Magazin

Početna » Magazin » 2014 » April » 2

Evo zbog čega Candy Crush Saga izaziva zavisnost (FOTO)
Zavisnost od Candy Crush nastaje na isti način kao "navlačenje" na slot mašine, mami nas činjenica da je nemoguće predvideti pobedu ili poraz, ali nekako se pobeđuje taman toliko često, da nas namami da se ponovo vratimo

Internet igrica “Candy Crush Saga” u kojoj je cilj složiti slatkiše po bojama, postala je kao droga za mnoge igrače širom sveta. Svaki dan Candy Crush igra 93 miliona ljudi, a kupovinom života i pomoći za prelazak nivoa dnevno se preko “slatkiša” akumulira 800.000 dolara. Kako piše britanski “Gardijan”, ta aplikacija “udara” na poznate slabe tačke mozga, što igrače tera da igraju bez prestanka.

Pola milijarde ljudi preuzelo je ovu aplikaciju, a kompanija King Digital Entertainment je zahvaljujući Candy Crush-u samo prošle godine zaradila 568 miliona dolara, po podacima koje prenosi “Njujork tajms”. Tajna zavisnosti od ove igrice je jednostavna. U pitanju je iluzija da imamo kontrolu nad nivoima koji postaju sve teži.



Igrica je jednostavna, može da je igra i predškolac, a sve što je potrebno je da sastavite tri slatkiša iste boje. Iz nivoa u nivo, stvar se komplikuje i igrači stalno dobijaju različite zadatke. Na početnim nivoima, igra nas “pušta” da s lakoćom obavimo zadatak, zbog čega osećamo zadovoljstvo. Mozak zbog tog zadovoljstva oslobađa hemijsku supstancu dopamin, neurotransmiter koji je ključan u zavisnostima, ali i za učenje.



“Navlačenje” na Candy Crush dešava se na isti način kao “navlačenje” na slot mašine, mami nas činjenica da je nemoguće predvideti pobedu ili poraz, ali nekako se pobeđuje taman toliko često da nas namami da se ponovo vratimo.

Poseban “stimulans” za Candy Crush je i ograničenje broja života: kad pet puta ne pređe nivo, igraču praktično iscuri vreme. Zato nikad nije zadovoljan i hoće još. Igrači su zato spremni da plate da igraju još, a kreatori igrice zadovoljno “trljaju ruke”. Nije slučajno ni to što u Candy Crush-u po bojama ređamo baš slatkiše, hrana se često koristi za prikaze u kockarskim igrama, jer njeni prikazi izazivaju pozitivne asocijacije.

“Gardijan” zaključuje da je Candy Crush igrica ipak za većinu bezopasna, osim u nekoliko bizarnih slučajeva u kojima su majke zaboravljale da pokupe decu iz škole, jer nisu mogle da prestanu da igraju.

IZVOR


Bosankaaa
02.04.2014
684
glasova: 1





0   Spam
Ammir   (04.04.2014 12:04 PM) [Sadrzaj]
Nisi skontala lele volim i ja ovu igricu, volim ubiti vrijeme sa njom, a sad da sam neki zavisnik ili nesto nisam :)

0   Spam
Bosankaaa   (04.04.2014 9:15 AM) [Sadrzaj]
"ko ima zavisnost od ovoga budala je " o.O ako se tebi ne svidja ne znaci da nije dobra igrica :D ni ja je ne igram vise, al igeala sam jedno vrijeme i mogu reci da je odlicna
:D

0   Spam
Ammir   (03.04.2014 11:21 PM) [Sadrzaj]
Ko ima zavisnost od ovoga budala je, igram i ja candy crush najcesce udjem preko dana pokupim ono kolo srece i izadjem, ponekad odigram par levela cisto da ubijem dosadu, dok mi ne nestane zivota.

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...
Misteriozna masa motrila je na krevetac: Kada je ugledao ovaj prizor na kameri, ...
Nećete verovati kako danas izgleda jeziva devojčica iz Kruga! (VIDEO)
Da li ste znali da najpoželjniji holivudski muškarci imaju slovenske krvi?
Šta je paraliza sna
ŠOKANTNO! Predozirali se pred detetom
Đoković: To je Gael, kriv sam, ali i u finalu!
Kinezi spremaju bogatu ponudu za Mourinha!?
Sevilla 'četvorkom' osigurala finale s Barcelonom
ZenFone Max - Asusov smartphone sa 5.000 mAh baterijom
Napokon: otkrivena "druga" Zemlja


PORUKICE


NOVO NA FORUMU
Moj sajt
smitke u Moj Sajt
Turizam
smitke u Turizam
Koji auto vozis?
smitke u Automobili
Vasa konekcija speedtest.net
smitke u Internet konekcije i klijenti