Poezija
| |
|
post # 21 | 24.06.2012 , 8:03 PM
|
Кад будеш рањен и остављен сам на висоравнима Авганистана, и појави се жена да ти избрише сва преостала сећања, одвуци се до своје пушке, разнеси свој мозак и појави се пред Богом као прави војник.
Надам се да нисам превише изгрешио, ипак је прошло више од 20 година од кад сам ово задњи пут прочитао.
Koja je razlika između žene i lešinara? Lešinar najpre sačeka da umreš pa ti onda jede džigericu.
|
|
| |
|
post # 22 | 24.06.2012 , 8:23 PM
|
Pesma zeni
Ti si moj trenutak, i moj sen, i sjajna Moja reč u sumu; moj korak, i bludnja; Samo si lepota koliko si tajna; I samo istina koliko si zudnja.
Ostaj nedostizna, nema i daleka- Jer je san o sreći visi nego sreća. Budi bespovratna, kao mladost; neka Tvoj sen i eho budu sve sto seca.
Srce ima povest u suzi sto leva; U velikom bolu ljubav svoju metu; Istina je samo sto dusa prosneva Poljubac je susret najveci na svetu.
Od mog prividjenja ti ci cela tkana, Tvoj je plast suncani od mog sna ispreden Ti bese misao moja ocarana; Simbol svih tastina porazan i leden.
A ti ne postojis nit' si postojala; Rođena u mojoj tisini i cami; Na suncu mog srca ti si samo sjala; Jer sve sto ljubimo stvorili smo sami.
Jovan Ducic
Odakle meni u kutiji od šibica Malo peska sa zamka Koji si sama sagradila I u kome sam te Princezo Poljupcem probudio iz sna
Odakle meni snovi puni tvojih reći I gomile rečenica Koje ti pričaš samo meni
Odakle meni to da nikada ne kasnim Na sastanke sa tobom Jer ti uvek dolaziš ranije Odakle meni glupa navika Da ti nikada ne kažem Ja te volim Samo zbog toga što znam da znaš A meni je teško da te reči izgovorim
Odakle meni devojka Koja se osmehne uvek kada me vidi I kaže mi samo jedno ćao Koje znači i volim te I drago mi je što si tu I poljubi me I budi blizu mene I lepo je što si baš ti moj
Odakle meni sanjalica Odakle meni neko ko ne ume da svira Ali čiji je svaki pokret Čija je svaka reč pesma
Odakle meni ti?
M. Marinovic
~~ Ubi me prejaka rijec! ~~ ~~ Nista se ne zavrsava, sve se menja! ~~
|
|
| |
|
post # 23 | 24.06.2012 , 11:50 PM
|
БУНАР Дубок је бунар у који упао сам ја, Док сам жедан пио на извору среће Ивице су стрме да се назад опет попнем У води до гуше срећан схватих да сам рођен.
Одавде нема даље, немам где да дубље тонем Слободан од надања у тмину своју роним И видех свему крај од кога скривају се многи Из воде дође Хад да ме у царство доње води.
Никад лакши нисам био, јер је душа моја перо Узех смрт за руку да уведе ме у вечност О смрти кротка теби сада радо идем! Без чежње шта сам био и да л’ ме други вредног виде.
Не градите храмове ни бронзане бисте Нема плода земаљскога за спомен душе чисте Не приносте жртве на олтару моје цркве Највећа је моја светост то што остах човек.
Феђа Димовић
---------------------------------------------------------------------------------
ИСПОВЕСТ УБИЦЕ
Убијам другога зато што сам за галаксију већи од њега Предајем га висинама из дубине својих приземних побуда
Убиј, убиј, убиј не оклевај!
Убијам све око себе да бих схватио ко сам и колико вредим Желим да разбијем фаму о сопственој понизности И да се kрунишем у краљевству од једног поданика
Убиј, убиј, убиј без питања!
Настављам да убијам, убијам да бих живео Хоћу да ме чују и они за које знам да не постоје Једна планета нека се сутра назове мојим славним именом А мора и океани да постану крвоток који ми даје снаге да и даље убијам
Убиј, убиј, убиј све ти припада!
Убијам сад себе, јер више немам кога да убијем Сви остали су одавно већ мртви Неки су видели крв, а неки је још увек нису спазили И мени је лице сасвим крваво, али ме нико не опомиње да га оперем
Убиј, убиј, убиј без сећања!
