Magazin

Početna » Magazin » 2011 » Oktobar » 30

Borba protiv prehlade: Četiri tajne sjajnog zdravlja
Sve vam je to i mama govorila, ali sada naučna istraživanja i potvrđuju: perite ruke, boravite na svežem zraku, relaksirajte se i redovno spavajte, pa će vaš imunološki sistem biti spremniji za borbu sa bacilima i virusima.

Jeste li se ikada zapitali zašto se uvek razbolite u vreme kad krene sezona viroza i prehlada, dok druge žene koje poznajete prođu lagano kroz taj period kijanja, kašljanja, šmrcanja i visokih temperatura?

Ključne tajne koje mogu pomoći da ostanete zdravi iako ste okruženi bacilima. Doktori savetuju da se vakcinišete protiv gripe što pre, a zatim sledite ove jednostavne korake da biste poboljšali svoju zaštitu protiv virusa.

Sprijateljite se sa svežim vazduhom

Logika kaže da je bolje boraviti u zatvorenim prostorijama gde je toplo i suvo, jer tako bolje štitimo naš imunološki sistem nego da smo u hladnim i vlažnim uslovima. Problem je, međutim, što ste tako u bliskom i stalnom kontaktu sa drugim ljudima i klicama. Pobegnite na kratko na svež vazduh, jer ćete tako pobeći i od neugodnih mikroba, a šetnja na zdravom vazduhu će pojačati vaš imunitet. Takođe, vežbanje povećava količinu monocita i neutrofila koji su prvi odbrambeni sistem tela protiv bakterija i gljivica, prenosi Tportal.


Opuštanjem se borite protiv prehlade
Relaksacijom protiv stresa i prehlade

Postoji milion razloga zašto biste sebi morali priuštiti relaksaciju, ali ovaj razlog može biti jedan od vaših prioriteta.

Stres povećava našu sklonost da se prehladimo, jer dugotrajna napetost oslobađa hormon stresa kao što su glukokortikoidi. To ometa organizam u proizvodnji elemenata koji organizmu šalju poruku da imunološki sistem krene u borbu. Kad ste pod stresom, manje je verovatno da ćete dovoljno spavati, kvalitetno jesti i vežbati, a to je presudno za jak imunitet.


Čiste ruke su sve

Prehlada i grip lako se prenose dodirom. Ruke držite dalje od očiju, nosa, usta i
Što češće perite ruke

Bakterije mogu rasti na sapunima u krutom stanju, pa je bolje da koristite bočice sa pumpom. Birajte antibakterijski sapun, a ako ste na poslu u stalnom kontaktu sa strankama, ne bi bilo loše koristiti antiseptičnu tečnost. Dobro osušite ruke, jer vlažne ruke brže šire bakterije od suvih.

Zlatni san

Povremena besana noć ne treba da vas brine, ali hronični nedostatak sna može sprečiti imunološki sistem da normalno funkcioniše. Jedna studija je utvrdila da sve kraće od sedam sati kontinuiranog spavanja utrostručuje rizik da se razbolite.


Imperator_No1
30.10.2011
493
glasova: 0





0   Spam
Deki87   (22.11.2011 9:52 AM) [Sadrzaj]
Lepo lepo... :D

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...
Misteriozna masa motrila je na krevetac: Kada je ugledao ovaj prizor na kameri, ...
Nećete verovati kako danas izgleda jeziva devojčica iz Kruga! (VIDEO)
Da li ste znali da najpoželjniji holivudski muškarci imaju slovenske krvi?
Šta je paraliza sna
ŠOKANTNO! Predozirali se pred detetom
Đoković: To je Gael, kriv sam, ali i u finalu!
Kinezi spremaju bogatu ponudu za Mourinha!?
Sevilla 'četvorkom' osigurala finale s Barcelonom
ZenFone Max - Asusov smartphone sa 5.000 mAh baterijom
Napokon: otkrivena "druga" Zemlja


PORUKICE


NOVO NA FORUMU
Moj sajt
smitke u Moj Sajt
Turizam
smitke u Turizam
Koji auto vozis?
smitke u Automobili
Vasa konekcija speedtest.net
smitke u Internet konekcije i klijenti