Magazin

Početna » Magazin » 2013 » Oktobar » 14

SKRIVENA OD SVETA: Zavirite u najveću pećinu na svetu (FOTO) (VIDEO)
Mesec dana bilo je potrebno timu eksperata da bi istražili čitav pećinski sistem otkriven u kineskoj provinciji Čongkuing, a unutar njega nalazi se čak i oblak veličine 51.000 metara kvadratnih

Avanturisti su slučajno naišli na pećinu Er Vang Dong koja je toliko ogromna da ima sopstveni vremenski sistem zajedno sa paperjastim oblacima i maglom koja seže u njenu dubinu.

Eksperti za istraživanje pećina su zajedno sa fotografima izučavali ovaj veliki pećinski sistem smešten u kineskoj provinciji Čongkuing i napravili prve slike ovog prirodnog čuda. Bili su očarani kada su pronašli ulaz u sakriveni Er Vang Dong pećinski sistem i zabezeknuti prostranom unutrašnjošću u kojoj se nalazio veliki oblak.

Fotograf i speleolog Robi Šon, iz Mančestera, bio je deo tima od 15 istraživača u misiji od mesec dana, koliko im je trebalo da otkriju sve tajne ovog pećinskog sistema.

- Svi glavni prolazi su bili duboko pod zemljom i nikada nisu videli svetlost dana, a ova pećina nikada nije propisno istražena- rekao je Šon.



Rekao je da je uvek zanimljivo kada kročite negde prvi, i ne znajući šta vas očekuje. Šon je delom bio uzbuđen i zbog vremenskog sistema, oblasti uskovitlanog vazduha kružnog oblika, koji je ispunio unutrašnjost pećine.

- Gusti oblaci i magla “vise” sa vrha pećine gde su zarobljeni i samo kroz male prolaze izlaze kroz “krov”- rekao je pasionirani speleolog.

Novootkrivena pećina nije jedina koja ima oblake u unutrašnjosti, a to se događa kada se stepen vlažnosti pretvori u hladniji vazduh i formira velike oblake koji popunjavaju zatvoreni prostor. Pećina uključuje i oblak koji dostiže veličinu od 51.000 metara kvadratnih, dok su reke i vegetacija na spratu delovi drugih pećina.

- Većini pećina je bilo teško pristupiti kroz veliki pešački ulaz, dok neke zahtevaju dugo plivanje u dubokoj vodi – rekao je Britanac.

Šon je rekao i da su morali da budu svesni visokog nivoa vode unutar pećine, naročito kada je padala kiša.

- Drenaža sliva u ovim pećinama je masivna i uskoro pećine mogu biti izuzetno opasne i neprohodne - završio je priču strastveni zaljubljenik u ove prirodne lepote.

Pogledajte video:

IZVOR




Bosankaaa
14.10.2013
2767
glasova: 28





0   Spam
intimenfrizuren   (15.10.2013 7:02 PM) [Sadrzaj]
ba sje zeleeno

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...
Misteriozna masa motrila je na krevetac: Kada je ugledao ovaj prizor na kameri, ...
Nećete verovati kako danas izgleda jeziva devojčica iz Kruga! (VIDEO)
Da li ste znali da najpoželjniji holivudski muškarci imaju slovenske krvi?
Šta je paraliza sna
ŠOKANTNO! Predozirali se pred detetom
Đoković: To je Gael, kriv sam, ali i u finalu!
Kinezi spremaju bogatu ponudu za Mourinha!?
Sevilla 'četvorkom' osigurala finale s Barcelonom
ZenFone Max - Asusov smartphone sa 5.000 mAh baterijom
Napokon: otkrivena "druga" Zemlja


PORUKICE


NOVO NA FORUMU
Moj sajt
smitke u Moj Sajt
Turizam
smitke u Turizam
Koji auto vozis?
smitke u Automobili
Vasa konekcija speedtest.net
smitke u Internet konekcije i klijenti