Феђа Димовић
---------------------------------------------------------------------------------
ОВА МИ ЈЕ ПОСЕБНО ДРАГА
НЕ УБИЈАЈТЕ ПЕСНИКЕ
Посвећено Фредерику Гарсија Лорки, Паблу Неруди и Сергеју Јесењину
Што вам смета песник страсни? Што песмама светлост држи. Што вам смета?Што вас срди? Што неправду он не трпи.
Што побисте моју браћу? Зар су песме тол’ко важне? Да од њих се моћни плаше. Истину кад свету кажу.
Ваше страже свуда сежу. Сваку строфу будно прате. Песнику да језик свежу, јер не љуби казамате.
Песнику је љубав главна. Отаџбина увек преча. Он проклиње зло у нама. Што убисте онда њега?
Феђа Димовић
1.Pre postavljanja komentara procitajte Pravila Foruma! 2.Koristite pretragu pre otvaranja nove teme! 3.Pogledajte moje opise igara ovde.
Did I ever tell you the definition of insanity !?
|
|
| |
73 poruka na forumu
| |
6
| |
140
|
|
post # 24 | 25.06.2012 , 1:32 AM
|
Боже правде, ти што спасе од пропасти досад нас, чуј и одсад наше гласе и одсад нам буди спас. Моћном руком води, брани будућности српске брод. Боже, спаси, Боже, храни, српске земље, српски род!1 Сложи српску браћу драгу на свак дичан славан рад, слога биће пораз врагу, а најјачи српству град. Нек на српској блиста грани братске слоге златан плод. Боже, спаси, Боже, храни српске земље, српски род!1 Нек на српско ведро чело твог не падне гнева гром, благослови Србу село, поље, њиву, град и дом! Кад наступе борбе дани, к победи му води ход. Боже, спаси, Боже, храни српске земље, српски род!1 Из мрачнога сину гроба српске славе нови сјај:2 настало је ново доба, нову срећу, Боже, дај! Отаџбину српску брани,3 петвековне борбе плод. Боже, спаси, Боже, брани,4 моли ти се српски род!
People think I'm shy because I don't talk or participate too much in conversations... The true is I don't really give a fuck what they're talking about :D
|
|
| |
|
|
post # 26 | 25.06.2012 , 1:57 PM
|
Budi jaca
Necu više da se igram toga Nešto mi je drugo na pameti Cini nešto od života svoga Budi jaca pa mi se osveti Dosjeti se svake moje mane Svega žto si nekad znala kleti Naljuti se kad pomisliš na me Budi jaca pa mi se osveti Zaboravi da te volim zarom Od koga se može umrijeti Obraduj me samo jednim darom Budi jaca pa mi se osveti.
Dusko Trifunovic
Ima nešto u tom što me neceš ostavljaš mi vremena za druge vidim kako veselo obljeceš kao leptir oko moje tuge. Ima nešto u tom što me neceš nesto cemu ni sam ne znaš ime sve što kažeš na šalu okreceš a sve znaci - ne zaboravi me. Ima nešto u tom što me neceš od te laži nacisto umrjecu... Ima nešto u tom što me neceš i u tome što ja tebe necu...
Dusko Trifunovic
|
|
| |
|
post # 27 | 26.06.2012 , 11:15 PM
|
Suvisne su rijeci...
Suvisne su rijeci sad na rastanku, na kraju, kada i nasi dodiri vec odavno sve o nama znaju, kada hladnoca srca postaje gora od hladnoce tijela, i kada veza pocne da se cijepa na dva udaljena dijela.
Suvisne su rijeci sada, jer ne mogu nista opisati, suvisni su dodiri sada, jer ne mogu nista promjeniti, sada, kada i poljupci ne ulijevaju u srce neku nadu, kasno je da se podize nesto sto je vec odavno u padu.
Suvisne su rijeci, koje ne mogu u ovom trenutku ni reci, suvisni su i snovi, jer ne mogu kraj tebe sada leci, pa da ih kao nekad zagrljeni odsanjamo opet zajedno, kada smo bili dva tijela, a imali vrelo srce samo jedno.
Suvisne su rijeci sada, kada vise nista ne osjecamo, kada se samo lijepih dogadjaja iz proslosti prisjecamo, kada i one pozitivne vibracije iz zraka nestaju, kada samo zajednicke slike, kao dokaz ostaju da traju.
Suvisne su rijeci i zato se samo okreni i polako idi, pokusaj da ne places, jer moze netko da te vidi, mozda ce pomisliti kako me jos uvjek volis i jos zelis, ali i sama znas da sa mnom nemas vise nista da dijelis.
