Magazin

Početna » Magazin » 2013 » Decembar » 6

Sedam najbizarnijih morskih stvorenja
Ako znate da je čovek uz sav svoj tehnološki napredak ukupno istražio 5 do 7 posto okeanskog dna i oko pola procenta celog okeana, jasno je da se u mračnim vodenim dubinama nalazi još mnogo stvari za koje ne znamo. Sa druge strane, među morskim životinjama koje je čovek otkrio, nalaze se stvorenja koja deluju kao da su izašla iz horor filmova, a vi pogledajte listu 7. najbizarnijih.



1. Riba-sekira




Sa obzirom na dubinu na koju naučnici moraju da odu kako bi proučavali ove zastrašujuće male ribe, o njima se na zna puno toga. Ova stvorenja čije oči odišu stravom i užasom dobila su ime zbog toga što su neverovatno tanke pa njihov grudni koš liči na vrh sekire. Najveći primerci ribe-sekire narastu do 12 cm, pa mi pretpostavljamo da samo uz pomoć svog zastrašujućeg izgleda teraju veće predatore.

2. Riba-mehur




Verovatno jedno od najpopularnijih bizarnih stvorenja iz morskih dubina, riba-mehur je proteklih godina više puta proglašavana za najružniju životinju. Ni kriva ni dužna, ova nosata riba iz Okeanije mirno živi na dnu okeana gde je pritisak toliko veliki da njena glatka koža ima otprilike istu gustinu kao i voda.

Manjak mišića joj ne predstavlja neki problem jer tokom lova samo otvori usta i skuplja u njih šta god joj se nađe na putu.

3. Zmijozuba riba




Ovog mališana treba posmatrati kao podvodnog ekvivalenta mehaničkog pitbula sa zlatnim srcem. Uprkos pretećem izgledu, zmijozuba riba je prilično bezopasna. Pošto ima izuzetno loš vid, ona svoj plen može da ulovi samo ako se bukvalno sudari sa njim, međutim kada su u pitanju zubi tu je neprevaziđena. U odnosu na telo, ovaj mališan ima najveće zube od svih riba u okeanu, a trebaće vam sreće da je sretnete pošto živi na nekih 5.000 metara ispod površine.

4. Morski krastavac




Ovi bodljokožci su zapanjujuća bića bez mozga i bilo kakvih senzornih organa pa pretpostavljamo da, uprkos tome što su životinje imaju mentalni kapacitet povrća po kome su i dobile ime.

Bez obzira na inteligenciju, morski krastavci predstavljaju nezamenljiv deo morskog ekosistema pošto recikliraju hranljive materije i usitnjavaju kamenje i krš koji naleti na njih.

Morski krastavci imaju veliku sposobnost regeneracije. U slučaju opasnosti mnoge vrste izbacuju skoro sve unutrašnje organe, koje vrlo brzo posle toga mogu da regenerišu. Neke vrste u slučaju opasnosti izbacuju lepljive cevčice iz analnog otvora. Sitni organizmi, kao što su krabe, pogođeni lepljivim cevčicama, ostaju umotani i uginu.

5. Goblin ajkula




Po nekim naučnicima "živi fosil", ova ajkula koja nije zadobila podjednako slave kao njene rođake vodi misteriozan život u velikim dubinama, a pretpostavlja se da joj preti izumiranje. Pored toga što će vas njena slika proganjati u snovima narednih nedelja, ova životinja ima posebnu sposobnost od koje se ledi krv u venama. Naime, kada napada, Goblin ajkula može da izbaci svoju vilicu iz ležišta i brže zgrabi plen.

6. Flamingo puž




Živi u Atlantiku i karipskim vodama, a hrani se toksičnim biljkama čiji otrov kasnije koristi u odbrani od predatora.

7. Ribolovac riba




Ova riba je svakako jedna od najfascinantnijih i najbizarnijih morskih stvorenja poznatih čoveku. Na prvom mestu tu je njena tehnika lova: Ribolovac ribi na sred čela raste rep kojim, poput varalice mami plen i grabi ga ogromnim ustima.

Druga, još bizarnija stvar kod ove ribe je način parenja. Kada su naučnici prvi put otkrili Ribolovac ribu, primetili su da su skoro svi primerci ženke...koje na donjem delu tela imaju nekakve parazitske izrasline.

Ispostavilo se da su ti "paraziti" zapravo minijaturni mužjaci Ribolovac ribe čija je jedina svrha u životu da nađu svoju partnerku i pare se sa njom. Nakon uspešnog parenja, mužjaci zagrizu ženkinu kožu i spoje se sa njom do kraja života.

Mužjakov život od tog trenukta u potpunosti zavisi od ženke sa kojom deli cirkulatorni sistem. Sa druge strane, kada je ženka spremna za parenje, on je uvek spreman da obezbedi spermu i potomstvo.

IZVOR


Moonchild
06.12.2013
1927
glasova: 4





0   Spam
ERROR404   (08.12.2013 9:41 AM) [Sadrzaj]
kakve ribe :)

0   Spam
intimenfrizuren   (07.12.2013 3:18 PM) [Sadrzaj]
divna stvorenja

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...
Misteriozna masa motrila je na krevetac: Kada je ugledao ovaj prizor na kameri, ...
Nećete verovati kako danas izgleda jeziva devojčica iz Kruga! (VIDEO)
Da li ste znali da najpoželjniji holivudski muškarci imaju slovenske krvi?
Šta je paraliza sna
ŠOKANTNO! Predozirali se pred detetom
Đoković: To je Gael, kriv sam, ali i u finalu!
Kinezi spremaju bogatu ponudu za Mourinha!?
Sevilla 'četvorkom' osigurala finale s Barcelonom
ZenFone Max - Asusov smartphone sa 5.000 mAh baterijom
Napokon: otkrivena "druga" Zemlja


PORUKICE


NOVO NA FORUMU
Moj sajt
smitke u Moj Sajt
Turizam
smitke u Turizam
Koji auto vozis?
smitke u Automobili
Vasa konekcija speedtest.net
smitke u Internet konekcije i klijenti