati belu tačku na terenu, koja posle nekoliko minuta nestaje.

7. Brazil je jedina selekcija u istoriji koja je pet puta bila prvak sveta, ali nijednom nije to učinila na domaćem terenu, iako je imala priliku za to. Nacionalni timovi koji su osvajali titulu najbolje reprezentacije na svetu, na svom bunjištu su Italija, Nemačka, Argentina, Urugvaj, Engleska i Francuska.



8. Prvi put u istoriji dogodilo se da se dva uzastopna Mundijala neće održavati u Evropi, jer je prethodni bio u Južnoj Africi, ali će zato sledeći biti u Rusiji 2018. godine.

9. Portorikanski pevač, Riki Martin izvodiće zvaničnu himnu Svetskog prvenstva u Brazilu, a ovo će mu biti drugi put da peva oficijelnu pesmu Mondijala, pošto je prethodni put pevao himnu šampionata sveta u Francuskoj 1998. godine. Zvanična pesma još nije napisana, ali tekst mogu da napišu fudbalski fanovi širom sveta i pošalju je na oficijelni sajt “Supersong”, a najbolja pesma među pristiglim postaće himna Mondijala.



10. Svetski šampionat u Brazilu izgledaće pomalo i futuristički, pošto će se radi sigurnosti i bezbednosti posetilaca koristiti izraelske bespilotne letilice i američki roboti. Letilice će posmatrati gužve na ulicama gradova i stadiona. Specijalizovani roboti, čiji je naziv “Pekbot 510″ će takođe biti iskorišćeni za zaštitu građana i turista, radiće na daljinsko upravljanje i koristiće se za pronalaženje opasnih predmeta i prepoznavanje napetih situacija.

11. Sudije će tokom utakmica imati pravo da dva do tri puta prekinu na kratko meč, odnosno, da pozovu sudijski tajm aut, kako bi omogućili igračima da se osveže, pošto se očekuju velike vrućine , naročito na severu i severoistoku Brazila.

12. Reprezentacija koja bude osvojila šampionat, odnosno, postane prvak sveta dobiće novčanu nagradu u iznosu od 35 miliona američkih dolara, finalista će dobiti 25 miliona, dok će trećeplasiranoj selekciji pripasti 22 miliona zelenih novčanica. Ukupan nagradni fond za ovo Svetsko prvenstvo iznosi 576 miliona dolara.

13. Rekordan broj zahteva za volontiranje na šampionatu planete dobila je FIFA, čak 152.000 ljudi bi želelo da učestvuje u organizaciji Mondijala, a od toga je 6.500 stranaca, najviše iz Kolumbije.

14. Kultna animirana serija “Simpsonovi” posvetiće jednu od svojih epizoda Svetskom prvenstvu 2014. godine. Naslov ove epizode biće “Ne moraš da živiš kao sudija”, a emitovaće se u martu ove godine. Radnja epizode je smeštena u Brazil, gde je čuvena porodica otišla na odmor, a Homer će biti izabran da bude sudija na planetarnoj smotri.



15. Reprezentacija Nemačke odigrala je najviše mečeva u istoriji Svetskih prvenstva, a njen susret 16. juna 2014. godine protiv Portugalije biće joj jubilarni 100. na završnim turnirima.

IZVOR


Bosankaaa
07.01.2014
873
glasova: 4





Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...
Misteriozna masa motrila je na krevetac: Kada je ugledao ovaj prizor na kameri, ...
Nećete verovati kako danas izgleda jeziva devojčica iz Kruga! (VIDEO)
Da li ste znali da najpoželjniji holivudski muškarci imaju slovenske krvi?
Šta je paraliza sna
ŠOKANTNO! Predozirali se pred detetom
Đoković: To je Gael, kriv sam, ali i u finalu!
Kinezi spremaju bogatu ponudu za Mourinha!?
Sevilla 'četvorkom' osigurala finale s Barcelonom
ZenFone Max - Asusov smartphone sa 5.000 mAh baterijom
Napokon: otkrivena "druga" Zemlja


PORUKICE


NOVO NA FORUMU
Moj sajt
smitke u Moj Sajt
Turizam
smitke u Turizam
Koji auto vozis?
smitke u Automobili
Vasa konekcija speedtest.net
smitke u Internet konekcije i klijenti