NN
Sex je kao skok s motkom,skačeš dok imaš motku
|
|
| |
160 poruka na forumu
| |
22
| |
277
|
|
post # 28 | 04.08.2012 , 1:37 PM
|
Samo smo misao - Ratko Petrović
Čovek je samo misao.
Ono što je fizički, zaista se tiče samo njega. Da stari, da ga boli, i da oseća.
Ti ne možeš doživeti moju fizičku bol, u trenutku kada me boli.
Da, zagrlićeš me - i to će činiti da mi sve bude lakše. Podnošljivije. Da me smiri makar malo.
Mada, moja bol će ti biti neugodnost i patnja - opet misli, a ne zaista bol.
I bolje je tako - kad boli, da boli samo jednog. A drugom to samo da bude ružna misao.
Ali ti možeš osetiti moje emocije.
Ponekad u potpunosti, nekad kad im se prepustiš istinski čak i jače, lepše...
Jer za tebe su, samo za tebe, i stoga ih možeš osetiti i jače od mene samog.
Kako?!
Narandža ne oseća svoj ukus iako je puna sopstvenog soka. Već ga osete samo one usne kojima je bila namenjena.
Ali, koliko god da si kadra za to, nekad i manje... to me ipak teši. Makar i da me samo nazireš.
Makar tračak pravog mene ćeš uspeti da shvatiš, dodirneš i upleteš u svoju zamisao, koja u tvom svetu predstavlja mene.
Biti realno shvaćen makar i komadić, u nečijem ličnom, neponovljivo drugačijem i na divan način nerealnom svetu, veruj mi, mnogo je.
Tada znaš da si postojao. Da postojiš.
Ja sam tako premalo i tako premnogo u istom momentu.
Vasiona misli i osećanja svetova čitavih, sa centrom u jednom - mravu.
Sve zavisno od toga postaneš li me svesna.
Od toga, uspevam li da zaista živim? Da sinem? Ili sam samo prirodni, nagonski biomehanizam. Koji je gladan. Koji se plaši. Koji deli i zloupotrebljava svoju platformu za snove - sa životinjom.
Kada sam čovek? Kada sam živ?!
Ja živim kad te ljubim. Tada sam najviše što mogu biti. Kad te ne ljubim - ja sam premalo.
Čak i kada sam dobar - a ne ljubim te, ja sam premalo toga.
A u tvojim očima? Od čega zavisi šta ću to biti?!
Ja sam samo tvoja subjektivna percepcija nekakve pojave. Dakle, u nemilosti sam.
Dolazim li u pravom trenutku?! Da li mi je glas dublji, plići?! Jesam li čudan, ili je moja čudnost po tvojim standardima normalnost?
U nemilosti sam... previše toga kod tebe mora da se poklopi. To je često nemoguće.
Poklapanje ukalupljenog tražiš. Ja sve mogu, sem da stanem u maleno.
Čovek je samo misao. U svakome različita misao.
Zato su neki poljupci značajniji od drugih.
Jer je neko u nama postao lepa misao. Lepša od drugih.
Dakle, ono što ću biti zavisi isključivo od toga kakva sam pomisao u tebi...
Imal iko ruku da mi da ..... al' da stvari posmatra ko ja ....... da ne kaze vreme ce izbrisat bol ..... nek brise svaciji ja hocu svoj ......... Imal igde mesto daleko od sveg ..... gde mogu da ne cujem tudji smeh ..... da ne cujem vreme ce izbrisat bol ...... nek brise svaciji ja hocu svoj !!!!!!!
|
|
| |
|
post # 29 | 04.08.2012 , 10:49 PM
|
~~ Ništa mi nisi dala ~~
Ništa mi dala nisi i zbog tebe ruže Mog života gube listove beznađa, Jer vidiš iste stvari koje gledam, Zemlju, i nebo što se nad nama rađa,
Jer mreža tvojih nerava i vena Što održava tebe i ljepotu tvoju Sigurno zadrhti od poljupca čistog, Sunčevog što pada i na usnu moju.
Ženo, ništa mi dala nisi, pa ipak Kroz tvoje biće osjećam zemaljske stvari; Radostan sam što mogu da gledam zemlju Gdje srce tvoje odmara i tuku mu damari.
Zalud mi moja osjećanja brane - cvijetovi nježni što se vjetru smiješe- Jer naslućujem pticu u letu što čežnju tvoju plavetnilom posu.
