Magazin

Početna » Magazin » 2013 » April » 4

Sve prednosti popodnevne dremke
Poznato je da kvalitetan san blagotvorno deluje na čitav naš organizam. Međutim, i sijesta, odnosno kratki san tokom dana, ima svoje specifične dobrobiti po duh i telo..


Imajte na umu da popodnevna dremka uopšte ne mora dugo da traje. I dvadesetak minuta odmora uz zatvorene oči može da napravi razliku. Donosimo vam šest razloga zašto je korisno odmoriti tokom dana.



Pažnja i koncentracija

Jednom kada se rešite početne ošamućenosti nakon sijeste, pažljivije ćete pratiti događaje oko sebe. Istraživanje koje je sprovela NASA potvrdilo je da su piloti koji su se po podne odmarali 40 minuta imali bolju koncentraciju u poređenju s pilotima koji nisu upražnjavali takav odmor. Čak i 20 minuta kratkog sna posle podne zaslužno je za bolju pažnju radnika koji rade u smenama.

Učenje i pamćenje

Poznato je da je REM faza spavanja povezana sa kognitivnim procesima, pa ne čudi što je potreban duži i kvalitetan san da bi naš mozak funkcionisao što bolje. Međutim, ako tokom dana uspete da odmorite sat vremena, ili čak 90 minuta, primetićete kako je, nakon buđenja, mentalni umor nestao. Iako će duža sijesta dovesti do veće ošamućenosti, bolje će uticati na funkcionisanje mozga, tvrdi australijsko istraživanje iz 2010. godine.



Kreativnost

Da li ste se ikada probudili i shvatili kako znate odgovor na problem koji vas je mučio? Tim istraživača bavio se upravo ovom temom – zašto se “lampica” upali upravo nakon sijeste? Otkrili su pojačanu aktivnost u desnoj strani mozga koja je povezana s kreativnošću.

Produktivnost

Stručnjaci se slažu da popodnevni san ne znači lenjost na poslu i zapravo može podstaći angažovanost zaposlenih. Sijesta služi kao dobar podsticaj radnicima koji žude za odmorom, kao i onima koji su izmoreni radnim zadacima, i to efikasnije nego, na primer, šoljica kafe.



Optimizam

Jeste li ikada bili u blizini bebe koja nije odspavala potrebno vreme? Umor i s njim povezana nervoza nisu dobri, čak i ako smo, kao odrasle osobe, naučili da se nosimo s tim. Kratak san efikasno popravlja raspoloženje i tera nas da pozitivnije razmišljamo, što ste verovatno i sami već primetili.

Stres

Sijesta je zaslužna i za teranje stresa, pa će vam se vrlo brzo vratiti osmeh na lice. Na takav san možete gledati kao na mini-odmor i nemojte da se brinete ako za 10 minuta odmora ne uspete da zaspite. Istraživanje sprovedeno 2007. godine pokazalo je kako se, zaspali ili ne, dok god ležite u krevetu, zaista opuštate.

IZVOR


Bosankaaa
03.04.2013
1421
glasova: 9





+2   Spam
Marijana   (03.04.2013 11:43 PM) [Sadrzaj]
eto ja lepo pricam da treba spavati, a oni meni da ja imam spavacu bolest fuck

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...
Misteriozna masa motrila je na krevetac: Kada je ugledao ovaj prizor na kameri, ...
Nećete verovati kako danas izgleda jeziva devojčica iz Kruga! (VIDEO)
Da li ste znali da najpoželjniji holivudski muškarci imaju slovenske krvi?
Šta je paraliza sna
ŠOKANTNO! Predozirali se pred detetom
Đoković: To je Gael, kriv sam, ali i u finalu!
Kinezi spremaju bogatu ponudu za Mourinha!?
Sevilla 'četvorkom' osigurala finale s Barcelonom
ZenFone Max - Asusov smartphone sa 5.000 mAh baterijom
Napokon: otkrivena "druga" Zemlja


PORUKICE


NOVO NA FORUMU
Moj sajt
smitke u Moj Sajt
Turizam
smitke u Turizam
Koji auto vozis?
smitke u Automobili
Vasa konekcija speedtest.net
smitke u Internet konekcije i klijenti