Magazin

Početna » Magazin » 2013 » Decembar » 4

Pomozimo Lazaru: Mladi sportista živi u šupi za drva bez grejanja
Mlad i siromašan maratonac Lazar Rišar (19) iz Sombora iako spava u šupi za drva, bez grejanja, svakodnevno trenira i redovno učestvuje u trkama gde ga pozovu.

Somborac Milan Stepanović na svom fejsbuk profilu objavio je album sa fotografijama „Muke Lazareve'' u pokušaju da animira ljude dobre volje ne bi li mu pomogli, ko kako može. Uz album je napisao kratak tekst u kome opisuje muke ovog hrabrog mladog sportiste kome ni sve životne nedaće ne mogu da unište volju za životom i nadu u bolje sutra.



Prenosimo vam njegov apel u celosti:

„Kada sam, pre dve i po godine, svojim tekstom u "Somborskim novinama" pokrenuo malu medijsku lavinu novinskih natpisa i TV emisija o našem sugrađanu, mladom i siromašnom maratoncu Lazaru Rišaru, na trenutak je izgledalo da se sreća i ljudska solidarnost konačno osmehuju ovom somborskom mladiću koga život nije mazio, a koji je 2011. g. napravio malo čudo istrčavši "Somborski maraton" (odnosno polumaraton od 21,1 km) bez dana treninga, u prastarim i probušenim cipelama i iznošenim farmerkama.

U međuvremenu, Lazar je istrčao preko 30 maratonskih trka i osvojio skoro isto toliko medalja, bilo za plasman, bilo za učešće u takmičenju. Od kolega maratonaca, koji su istinski i nesebično bili solidarni prema njemu, dobio je potrebnu opremu za trčanje, nastavio je prekinuto školovanje i dogurao do srednje škole, ali su brojna obećanja o pomoći somborskih institucija (pre svega Grada i Centra za socijalni rad) ostala samo mrtvo slovo na papiru. Lazareva osmočlana porodica i dalje živi u oronuloj jednosobnoj kućici (jedna soba, predsoblje i kuhinjica, bez kupatila) na Malom katoličkom groblju u Somboru, a Lazar, kao najstariji od dece, spava u šupi za drva, bez grejanja, na temperaturi koja se noću već uveliko spušta ispod nule. Pitao sam ga kako izdržava hladnoću, a on mi je odgovorio: "Uzmem ikonicu i molim se dok ne zaspim".

I danas ovaj 19-togodišnji mladić redovno trenira (svaki dan istrči po 10 do 20, a povremeno i do 40 km) i redovno učestvuje u svim trkama gde ga pozovu i povedu starije kolege iz somborskog ARK "Maraton". Uglavnom gladuje. I smrzava se. I na kraju da kažem, ma koliko zvučalo patetično: u današnjem našem okruženju, prepunom loših vibracija, čistije srce i vedriju dušu od Lazareve nisam susreo. (Lazarev telefon je 064 543 73 10, pa ko god može na bilo koji način da mu pomogne - toplom odećom, posteljinom i slično, može da mu se javi).''

Ljudi dobrog srca koji su u mogućnosti već su se organizovali da Lazaru plate iznajmljivanje stana makar do proleća ili dok se ne nađe sistemsko rešenje za ovog mladog sportistu i njegovu porodicu. Na nama ostalima je da mu pomognemo kako i ako možemo.

IZVOR


Infinity
05.12.2013
6555
glasova: 26





+5   Spam
Hectore   (05.12.2013 1:08 AM) [Sadrzaj]
Kada bi svi koji salju porukice onim zovitinjama sto zive na Farmi i ostalim glupostima poslali bar po jednu poruku ovom momku to bi u stvari i znacilo nekome nesto i znao bi da je pomogao...
Steta za momka pravo

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...
Misteriozna masa motrila je na krevetac: Kada je ugledao ovaj prizor na kameri, ...
Nećete verovati kako danas izgleda jeziva devojčica iz Kruga! (VIDEO)
Da li ste znali da najpoželjniji holivudski muškarci imaju slovenske krvi?
Šta je paraliza sna
ŠOKANTNO! Predozirali se pred detetom
Đoković: To je Gael, kriv sam, ali i u finalu!
Kinezi spremaju bogatu ponudu za Mourinha!?
Sevilla 'četvorkom' osigurala finale s Barcelonom
ZenFone Max - Asusov smartphone sa 5.000 mAh baterijom
Napokon: otkrivena "druga" Zemlja


PORUKICE


NOVO NA FORUMU
Moj sajt
smitke u Moj Sajt
Turizam
smitke u Turizam
Koji auto vozis?
smitke u Automobili
Vasa konekcija speedtest.net
smitke u Internet konekcije i klijenti