Pa ipak, ništa mi nisi dala, Tvoja mladost ne cvijeta za mene, S osmijeha tvog bakarnog vodopada Neće se napojiti moja žedna stada.
Nafora koju ne okusiše tvoje usne, Poklonik ljubljenog koji će te zvati Izaći ću na put s ljubavlju mojom u ruci Kao sa čašom meda za onog koga ćeš zavoljeti.
Već vidiš, noć zvjezdana, pjesma i pehar Iz kojeg ispijaš vodu koju pijem, Živim u tvom životu i ti u mome živiš, Ništa mi nisi dala a, ipak, sve ti dugujem....
Pablo Neruda
Poruku je menjao/la Leksi - Subota, 04.08.2012, 10:51 PM
|
|
| |
|
post # 30 | 04.08.2012 , 10:51 PM
|
Čekaj me - Konstantin Simonov
Čekaj me, i ja cu doći, samo me čekaj dugo. Čekaj me i kada žute kiše noći ispune tugom. Čekaj me i kada vrućine zapeku, i kada mećava briše, čekaj i kada druge nitko ne bude čekao više. Čekaj i kada čekanje dojadi svakome koji čeka.
Čekaj me, i ja ću sigurno doći. Ne slušaj kad ti kažu kako je vreme da se zaboraviš i da te nade lažu. Nek poveruju i sin i mati da više ne postojim, neka se tako umore čekati i svi drugovi moji, i gorko vino za moju dušu nek piju kod ognjišta. Čekaj i nemoj sesti s njima, i nemoj piti ništa.
Čekaj me, i ja cu sigurno doći, sve smrti me ubit neće. Nek kaže tko me čekao nije Taj je imao sreće! Tko čekati ne zna, taj neće shvatit, niti će znati drugi da si me spasila ti jedina čekanjem svojim dugim. Nas dvoje samo znat će mo kako preživjeh vatru kletu - naprosto, ti si čekati znala kao nitko na svetu...
U trgovinama kostima širom SAD-a stoji upozorenje na Batmanovom kostimu ~ Ne omogućava korisniku da leti!
|
|
| |
|
post # 31 | 04.08.2012 , 11:02 PM
|
~~ Ne zaboravi biti srećan ~~
Lagano umire onaj koji ne putuje, onaj koji ne čita, onaj koji ne sluša muziku, onaj koji ne nalazi zadovoljstvo u sebi. Lagano umire onaj koji uništava vlastitu ljubav, onaj koji ne prihvata pomoć. Lagano umire onaj koji se pretvara u roba navika, postavljajući svaki dan ista ograničenja, onaj koji ne menja rutinu, onaj koji se ne usuđuje odenuti u novu boju, i ne priča sa onima koje ne poznaje.
Lagano umire onaj koji beži od strasti i njenog vrela emocija, onih koje daju sjaj očima i napuštenim srcima.
Lagano umire onaj koji ne menja život kad nije zadovoljan svojim poslom ili svojom ljubavi, onaj koji se ne želi odreći svoje sigurnosti radi nesigurnosti, i koji ne ide za svojim snovima; onaj koji si neće dozvoliti, niti jednom u životu, da pobegne od smislenih saveta...
Živi danas! Reskiraj danas! Učini danas! Ne dozvoli lagano umiranje! Ne zaboravi biti srećan!
Pablo Neruda
|
|
| |
Mallena
|
post # 32 | 18.08.2012 , 11:14 PM
|
[i][b][b][c]Dva čoveka na svetu s kojima se ukršta moj put postoje jedan je onaj koga ja volim drugi voli sve što je moje Jedan, u mojim snovima večno živi I čuva ga moj mračni um drugi, pred mojim srcem stoji samo A ja ga nikada ne puštam tamo Jedan je bio samo tren prolećne nade, proćerdane sreće dah drugi mi ceo svoj život dade a, ne uzvratih mu ni sat. I , jedan živi u mojim pesmama gde je ljubav slobodna i vrela, poput krvi drugi je onaj sa dosadnim danima, gde su svi snovi isušeni i sve se mrvi Izmedju ovo dvoje sve žene pate, žude Da budu u ljubavi, s voljenim, i čisto Ali, samo jednom u svakih sto godina bude Da se to dvoje spoje u isto . [/c][/b][/b][/i]
"Ne režite mi krila, ja ipak znam da letim tamo gdje se najteže leti, po realnosti!"
|
|
| |
|
post # 33 | 21.08.2012 , 11:41 PM
|
Čeznem da ti kažem najdublje riječi - Rabindranat Tagore Čeznem da ti kažem najdublje riječi koje ti imam reći ali se ne usuđujem, strahujući da bi mi se mogla nasmijati. Zato se smijem sam sebi i odajem tajnu svoju u šali. Olako uzimam svoj bol, strahujući da bi mogla ti učiniti.
