Magazin

Početna » Magazin » 2011 » Oktobar » 30

Otkrivena vakcina protiv karijesa
Britanski naučnici napravili su vakcinu protiv karijesa koja se sastoji od DNK zapisa i proteina dve različite bakterije, prenosi "Njuz medikal".

Koliko ćemo samo novca uštedeti na odlaske kod stomatologa ako vakcina bude efikasna

Testiranje vakcine koja će omogućiti da kažemo "zbogom" zubarima završeno je na životinjama i sada počinje kliničko ispitivanje vakcine kod ljudi.

Uzrok karijesa su bakterije u usnoj šupljini koje proizvode materiju koja razgrađuje zubnu gleđ. Naučnici su se dosetili da se s njom izbore na DNK nivou. Rezultat višegodišnjeg istraživanja je vakcina sa patogenim proteinima na DNK nivou, koja ulazi u ćelije bakterije.

Stomatolog Zoran Samatović objašnjava da kakav god bude efekat ove vakcine, predstavljaće revolucionaran pomak.

"Karijes uzrokuju različite vrste i sojevi bakterija i nije moguće delovati na sve. Vakcina će zato biti uspešna samo prema određenom soju bakterija čiji su proteini u njoj, ali ovo je odlična vest čak iako ako se postignu samo ti efekti. Sigurno će davati dobre rezultate kada počne da se primenjuje", navodi Samatović.

Naučnici se nadaju da će, posle uspešnih testova na životinjama, uspeh vakcine moći da potvrde u kliničkim ispitivanjima na ljudima. Stomatolog Samatović tvrdi da je za to potrebno još nekoliko godina, koliko će i proći vremena dok vakcina počne da se primenjuje u Srbiji.

"Britanci su manje rigidni od Amerikanaca, pa bi kliničko testiranje trajalo nešto kraće. Međutim, naše tržište je relativno malo i da li će i kada početi da se primenjuje kod nas, zavisi od procene farmaceutskih kompanija. Takođe, kada bude počela da se primenjuje, vakcinu će verovatno davati mlađoj populaciji, gde je moguće postići dobre efekte, za razliku od onih koji dugo imaju problem sa karijesom", ističe Samatović.


Imperator_No1
30.10.2011
525
glasova: 0





0   Spam
Vesna211   (10.12.2011 3:30 PM) [Sadrzaj]
:D

0   Spam
Vesna211   (10.12.2011 3:29 PM) [Sadrzaj]
Bože šta sve neće izmisliti! Ne znma kako ovaj narod ne misli svojom glavom.Ja mislim kad bi nam dali govna da jedemo i rekli da ćemo ozdraviti, svi bi poleteli da pojedu. angry2 Vakcine ne štite naše zdravlje, već baš suprotno štete nam. Postoje hiljade naučnih radova na temu štetnosti vakcina ali ih mediji ne potenciraju, jer su mediji u službi moćnika! Razmislite malo pre nego se vakcinišete. novine please yes

0   Spam
Deki87   (17.11.2011 12:52 PM) [Sadrzaj]
LoL

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...
Misteriozna masa motrila je na krevetac: Kada je ugledao ovaj prizor na kameri, ...
Nećete verovati kako danas izgleda jeziva devojčica iz Kruga! (VIDEO)
Da li ste znali da najpoželjniji holivudski muškarci imaju slovenske krvi?
Šta je paraliza sna
ŠOKANTNO! Predozirali se pred detetom
Đoković: To je Gael, kriv sam, ali i u finalu!
Kinezi spremaju bogatu ponudu za Mourinha!?
Sevilla 'četvorkom' osigurala finale s Barcelonom
ZenFone Max - Asusov smartphone sa 5.000 mAh baterijom
Napokon: otkrivena "druga" Zemlja


PORUKICE


NOVO NA FORUMU
Moj sajt
smitke u Moj Sajt
Turizam
smitke u Turizam
Koji auto vozis?
smitke u Automobili
Vasa konekcija speedtest.net
smitke u Internet konekcije i klijenti