Magazin

Početna » Magazin » 2013 » Januar » 4

Otac Gavrilo širi veru preko Skajpa i Fejsbuka
Iako deluju kao nemoguć spoj čet (ćaskanje) i duhovni savet, fejsbuk i Pravoslavlje, internet i živa teologija, sve je to uspeo da spoji na dobrobit ljudi, otac Gavrilo (Vučković), iguman manastira Lepavina. I to radi svaki dan - neobičan, moderan, a zapravo iskreni skromni monah, hilandarac sa skoro 70 godina, koji misionari, širi veru i putem najrasprostranjenijeg medija interneta.

DUH - U razgovoru za “24 sata” otac Gavrilo kaže da je u svet informatike ušao po poslušanju i blagoslovu svog nadležnog vladike mitropolita Jovana koji je savetovao da manastir nabavi kompjuter. I tako je počelo od izdavanja duhovnih listića i manastirskog časopisa, preko sajta, pokrenuta je virtuelna duhovnu tribinu, a potom i direktna komunikacija sa sagovornicima putem skajpa. Od tih razgovora su kasnije nastale dve knjige „Duhovni razgovori“.

- Na kraju sam otvorio i profil na Fejsbuku, i još pokrenuo internet Radio Blagovesti, koji se emituje 24 časa - objašnjava otac.

On kaže da nemaju svi u našoj crkvi isto mišljenje o potrebi da duhovna lica budu prisutna na internetu, ima još sumnjičavosti i zaziranja od toga. Ali, on nema dilemu:

- Stanje u našem vernom narodu je takvo da je, uz misionarenje, neophodna i „unutrašnja misija“, rad na verskom prosvećivanju i podizanju crkvene svesti. A mogućnosti koje za to pruža internet su velike.

O raširenom stavu da internet otuđuje otac Gavilo kaže da je pitanje otuđenosti složenije i ono nije došlo s internetom.

- To je fenomen modernog vremena, i tu se u stvari radi o jednoj vrsti duhovne obolelosti. Internet je taj već postojeći problem samo izoštrio i produbio. Sve dok jedni u drugima ne budemo videli čovekovu suštinu, a to je obličje Božje, upravo lik Božji koji svako od nas nosi, bićemo otuđeni i međusobno i od samih sebe. Izgubili smo svest o istinskoj dimenziji čoveka i o njegovom visokom prizvanju, o sili ljubavi i dobrote, vernosti i milostivosti, a cilj crkvene misije, pa i na internetu, jeste da ponovo nađe i obnavlja tu izgubljenu svest - poručuje iguman Gavrilo.

Saveti povodom Božića
RADOST - U naš ljudski svet, radi nas, dolazi Sin Božji kao tek rođeno detešce. Ako je u nama još ostalo nešto detinje, osetićemo radost zbog Božića. Čudesna tajna Roždestva Hristovog se može osetiti srcem - Bog je s nama, nije nas ostavio. Kroz radost će nam doći nada, kroz nadu dobra volja. A imajući nju, možemo se obnoviti i kao pojedinci i kao narod. Čitaocima Vašeg lista želim srećan Božić i mnogo radosti, nade i dobre volje u novoj godini”, kaže za “24 sata” iguman Gavrilo.

IZVOR


-Mallena-
04.01.2013
460
glasova: 0





-1   Spam
By_The_Way_   (04.01.2013 12:44 PM) [Sadrzaj]
I posle ovoga vjera ne manipuliše.

Kakve gluposti i odvratni načini da se ljudima gurne u glavu nešto. Sramota.

0   Spam
lukacar95bre   (04.01.2013 3:33 PM) [Sadrzaj]
Ne manipulise, ako zelis da verujes u nesto ti onda verujes, niko te ne tera na nesto sto neces... :)

0   Spam
By_The_Way_   (07.01.2013 10:11 PM) [Sadrzaj]
To je jedna druga problematika.

Svi znaju da sam ja ateista i svi znaju šta je za mene vjera. Mislim da bi bilo šteta da svoje vrijeme gubiš na ovakve rasprave koje ne vode nigdje. :)

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...
Misteriozna masa motrila je na krevetac: Kada je ugledao ovaj prizor na kameri, ...
Nećete verovati kako danas izgleda jeziva devojčica iz Kruga! (VIDEO)
Da li ste znali da najpoželjniji holivudski muškarci imaju slovenske krvi?
Šta je paraliza sna
ŠOKANTNO! Predozirali se pred detetom
Đoković: To je Gael, kriv sam, ali i u finalu!
Kinezi spremaju bogatu ponudu za Mourinha!?
Sevilla 'četvorkom' osigurala finale s Barcelonom
ZenFone Max - Asusov smartphone sa 5.000 mAh baterijom
Napokon: otkrivena "druga" Zemlja


PORUKICE


NOVO NA FORUMU
Moj sajt
smitke u Moj Sajt
Turizam
smitke u Turizam
Koji auto vozis?
smitke u Automobili
Vasa konekcija speedtest.net
smitke u Internet konekcije i klijenti