Čeznem da upotrebim najdragocjenije riječi sto imam za te; ali se ne usuđujem, strahujući da mi se neće vratiti istom mjerom. Zato ti dajem ružna imena i hvalim se svojom surovošću. Zadajem ti bol, bojeći se da nećeš nikada saznati šta je bol.
Čeznem da sedim nemo pored tebe, ali bi mi inače srce iskočilo na usta. Zato brbljam i ćaskam olako, i zatrpavam svoje srce riječima. Grubo uzimam svoj bol, strahujući da bi mogla ti učiniti.
Čeznem da te ostavim zauvijek, ali se ne usuđujem, strahujući da bi mogla otkriti moj kukavičluk. Zato ponosno dižem glavu i dolazim veseo u tvoje u tvoje društvo. Neprekidne strijele iz tvojih očiju čine da je moj bol vječito svjež.
-----------------------------------------------
Mostarske kiše - Pero Zubac
U Mostaru sam voleo neku Svetlanu Jedne jeseni Jao kad bih sada znao sa kim sada spava Ne bi joj glava, ne bi joj glava Jao kad bih znao ko je sada ljubi Ne bi mu zubi, ne bi mu zubi Jao kad bih znao ko to u meni bere Kajsije još ne dozrele
Govorio sam joj Ti si derište, ti si balavica Sve sam joj govorio I plakala je na moje ruke, na moje reči Govorio sam joj Ti si anđeo, ti si đavo Telo ti zrelo, šta se praviš svetica A padale su svu noć neke modre kiše Nad Mostarom
Nije bilo sunca, nije bilo ptica Ničeg nije bilo Pitala me je imam li brata, Šta studiram Jesam li Hrvat, volim li Rilkea Sve me je pitala Pitala me je da li bi mogao sa svakom Tako sačuvaj Bože Da li je volim tiho je pitala A padale su nad Mostarom neke modre kiše Ona je bila raskošno bela u sobnoj tmini Ali nije htela to da čini, nije htela Ili nije smela, vrag bi je znao
Jesen je ta mrtva, jesen na oknima Njene oči ptica, njena bedra srna Imala je mladež, mladež je imala Ne smem da kažem Imala je mladež mali, ljubičasti Ili mi se čini Pitala me je da li sam Hrvat Imam li devojku Volim li Rilkea, sve me je pitala A na oknu su ko Božićni zvončići moga detinjstva Zvonile kapi A noćna pesma tekla tihano niz donju mahalu Ej, Sulejmana othranila majka
Ona je prostrla svoje godine po parketu NJene su oči bile pune kao zrele breskve NJene su dojke bile tople kao mali psići Govorio sam joj da je glupava Da se pravi važna Svetlana, Svetlana Znaš li ti da je atomski vek De Gol, Gagarin i koještarije Sve sam joj govorio Ona je plakala, ona je plakala
Vodio sam je po kujundžiluku, po aščinicama Svuda sam je vodio U pećine je skrivao, na čardak nosio Pod mostovima se igrali žmurke Neretva žderbica Pod starim mostom crnjanskog joj govorio Što je divan, šaputala je, što je divan
Kolena joj crtao u vlažnom pesku Smejala se tako vedro, tako nevino Ko prvi ljiljani U džamije je vodio Karađoz beg mrtav, premrtav Pod teškim turbetom Na grob Šantićev cveće je odnela Malo plakala kao i sve žene.
Poruku je menjao/la Leksi - Utorak, 21.08.2012, 11:42 PM
|
|
| |
Mallena
|
post # 34 | 27.01.2013 , 11:56 AM
|
Molitva gospe zaspale na jastuku
Zaspala sam u molitvi za Vaš Dan kao što zagrljena spava voljena žena Dok joj vetar razmiče zavese u noći u kojoj ljubav peva...
I sanjam kako Vam govorim "Dovidjenja spisatelju , zbog kojeg sam zavolela galebove na dalekoj pučini nade.
Vi koji ste bili vitez mojih najsmelijih snova. Svetiljka koja je svetlila mojim cipelicama da pronađu put, do samo jednog vašeg zagrljaja . U huci pobešnjelog mora..
