Magazin

Početna » Magazin » 2013 » April » 9

Nema srpskih stadiona među 10 najkultnijih na svetu! (FOTO)
"Stadion Asteka" u Meksiko Sitiju proglašen za naj fudbalski "hram" na svetu u analizi američkog portala, slede stari "Vembli", pa "Marakana", ali ne Zvezdina nego ona u Riju..


Portal Bličer riport (bleacherreport.com) izabrao je 10 najkultnijih fudbalskih stadiona na svetu. Nažalost, u ovom izboru nema nijednog srpskog fudbalskog “hrama”, dok je po istom portalu srpski večiti derbi šesti najveći gradski derbi na svetu.

Kriterijum za stadione bio je kapacitet i poseta, velika takmičenja i legendarni mečevi koji su tu igrani.

Prvo mesto pripalo je “Stadionu Asteka” u Meksiko Sitiju, izgrađen 1966, jedini na kojem su odigrana dva finala svetskih prvenstava, 1970. i 1986, a tu je i Dijego Maradona postigao svoja dva čuvena gola u četvrtfinalu protiv Engleza. Kapacitet je trenutno 105.000 gledalaca, rekordna poseta zabeležena na meču Meksiko – Brazil 1968. i iznosila je čak 119.853 gledaoca.



Na drugom mestu našao se legendarni “Vembli”, a tu se misli na onaj stari, srušen 2003. da bi se na njegovom mestu izgradio novi 2007. Nacionalni stadion engleske reprezentacije bio je domaćin po jednog finala SP i EP, finala fudbalskog turnira na OI, pet finala Kupa šampiona i nebrojenih finala FA Kupa i Liga Kupa Engleske. Rekordna poseda zabeležena je nedugo po otvaranju 1923, čak 126.047 gledalaca na finalu FA Kupa između Boltona i Vest Hema.



Svojevremeno najveći stadion na svetu, čuvena “Marakana” u Rio de Žaneiru našla se na trećem mestu. Pravljen za SP u Brazilu 1950, nije bio baš taličan domaćinima, koji su u odlučujućem meču poraženi od Urugvaja 1:2, na zaprepašćenje 199.854 gledaoca, što je poseta koja verovatno nikad neće biti nadmašena. Nekoliko puta renoviran, bitno smanjenog kapaciteta (78.883), ugostiće fudbalere i na narednom Mundijalu i ponovo će biti mesto odigravanja finala.



“Santjago Bernabeu”, , tek je četvrti na ovoj listi, iako je na njemu igrano finale Svetskog prvenstva, takođe i EP. Stadion koji je svojevremeno primao 120.000 ljudi, a sada nešto više od 85.000, četiri puta bio je domaćin finala Lige šampiona.



“Monumental”, dom River Plejta plasirao se ispred Bokine “Bombonjere” (9. mesto), zbog većeg kapaciteta, reprezentativnih nastupa i finala Svetskog prvenstva 1978. na kojem su kao domaćini Argentinci, predvođeni Mariom Kempesom, prvi put postali najbolji na svetu.



“Olimpijski stadion” u Minhenu logičan je izbor za Top 10, dom najuspešnijeg nemačkog kluba Bajerna nekoliko decenija, mesto odigravanja finala SP, EP i Lige šampiona, izgradnjom “Alijanc arene” pao je u drugi plan, ali ne treba zaboraviti sva sjajna dešavanja koja su se tu odigrala.



“Nou kamp” plasirao se na sedmo mesto. Trenutno najveći stadion u Evropi (99.786), dom fudbalera Barselone, ima samo jednu manu, što nijedno finale velikih reprezentativnih takmičenje nije igrano na njemu, ali jesu polufinala na SP i EP. Dvaput je ipak bio domaćin odlučujućeg meča u Ligi šampiona.



Čuveni “Đuzepe Meaca”, zajednički dom Milana i Intera, plasirao se na osmo mesto. Slično kao i “Nou kamp” nije bio domaćin reprezentativnih finala, i nešto je manjeg kapaciteta (80.000). Mesto je odigravanja tri finala Lige šampiona. Otvoren je 1926. i prošao je nekoliko renoviranja.



“Bombonjera”, stadion Boke Juniors, kluba italijanskih iseljenika u Argentini, poznata je po paklenoj atmosferi koja za ovaj rejting mnogo više znači od nevelikog kapaciteta (49.000 mesta). Boka juniors osvajala je šest puta Kopa Libertadores po čemu je drugi najuspešniji tim na kontinentu, a navijači su bili nesumnjivi i veliki faktor u tim uspesima.



Najstariji i najmanji stadion među 10 “najkul” pripada Liverpulu. Izgrađen je još 1884. i trenutno prima 45.000 posetilaca. Kao i “Bombonjeri” glavni aduti su mu uspesi kluba i fantastična atmosfera. Čuveni Kop predstavlja možda najpoznatiju tribinu u svetskom fudbalu.



Top 10:

1. Stadion Asteka, Meksiko Siti

2. Vembli, London

3. Marakana, Rio de Žaneiro

4. Santjago Bernabeu, Madrid

5. Momumental, Buenos Aires

6. Olimpijski stadion, Minhen

7. Nou Kamp, Barselona

8. Đuzepe Meaca, Milano

9. Bombonjera, Buenos Aires

10. Enfild, Liverpul

IZVOR


Bosankaaa
09.04.2013
1989
glasova: 3





0   Spam
Bosankaaa   (09.04.2013 10:23 PM) [Sadrzaj]
kao autor imam pravo da ga boldiram hehe :p i zato sto mi je najljepsi.. :D

0   Spam
MostWantedMan   (09.04.2013 8:50 PM) [Sadrzaj]
Zašto je Nou Kamp boldiran?

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...
Misteriozna masa motrila je na krevetac: Kada je ugledao ovaj prizor na kameri, ...
Nećete verovati kako danas izgleda jeziva devojčica iz Kruga! (VIDEO)
Da li ste znali da najpoželjniji holivudski muškarci imaju slovenske krvi?
Šta je paraliza sna
ŠOKANTNO! Predozirali se pred detetom
Đoković: To je Gael, kriv sam, ali i u finalu!
Kinezi spremaju bogatu ponudu za Mourinha!?
Sevilla 'četvorkom' osigurala finale s Barcelonom
ZenFone Max - Asusov smartphone sa 5.000 mAh baterijom
Napokon: otkrivena "druga" Zemlja


PORUKICE


NOVO NA FORUMU
Moj sajt
smitke u Moj Sajt
Turizam
smitke u Turizam
Koji auto vozis?
smitke u Automobili
Vasa konekcija speedtest.net
smitke u Internet konekcije i klijenti