Magazin

Početna » Magazin » 2011 » Novembar » 12

Pronađen lek za zimsku depresiju
Što je dan kraći, sve više ljudi razmišlja o tome kako da se izbori protiv zimske melanholije. Odmor na sunčanom Barbadosu ili Kanarskim ostrvima zvuči privlačno, ali takvi "lekovi" su poprilično skupi i malo kome dostupni, a njihov učinak brzo izbledi.

Naučnici su, čini se, stali na put ovom problemu i smislili kako se boriti protiv takozvanog sezonskog afektivnog poremećaja. Tvrde da je za lečenje potrebno samo osam minuta dnevno. Metoda koju su osmislili zahteva direktno isijavanje svetlosti u uši, a zasniva se na otkriću da je sam mozak osetljiv na svetlost jednako kao i oči, pa koristi svoje fotoreceptore da bi pomogao biološkom satu ljudskog tela.


Naučnici sa finskog Univerziteta Oulu otkrili su da najmanje 18 delova mozga sadrži na svetlo osetljive proteine opsine koji se nalaze i u očima. U saradnji sa firmom "Valkee" oni pokušavaju da osmisle uređaj sličan iPodu koji bi korisnicima pomoću sitnih "baklji" skrivenih u slušalicama svakodnevno osiguravao dnevnu dozu veštačke "sunčeve" svetlosti.


Kliničko istraživanje sprovedeno na 89 volontera koji pate od sezonskog afektivnog poremećaja pokazalo je da je njih čak 74 do 79 odsto korišćenjem uređaja između osam i 12 minuta dnevno u potpunosti uspelo da izleči simptome depresije. Jedna učesnica istraživanja je objasnila da je svoju zimsku depresiju ranije lečila čokoladom, ali da za time sada više nema potrebe.

Izvršni direktor firme "Valkee" kaže da su u mozgu pronašli tri vrste proteina osetljivih na svetlo. "Može se reći da je naš mozak osetljiviji na svetlo nego naše oči jer su koncentracije fotoreceptora znatno veće nego u očima", objasnio je on.

Inače, sezonski afektivni poremećaj uzrokuje nedostatak dnevne svetlosti koja je najbitnija za proizvodnju serotonina, takozvanog hormona sreće.


Imperator_No1
12.11.2011
703
glasova: 1





0   Spam
Vagabond83   (12.11.2011 11:13 PM) [Sadrzaj]
kada sam kliknuo na ovu temu.Pomislih....bice to facebook .:P

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...
Misteriozna masa motrila je na krevetac: Kada je ugledao ovaj prizor na kameri, ...
Nećete verovati kako danas izgleda jeziva devojčica iz Kruga! (VIDEO)
Da li ste znali da najpoželjniji holivudski muškarci imaju slovenske krvi?
Šta je paraliza sna
ŠOKANTNO! Predozirali se pred detetom
Đoković: To je Gael, kriv sam, ali i u finalu!
Kinezi spremaju bogatu ponudu za Mourinha!?
Sevilla 'četvorkom' osigurala finale s Barcelonom
ZenFone Max - Asusov smartphone sa 5.000 mAh baterijom
Napokon: otkrivena "druga" Zemlja


PORUKICE


NOVO NA FORUMU
Moj sajt
smitke u Moj Sajt
Turizam
smitke u Turizam
Koji auto vozis?
smitke u Automobili
Vasa konekcija speedtest.net
smitke u Internet konekcije i klijenti