Ostavili ste dubok trag u mojoj duši kao što majka ostavlja večitu ljubav u gene nerodjenog čeda, kako bi ono pre rođenja spoznalo Ljubav.
Kad odem naći će te me da spavam. U dnu vašeg ,zanesenog srca, U koracima zaljubljenih što ugledavši nas plešu prvi Valcer pod tihim blagoslovom zvezda..
Vaš korak je Molitva Vaša bol,pesma- koja se rađa pod stenama života. I zato Senke u Raju,nek me ne bude... Jer iz Vas nikad nisam UMELA POBEĆI ,
Jer -Vi ste JA A JA sam -eho vaše duše, što Vaše disanje diše i San vam čuva... Slušaj... To Ljubav nebeskom rukom,svira oči u očima... tihi blagoslov zvezda...
Doviđenja voljeni Do jutra , koje nas čeka da pozdravimo DAN Dok okolo nas duva severac blag i u očima dok nam akorde peva i nežnost i bura...
V.B.Added (27 Jan 2013, 10:56 AM) --------------------------------------------- Pronadji me pored rijeke, ispod mostova. Pronadji me u velikim tržnim centrima. Na ulicama i trotoarima. Pronadji me u pjesmi na tvom omiljenom CD-u. U nekoj nikada ne izgovorenoj riječi A koja ti slučajno padne na pamet.
Pronadji me na obali dok si zagledana u more. Nadji me u mjesečevim kraterima. Potraži me u bioskopima i na brdima. U polutami uglova zgrada, Na parkinzima i u uspomenama.
Pronadji me u vrelim ljetnjim noćima. U zimskim kaputima. Potraži me u svakom koraku. U bašti. U laticama ruže. U mirisu borova. Nadji me u kupkama od divlje trešnje. I u šifrovanim slovima koja si stvorila nekada davno.
Potraži me u jesenjim kišama. U tragu proljeća. Pronadji me na kraju vjernosti i na samom početku grijeha. Traži me u porukama na mobilnom telefonu. Na balkonu. Na jastuku kada sama spavaš.
Nadji me u očima. U Srcu. I… kada me pronadješ, Nemoj ništa reći. Budi za trenutak otporna na sve. Slušaj svoje želje. I vidjet ćeš kako moje zelene vole tvoje crne. Samo me pronadji.
Zlatko jovović, PRONADJI ME
"Ne režite mi krila, ja ipak znam da letim tamo gdje se najteže leti, po realnosti!"
|
|
| |
Smiley
|
post # 35 | 28.01.2013 , 1:43 PM
|
Volio bih da me voliš da budem cvijet u tvojoj kosi Ako si noć,ja biti ću zora i bljesak svjetlosti u rosi
Volio bih da me voliš i da svi dani budu pjesma Ako si izvor,i ja ću biti u živoj stjeni bistra česma...
a-a e-eAdded (28 Jan 2013, 12:43 PM) --------------------------------------------- U mojoj glavi stanujes: tu ti je Soba i mali balkon s kog puca Vidik na moje misli najtananije.
Ponekad slusas kako mi zakuca Srce ko zivi leptir iz kutije.
Ja ti odskrinem vrata: niz basamke Silazis u vrt za koga niko ne zna.
Na povetarcu lebdis poput slamke.
(Dok za to vreme, mozda: neoprezna Stojis na nekom rubu, ispred zamke...)
Nekad (u mojoj glavi dok bas skaces U morsku penu, ispod sunca, gola) Spazim te kako po kisi preskaces Barice i sva u blatu do pola Zuris na poso s licem ko da places.
Prolazi dan za danom i sva svota Vremena tvog se po dva puta zbira: Po pola oko moga klupka mota.
Vidim sa tvoga lica puno mira Da ne znas kako zivis dva zivota.
U mojoj glavi stanujes i dubis Crne i bele hodnike za moje Misli: kako mi bezis il me ljubis?
Van tebe druge misli ne postoje.
Samo dok spavam ti se nekud gubis...
i'm
Nismo se tražili, samo smo se našli... A sada tako nađeni kao da se opet tražimo. Možda je to smisao ljubavi, ta lepota neizvesnosti... Čekanje na nedočekano, nadati se u beznađu, grliti se bez zagrljaja, ljubiti se bez poljubaca, prožimati se u mislima... I spoznaja da smo tu negde. Tako blizu a tako daleko...
|
|
| |
|
post # 36 | 29.01.2013 , 2:28 PM
|
Meša Selimović. " U zivljenju,u trpljenju, srce blijedi, srce vene, sjena slijedi bivseg mene, u trpljenju,u zivljenju.
