Magazin

Početna » Magazin » 2011 » Septembar » 22

Oborena teorija o izumiranju dinosaurusa?
Novi podaci, dobijeni sa Nasinog satelita "WISE", pokazali su da dosadašnja teorija o udaru asteroida koji je izazvao izumiranje dinosaurusa nije održiva, jer se sudar asteroida Baptista, čije parče je nastavilo ka Zemlji, zapravo dogodio 80 miliona godina ranije, što menja čitav sled događaja.

Umetnički prikaz satelita WISE u Zemljinoj orbiti. Poslat je 2009. godine u svemir da mapira čitavo nebo. Učinio je to već dva puta i trenutno je u hibernaciji.
Do juče važeća teorija po kojoj je udar asteroida iz Glavnog pojasa asteroida odgovoran za izumiranje dinosaurusa pre 65 miliona godina raspala se na komade - bukvalno, piše Hafington post.

Naime, novi podaci pristigli sa Nasinog satelita "WISE" (Wide-field Infrared Survey Explorer) ukazuju da asteroid izBaptistine porodice asteroida (asteroidi koji dele iste orbitalne elemente u tzv. Glavnom pojasu asteroida, lociranom između Jupitera i Marsa. Porodica je nastala kao posledica sudara gigantskog asteroida Baptistina, prečnika 170 kilometara, sa manjim telom) nema veze sa njihovim nestajanjem.

Prema prvobitnoj teoriji, objavljenoj 2007. godine u stručnom magazinu Nature,Baptistina je udarila u drugi asteroid u Glavnom pojasu asteroida pre oko 160 miliona godina. Razbijeni komadi bili su poput „letećih planina", a jedan od njih je udario u Zemlju i izazvao izumiranje dinosaurusa.

Koristeći ultraosetljivi infracrveni teleskop, naučnici su analizirali sunčeve zrake koji se odbijaju od preko 1.000 asteroida iz Baptistina porodice. Otkrili su da se Baptistina asteroid zapravo raspao pre 80 miliona godina, a ne, kako se do sada verovalo, pre 160 miliona godina.

„To znači da ostaci posle sudara nisu imali dovoljno vremena da dođu do 'rezonantne tačke' i budu odbačeni na Zemlju pre 65 miliona godina", tvrdi Ejmi Mejnzer, koautor nove studije, objavljene u Astrophysical Journal i glavni istraživač u NEOWISE projektu u Nasinoj laboratoriji za mlazni pogon u Pasadeni.

„Smatramo da bi ovaj proces regularno morao trajati mnogo desetina miliona godina."

Inače, „rezonante tačke" su oblasti u Glavnom pojasu asteroida gde odbijanje od gravitacionog polja Jupitera i Saturna funkcioniše kao „fliper" koji odbacuje asteroide iz Glavnog pojasa u regione blizu Zemlje.

Međutim, naučnici još uvek veruju da je udar asteroida kriv za izumiranje najvećih životinja koje su hodale Zemljom - samo što sada treba utvrditi odakle je došao.

„Radimo na tome da stvorimo porodično stablo asteroida prema vrstama. Počinjemo da izoštravamo našu sliku o tome kako su se asteroidi u Glavnom pojasu sudarali i izmešali", dodao je Džozef Masijero, vođa istraživanja.


Glavni pojas asteroida (označen belom bojom) lociran je, grubo rečeno, između orbita Marsa i Jupitera


cp6uja
22.09.2011
969
glasova: 3





0   Spam
Deki87   (17.11.2011 2:54 PM) [Sadrzaj]
Zanimljivo.... yes

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...
Misteriozna masa motrila je na krevetac: Kada je ugledao ovaj prizor na kameri, ...
Nećete verovati kako danas izgleda jeziva devojčica iz Kruga! (VIDEO)
Da li ste znali da najpoželjniji holivudski muškarci imaju slovenske krvi?
Šta je paraliza sna
ŠOKANTNO! Predozirali se pred detetom
Đoković: To je Gael, kriv sam, ali i u finalu!
Kinezi spremaju bogatu ponudu za Mourinha!?
Sevilla 'četvorkom' osigurala finale s Barcelonom
ZenFone Max - Asusov smartphone sa 5.000 mAh baterijom
Napokon: otkrivena "druga" Zemlja


PORUKICE


NOVO NA FORUMU
Moj sajt
smitke u Moj Sajt
Turizam
smitke u Turizam
Koji auto vozis?
smitke u Automobili
Vasa konekcija speedtest.net
smitke u Internet konekcije i klijenti