Magazin

Početna » Magazin » 2013 » Decembar » 19

NAJLUĐI SAOBRAĆAJNI PROPISI: Zabranjeno da starim gaćama perete auto!
Među neobičnim pravilima u saobraćaju ima onih koji su nekada možda i imali smisla, ali su u međuvremenu zastareli

Ima i onih za koje je prosto neverovatno da ih je neko uopšte izmislio, ali i onih koji nisu toliko besmisleni, koliko su neuobičajeni.

Na primer, u Velikoj Britaniji još uvek postoji pravilo po kome vozači taksi vozila u Londonu moraju da sa sobom nose "balu sena" i "torbu u kojoj se nalazi ovas". Ovaj uveliko zastareo propis datira iz perioda pre pojave motornih vozila, kada se prevoz putnika obavljao kočijama koje su vukli konji.

Danski vozači u obavezi su da pre nego što startuju automobil zavire ispod njega, kako bi proverili da se tamo slučajno ne nalazi neka osoba. Na Kipru postoji propis koji možda i nije toliko neobičan sa stanovišta bezbednosti, ali je specifičan za tu zemlju. Naime, tamošnjim vozačima nije dozvoljeno da konzumiraju bilo kakvu hranu ili piće dok upravljaju vozilom, a to se odnosi i na vodu.

Automobili u Luksemburgu obavezno moraju da imaju brisače vetrobranskog stakla, čak i ako samo staklo uopšte ne postoji na vozilu. Zakon u Rusiji predviđa kaznu za vozača ako vozi prljav automobil. Nije precizirano koliko vozilo mora da bude nečisto da bi kazna bila izrečena, ali propis donekle podseća na naše pravilo o "prljavim tablicama".U Nemačkoj je zabranjeno ostati bez goriva na autoputu, a španski vozači koji imaju problem sa vidom, moraju u automobilu imati i rezervni par naočara, pored onih koje već imaju na sebi. U nekim gradovima u toj zemlji doneti su i specifični propisi o parkiranju automobila. Naime, predviđeno je da se vozila smeju parkirati na neparne datume samo na onoj strani ulice na kojoj se nalaze neparni kućni brojevi.

Vozači u Estoniji kao obaveznu opremu moraju imati dva klinasta komada drveta kako bi ih poturili ispod točkova i sprečili neželjeno pokretanje automobila u slučaju kvara, dok se u Francuskoj od vozača traži da poseduju alkometar u automobilu.

Na Filipinima ponedeljkom nije dozvoljeno voziti automobile čije se registarske tablice završavaju brojevima 1 i 2. Ovaj propis postoji i u nekim drugim zemljama poput Kine, koje pokušavaju da spreče zagušenje u saobraćaju u velikim gradovima. I u bivšoj Jugoslaviji je osamdesetih godina dvadesetog veka primenjivano slično pravilo, "par-nepar", kako bi se iz ekonomskih razloga smanjilo korišćenje privatnih automobila i potrošnja goriva.

Japan je uveo interesantan propis kako bi se pešaci zaštitili od nemarnih vozača, koji jeste neobičan, ali je svakako primeren. Naime, vozač će platiti kaznu u visini od oko 50 evra ako po kiši prođe automobilom kroz baru i pri tom isprska pešaka na trotoaru. Poznato je da su Sjedinjenje Države "utočište" nekih od najbesmislenijih i najzastarelijih lokalnih zakona uopšte, pa tako ni saobraćajni propisi nisu izuzetak.

Na primer, u Alabami je dozvoljeno voziti jednosmernom ulicom u suprotnom smeru, ako sa na prednjem delu vozila nalazi fenjer (!?). U toj saveznoj državi postoji i propis koji zabranjuje vozaču da upravlja vozilom sa povezom preko očiju.

Vozačima na sasvim suprotnom kraju SAD, u Aljasci, zabranjeno je da na krovu automobila voze privezanog psa.
Ma koliko to besmisleno zvučalo, zakonodavac u Kaliforniji predvideo je zabranu iskakanja iz automobila pri brzinama od 65 milja na sat (oko 105 km/h), a ženama u toj saveznoj državi zabranjeno je da upravljaju automobilom u kućnoj haljini.

U San Francisku nije dozvoljeno čistiti i prati automobil pomoću starog donjeg veša.

Tenesi i Kalifornija imaju slične, neobične propise kada je reč o vatrenom oružju i automobilima. Vozačima u te dve države zabranjeno je da pucaju na životinje iz automobila u pokretu. Ne zna se kako je zakonodavac u Floridi došao do formulacije sledećeg propisa koji glasi: Ako je slon privezan za parking-sat, njegov vlasnik dužan je da "uplati parking" za njega. U mestu Sarasota, takođe u Floridi, kazna za udaranje pešaka automobilom iznosi 78 dolara.

U gradu Marieta, u Džordžiji, nije dozvoljeno pljuvati iz automobila ili autobusa, ali jeste iz kamiona, dok će vas u Masačusetsu kazniti ako na zadnjem sedištu vozite gorilu. Kada smo već kod životinja, u Nevadi je zabranjeno jahati kamilu po autoputu.

Ne znamo da li policija zaista zaustavlja i kažnjava vozače koji u Denveru, u Koloradu, nedeljom voze crne automobile, ali takav propis još uvek je na snazi. Iako vozeći bicikl nije lako postići da jurite 65 milja na sat, u Konektikatu će biciklista biti kažnjen zbog prebrze vožnje ako prekorači ovu brzinu. U Montani, koja je poznata po stočarstvu, zabranjeno je ostaviti ovcu bez nadzora u kabini kamiona.

Ako je suditi prema zastarelim saobraćajnim propisima, prava žena vozača i dalje su ugrožena u nekim delovima SAD. U Nju Orleansu i u Memfisu postoji propis koji u slučaju da žena upravlja automobilom nalaže da ispred nje ide muškarac sa istaknutom crvenom zastavom u znak upozorenja.

Sa druge strane, zakon je zaštitio one koji dele pravdu u saobraćaju, pa je tako u Nju Džersiju zabranjeno mrštiti se na policajca ako zaustavi vaš automobil.

IZVOR


Bosankaaa
19.12.2013
1165
glasova: 1

0   Spam
ERROR404   (21.12.2013 5:04 PM) [Sadrzaj]
Svasta bas, heh!

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...
Misteriozna masa motrila je na krevetac: Kada je ugledao ovaj prizor na kameri, ...
Nećete verovati kako danas izgleda jeziva devojčica iz Kruga! (VIDEO)
Da li ste znali da najpoželjniji holivudski muškarci imaju slovenske krvi?
Šta je paraliza sna
ŠOKANTNO! Predozirali se pred detetom
Đoković: To je Gael, kriv sam, ali i u finalu!
Kinezi spremaju bogatu ponudu za Mourinha!?
Sevilla 'četvorkom' osigurala finale s Barcelonom
ZenFone Max - Asusov smartphone sa 5.000 mAh baterijom
Napokon: otkrivena "druga" Zemlja


PORUKICE


NOVO NA FORUMU
Vasa konekcija speedtest.net
MolderFBI u Internet konekcije i klijenti
Moj sajt
smitke u Moj Sajt
Turizam
smitke u Turizam
Koji auto vozis?
smitke u Automobili