Izgubih se u trazenju. Ja sam bio, ja sam i sad. Nisam bio, nisam ni sad. Izgubih se u trazenju.
U lutanju,u snovima noc me rubi, dan me vraca. Dan se gubi, zivot kraca, u snovima,u lutanju.
U nadanju,u cekanju zivot snijem, a snom zivim. Srce krijem, srce krivim sto ne zivim, sto jos snujem, u cekanju,u nadanju.
"Trebalo bi ubijati prošlost sa svakim danom što se ugasi. Izbrisati je da ne postoji, da ne boli. Lakše bi se podnosio dan što traje, ne bi se mjerio onim što više ne postoji. Ovako se miješaju utvare i život, pa nema ni čistog sjećanja, ni čistog života."
|
|
| |
Mallena
|
post # 37 | 02.02.2013 , 11:26 PM
|
I OPET MI DUŠA SVE O TEBI SANJA
I opet mi duša sve o tebi sanja, I kida se srce i za tobom gine, A nevjera tvoja daleko se sklanja, Kao tavni oblak kad sa neba mine.
I opet si meni čista, sjajna, vedra, Iz prizraka tvoga blaženstva me griju, Pa bih opet tebi panuo na njedra I gledô ti oči što se slatko smiju.
Tako vita jela koju munja zgodi Još u nebo gleda i života čeka, I ne misli: nebo da oblake vodi Iz kojih će nova zagrmiti jeka...
27. augusta 1896. ALEKSA ŠANTIĆAdded (02 Feb 2013, 10:26 PM) ---------------------------------------------
|
|
| |
Smiley
|
post # 38 | 03.02.2013 , 1:04 AM
|
Kako i zasto dolazi do toga da skoljka proizvodi biser? Kao prvo, to je zrno peska koje je prodrlo u skoljku i predstavlja teskocu za nju, nervira je. ” Ah”, kaze ona sebi, ” kako da se oslobodim ovoga?” “Grebe me, nagriza me, sta da radim?”
I evo je gde pocinje da razmislja, sabira se, meditira, trazi savet do dana kada shvati da nece moci nikada da se oslobodi tog zrna peska, vec da moze da ga obradi na takav nacin da ono postane glatko, sjajno, oblo.
I kada joj to uspe, ona je srecna i kaze sebi :” Ah, savladala sam jednu teskocu”. Hiljadama godina biserna skoljka obrazuje covecanstvo, ali ljudi nisu shvatili lekciju. Koja je to lekcija? Da ako uspemo da obavijemo nase teskoce i sve sto nas nervira, u svetlu, prozracnu i blagu materiju, imacemo neprocenjivo bogatstvo.
Evo sta treba razumeti. Zato vec odsad, umesto da se zalite, kukate i jedete u sebi ne preduzimajuci nista, potrudite se da proizvedete tu izuzetnu i specijalnu materiju kojom cete obaviti svoje teskoce.
Nasao sam svoju skolju i biser
I'M
Lekcija biserne skoljke – AivanhovAdded (02 Feb 2013, 11:54 PM) --------------------------------------------- Moć ljubavi je moć čistoće. Riječ ljubav koristi se na mnogo načina, ali čarobnjaku je ona sveta jer njegovo shvaćanje ljubavi je “ono što uklanja sve nečistoće, a ostavlja samo ono što je istinito i stvarno.” “Sve dok se bojiš, ne možeš stvarno voljeti”, upozoravao je Merlin. “Sve dok se ljutiš, ne možeš stvarno voljeti. Sve dok imaš sebični ego, ne možeš stvarno voljeti.” “Dakle, mogu li ikad uopće voljeti?” upita Arthur znajući da često osjeća strah, ljutnju i sebičnost. “Ah, to je misterija”, odgovorio je Merlin. “Kako god nečist bio, ljubav će te potražiti i raditi na tebi sve dok ne budeš mogao voljeti.”
Ljubav traži nečistoće da bi ih spalila. Nema ljudi koji ne poznaju ljubav – postoje samo oni koji ne mogu osjetiti moć ljubavi. Budući da je nevidljiva i stalno prisutna, ljubav je više od emocije ili osjećanja; više je od uživanja, pačak i od ekstaze. Čarobnjaci smatraju da je ona zrak koji udišemo, da kruži svakom našom stanicom. Iz svog univerzalnog izvora, ljubav prožima sve. Ona je konačna moć, jer bez prisile privlači sve i svakog.Čak i u prisutvu patnje, ljubav nastavlja svoj posao daleko od pogleda ega i uma. U usporedbi s ljubavlju sve su druge sile slabašne….”
Deepak Chopra – Put Čarobnjaka
e-e a-a Added (03 Feb 2013, 0:04 AM) --------------------------------------------- Šta je to s nama i sa životom, u kakve se to konce splićemo, u šta upadamo svojom voljom u šta nevoljom, šta od nas zavisi, i šta možemo sa sobom? Nisam vješt razmišljanju, više volim život nego misao o njemu, ali kako god sam prevrtao, ispada da nam se većina stvari dešava mimo nas, bez naše odluke. Slučajnost odlučuje o mome životnom putu i o mojoj sudbini, i najčešće bivam doveden pred gotov čin, upadam u jedan od mogućih tokova, u drugi će me ubaciti samo druga slučajnost. Ne vjerujem da mi je unaprijed zapisan put kojim ću proći, jer ne vjerujem u neki naročit red ovoga svijeta. Ne odlučujemo, već se zatičemo. Strmoglavljeni smo u igru, punu nebrojenih izmjena, jednog određenog trenutka, kad nas samo ta prilika čeka, jedina koja nas može sačekati, u toku mješanja. Ne možes je zaobići, ni odbiti. Tvoja je, kao voda u koju padneš. Pa plivaš, ili potoneš.
Nismo se tražili, samo smo se našli... A sada tako nađeni kao da se opet tražimo. Možda je to smisao ljubavi, ta lepota neizvesnosti... Čekanje na nedočekano, nadati se u beznađu, grliti se bez zagrljaja, ljubiti se bez poljubaca, prožimati se u mislima... I spoznaja da smo tu negde. Tako blizu a tako daleko...
|
|
| |
|
post # 39 | 03.02.2013 , 5:19 PM
|
Vladislav Petkovic Dis - Pijanstvo
Ne marim da pijem, al` sam pijan često. U graji, bez druga, sam, kraj pune čaše. Zaboravim zemlju, zaboravim mesto Na kome se jadi i poroci zbraše.
Ne marim da pijem. Al` kad priđe tako Svet mojih radosti, umoren, i moli Za mir, za spasenje, za smrt ili pak`o, Ja se svemu smejem pa me sve i boli.
I pritisne očaj, sam, bez moje volje, Ceo jedan život, i njime se kreće; Uzvik ga prolama: "Neće biti bolje, Nikad, nikad bolje, nikad biti neće."
I ja žalim sebe. Meni nije dano, Da ja imam zemlju bez ubogih ljudi, Oči plave, tople kao leto rano, Život u svetlosti bez mraka i studi.
I želeci da se zaklonim od srama, Pijem, i zaželim da sam pijan dovek; Tad ne vidim porok, društvo gde je čama, Tad ne vidim ni stid što sam i ja čovek.
Ko si ti?
|
|
| |
Mallena
|
post # 40 | 09.02.2013 , 11:52 AM
|
Pjesma trinaeste banjalucke bebe koja je prezivjela do puberteta i onda se pridruzila svojim prijateljima!
NA NOĆ OSMEHNUTA
„Ja, Slađana Kobas, zaklinjem se Sunčevom zraku Prvoj kapi rose, i rečnom talasu Da ću govoriti istinu i samo istinu O tome Kako je kraj svetla živeti u mraku I kako kad nebom zvezde Ćuteć zbore jednu tajnu Zablesnu pa padnu U nepovrat padnu. I pticama malim Zaklinjem se Bogu Na nebu što plovi Nestašnom oblačku Da ću onde gde me smrt sad vodi Najlepšu o njima ispisati bajku.Trinaest tuga Bačenih niz Sanu Peva pesmu. Tužnu pesmu. Jednom RATU.“Added (09 Feb 2013, 10:52 AM) --------------------------------------------- Posvećeno 12 banjalučkih beba i Sladjani Kobas
Trinaest suza što niz sveću kaplju bezbroj malih ugašenih zjena presečeno smrću u svom prvom plaču mesto majki zagrli ih zemlja..
Kolevke im prazne zanemjelo zbore "Ne slavite Smrt,o kreatori rata, Jer,Zrna kad padnu u zemlju-SE RODE! NIKNU DA OPET stanu pred DŽELATA!!!!!!
Violeta Božović
|
|
| |
|